Mitropolitul Nicolae al celor două Americi semnalează la început de post că această perioadă „este o încercare pentru orice credincios”.
„Căci lumea de azi şi datoriile noastre faţă de ea nu ne lasă să postim. Încercarea se referă la un anumit echilibru pe care trebuie să-l aflăm în fiecare post între strădanie şi împlinirea sarcinilor zilnice. Dar încercarea va aduce bucurie duhovnicească pentru cel ce va posti şi va afla înţelesul cuvintelor Mântuitorului privind hrănirea cu Cuvântul lui Dumnezeu!”.
În mesajul transmis credincioșilor la intrarea în Postul Paștilor, ierarhul a amintit că „postul ţine de o rânduială a lui Dumnezeu faţă de om”.
„Părinţii spun că din rai omul a primit porunca să postească şi să nu mănânce din pomul cunoştinţei binelui şi răului căci va muri. Porunca tindea să-l ocrotească pe om de îndepărtarea de Dumnezeu care aduce moarte”, a explicat IPS Nicolae amintind ce spunea Sf. Vasile cel Mare: „Fiindcă n-am postit, am ieşit din Rai şi am fost izgoniţi de acolo. Să postim ca să intrăm iar în Rai”.
„Începând cu porunca din rai, continuând cu Moise, Ilie şi Daniel proorocii, cu Sf. Ioan Botezătorul şi apoi cu însuşi Mântuitorul Hristos, postul a fost o rânduială respectată de tot omul care a dorit să lase deoparte cele materiale pentru a dobândi cele spirituale”, a adăugat Părintele Mitropolit.
Făcând referire la cuvintele Mântuitorului „nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4:4) Mitropolitul a precizat că postul nu înseamnă flămânzire prin abţinerea de la bucate, ci hrănire cu o altfel de mâncare, cea spirituală, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
„Mântuitorul ne spune că omul nu este constituit din suflet şi trup, sufletul dorind cele spirituale, iar trupul pe cele materiale. Ci omul este suflet şi trup şi cele spirituale pot fi hrană chiar pentru trup”.
„În post putem experimenta că trupul nostru se poate hrăni şi cu altă hrană, nu numai cu pâine. Şi aceasta pentru că în urma străduinţelor din post, trupul începe să se desprindă puţin de legăturile cu cele materiale şi să primească mai mult cele spirituale. Materia însăşi cu care suntem solidari prin trupul nostru începe să se spiritualizeze prin lucrarea harului la care se adaugă efortul omului de a primi Cuvântul lui Dumnezeu”.
„În post începem să înţelegem o anumită comuniune ce era stabilită între om şi Dumnezeu înainte de căderea lui Adam, comuniune la care întreaga fiinţă a omului, suflet şi trup, participa. La fel, începem să înţelegem comuniunea dintre noi oamenii, în legătură cu comuniunea cu Dumnezeu. Cu cât ne apropiem de Dumnezeu, cu atât ne apropiem şi de fraţii noştri”, a mai spus IPS Nicolae.
Sursă foto: Mitropolia celor două Americi
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 286
Id: 73010
Data: Mar 15, 2021
Imagine:
„Vestea adusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul cu privire la intenția de canonizarea din anul 2025 a preoților și a monahilor mărturisitori din perioada comunistă, între care și .....
Data: Mar 15, 2021
Ninsoarea de săptămâna trecută a fost sursă de inspirație pentru pasionații de fotografie. Vă prezentăm selecția noastră de imagini din perioada 8-14 martie 2021.
Predica rostită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, duminică, 14 martie 2021, în Paraclisul istoric cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Reședinței Patriarhale:
Postul .....
Data: Mar 15, 2021
Ortodocșii greci își încep postul cu multă bucurie în familie. Ei fabrică și înalță zmeie în prima zi din Postul Mare. Acțiunea simbolizează înălțarea rugăciunilor către Dumnezeu.
Lunea Curată, pe grecește Kathara Deftera, este în Grecia zi de comuniune în .....
Data: Mar 15, 2021
„Canonul Mare este un tezaur la care trebuie să reflectăm ceasuri și zile la rând”, a spus PS Timotei Prahoveanul în prima seară din Post la Catedrala Patriarhală.
„Lacrimile” reprezintă una dintre temele acestui tezaur despre care ierarhul a vorbit la predică.
.....Data: Mar 15, 2021
Oficialii Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași au anunțat săptămâna .....
Data: Mar 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).