Postul urca folosul la suflet

"Sunati din trâmbita în ziua cea binevestita a Domnului"(Ps. 80, 4.) Porunca profetica sunt cuvintele aces­tea! Dar citirile din Sfânta Scriptura, pe care le-am citit astazi, sunt mai puternice decât sunetul trâmbitei si mai lamurite decât orice instrument muzical. Ne ves­tesc sarbatoarea premergatoare acestor zile.

Am cunoscut harul posturilor prin proorocul Isaia. Isaia a lepadat postul iudaic si ne-a aratat adevaratul post, spunând: Nu postiti în judecati si în certuri... ci dezleaga toata legatura nedreptatii" (Is. 58, 4, 6.); iar Domnul a zis: "Nu Fiti tristi... ci spala-ti fata ta si unge-ti capul tau"( Matei 6, 16-17).

Sa fim deci cuprinsi de niste simtaminte ca aces­tea, asa cum am si fost învatati! Sa nu ne mâhnim de zilele ce se apropie! Sa fim veseli în ele, asa cum se cuvine sfintilor. Cel trist nu primeste cununa, iar cel care suspina nu biruie. Nu te întrista când ti se poarta de grija! E o nebunie sa nu te bucuri de sanatatea sufletului si sa te mâhnesti de schimbarea mâncaruri­lor, lasând sa se înteleaga ca-ti face mai multa bucurie placerea stomacului decât purtarea de grija a sufletu­lui. Saturarea margineste placerea numai la pântece; postul, însa, urca folosul la suflet. Bucura-te, ca ti s-a dat de Doctor un leac ce ucide pacatul. Dupa cum viermii, care se înmultesc în pântecele copiilor, sunt distrusi cu doctorii foarte amare, tot asa si postul, vrednic cu adevarat de acest nume, când patrunde în suflet, omoara pacatul ascuns în adânc.

Sf. Vasile Cel Mare, Despre post, Ed. IMBOR, Buc., 2009, p. 5.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 322

Id: 38781

Data: Mar 13, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei