„Pomul de Crăciun reamintește de Pomul Vieții, cu darurile multe pe care le are Sfânta Euharistie. Pomul Vieții – Hristos. În icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov, Pomul Vieții este exact plasat în spatele Fiului, adică al lui Hristos, Care binecuvintează conținutul Potirului”, le-a explicat luni Părintele Patriarh Daniel membrilor ASCOR București veniți să îl colinde la Reședința Patriarhală.
„Pomul de Crăciun a apărut prima dată în Occident. Era un brad împodobit cu ostii, care, la catolici, devin, prin consacrare, euharisitie. Și la noi, în primele veacuri când a fost împodobit, pomul de Crăciun a fost împodobit cu colăcei micuți, albi, sub formă de prescură, și apoi cu mere și cu nuci. Totul era comestibil în pomul de Crăciun acum o sută de ani”, a explicat Preafericirea Sa.
„Așadar, pomul de Crăciun a simbolizat la început Pomul Vieții, la care nu a avut acces primul Adam, fiindcă a fost neascultător. Iar Noul Adam, Iisus Hristos, prin ascultare de Dumnezeu, iubire de Dumnezeu și de semeni, a dăruit lumii Pomul Vieții, care este Sf. Euharistie, așa cum ne arată Sf. Ev. Ioan, care spune: «Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică».”
Citând din al șaselea volum al Filocaliei, Patriarhul României a subliniat: „Pomul Vieții din mijlocul raiului era Însuși Hristos. Și El ni-l descoperă în Sf. Euharistie. Deci raiul s-a pierdut prin neascultare și Adam nu a mai ajuns la Pomul Vieții veșnice. Dar Noul Adam, Iisus Hristos, prin ascultare până la moarte, ne-a dăruit Pomul Vieții veșnice, care este Sf. Euharistie”.
„Deci avem foarte tainică legătură între taina Crăciunului și taina Euharistiei, pentru că Proscomidia se săvârșește într-un loc care seamănă cu peștera din Betleem”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

„Toată existența Mântuitorului, din pruncie și până la Înviere, a fost o smerită ascultare față de Dumnezeu. De aceea, Iisus Hristos, Noul Adam, a venit în lume să-i învețe pe oameni ascultarea de Dumnezeu, deoarece primul Adam, acesta care a pierdut raiul, despre care ați cântat, l-a pierdut pentru că a fost neascultător, nepostitor, sau neînfrânat, și nu s-a pocăit”, a continuat Preafericirea Sa.
„S-a pocăit după ce a fost exclus, izgonit din rai. Nu s-a scuzat cât a fost în rai. A dat vina pe Eva, și Eva pe șarpe. Până la urmă, ar fi fost de vină Dumnezeu, că i-a creat.”
„Această pierdere a raiului s-a făcut pentru că omul a devenit neascultător”, a precizat Patriarhul. Nu pentru că el a vrut să devină Dumnezeu, pentru că aceasta era înscris în vocația sa: «Să facem om după chipul și asemănarea Noastră». L-a făcut după chip și el urma, prin cooperare cu harul lui Dumnezeu, să devină asemenea cu Dumnezeu. Calitatea de chip al lui Dumnezeu este dată, iar cea de asemănare se dobândește prin conlucrare.”
„Omul nu a greșit fiindcă a dorit să fie ca Dumnezeu, spune Sf. Maxim Mărturisitorul, ci pentru că a dorit să fie ca Dumnezeu fără Dumnezeu și împotriva lui Dumnezeu, deci în separare de Dumnezeu, în însingurare de Dumnezeu. Și, de aceea, a pierdut raiul. El a dorit să ajungă la Pomul Vieții, dar nu a ajuns, pentru că nu a folosit bine Pomul Cunoștinței Binelui și Răului și nu a abordat lumea creată în mod spiritual, ci în mod material-posesiv”, a mai explicat Prefericirea Sa.

Patriarhul României i-a felicitat pe colindătorii de la ASCOR București pentru alegerea colindelor pe care le-au cântat, despre care a spus că au un conținut înalt teologic.
„Ați transmis mesajul că oameni au de ales între Sf. Treime și iad. Părintele Stăniloae a spus despre Sf. Treime că e structura supremei iubiri. Iar iadul este extrema singurătate. Deci, între suprema iubire și extrema singurătate, se manifestă libertatea de alegere a omului”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
„Vă felicităm pentru activitățile voastre misionare și pentru toată strădania de a studia nu numai Teologia, ci și alte discipline. Vă mulțumim, vă dorim sărbători fericite. Să fiți bucurie pentru părinți, pentru familiile dumneavoastră, pentru prieteni și pentru Biserică și societate. Întru mulți ani!” le-a urat tinerilor Preafericirea Sa.
Vezi și:
- Patriarhul: Studenții pro-viață au lucrare mântuitoare. Hristos Copil ne arată taina iubirii smerite și darnice
- Patriarhul către colindătorii ASTO: Dumnezeu Copilul ne arată taina familiei
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 296
Id: 75686
Data: Dec 20, 2021
Imagine:
Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi Corul de Cameră Accoustic vor interpreta colinde la Biserica Domnească Sfântul Anton – Curtea Veche din centrul Capitalei, marţi, 21 decembrie 2021.
Evenimentul va avea loc de la ora 17:00.
.....Data: Dec 21, 2021
Creștinii ortodocși din Mitropolia Basarabiei l-au cinstit duminică, 19 decembrie, pe Sfântul Ierarh Nicolae, potrivit calendarului iulian nerevizuit. Cu această ocazie, Episcopul Antonie de Bălți a slujit la hramul parohiei Ocnița, o comunitate înființată în 2019 și care și-a .....
Data: Dec 21, 2021
Moș Crăciun a adus luni daruri și bucurie la Centrul de zi pentru copii „Sf. Mc. Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Copiii l-au întâmpinat pe Moș cu o expoziție de creații proprii, realizate sub coordonarea profesorului voluntar Oana Maria Hondrea, și cu un concert de colinde .....
Data: Dec 21, 2021
La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (IBMO) a fost publicată Slujba Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros.
Lucrarea poate fi achiziționată online din Librăria .....
Data: Dec 21, 2021
Lucrările de restaurare la Ansamblul monument istoric Mănăstirea Golia Iași au fost încheiate cu succes. Acest moment a fost marcat prin
Data: Dec 21, 2021
Luna aceasta, la împlinirea unui deceniu de la inaugurarea emisiunii „Bucuria Poveștilor” la Radio Trinitas, realizatoarea Adriana Ene a primit de la Părintele Patriarh Daniel Ordinul Crucea „Maria Brâncoveanu”. Ea a vorbit pentru Basilica.ro .....
Data: Dec 21, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Lumina celui nevazut - Solomon Marcus - Matematica si rationalitatea creatiei
Lumina celui nevazut - Acad Gh Vladutescu - Religia, filozofia, stiinta - un dialog necesar - p1
Lumina celui nevazut - Lumina si descoperirile fizicii (05 01 2017)
Lumina celui nevazut - Particula lui Dumnezeu - part 1
Lumina celui nevazut - Medicina comportamentala, o radiografie a riscurilor vietii cotidiene
Lumina celui nevazut - Frontierele cunoasterii - Fizica gaurilor negre (19 01 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).