Părintele Patriciu Vlaicu a subliniat duminică realismul Mântuitorului Iisus Hristos în Pilda Fiului Risipitor.
Analizând parabola citită la Sfânta Liturghie, preotul a spus că Fiul Risipitor ne este pus înainte drept chip al pocăinței.
„Dar ce pocăință era în el?”, s-a întrebat preotul la predica rostită duminică, 28 februarie 2021, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Bruxelles.
„N-a spus Fiul Risipitor: Mă voi întoarce la Tatăl meu și voi zice să fiu ca unul din argații lui pentru că mi-am dat seama de păcatele mele, pentru că am înțeles fărădelegile, am înțeles că l-am supărat, că am fost nedrept. Ci iarăși se gândește la pântece și zice: Mă voi întoarce la Tatăl meu ca să mănânc și eu măcar ca unul dintre argații lui, pentru că ei se satură cu pâine”.
„Vedeți cât realism are Iisus Hristos când ne pune în față această pildă? Nu ne pune înainte idealul, chip de pocăință desăvârșită, chip de pocăință care să ilustreze măreția întoarcerii către slava cea dintâi a întâlnirii cu Dumnezeu”.
„Ne pune înainte o reacție omenească, firească la un instinct, la o nevoie foarte omenească: foamea”.
Părintele Patriciu a subliniat că acest fiu risipitor „pur și simplu nu mai putea de foame”. Și când a avut primul gând bun să se întoarcă către Tatăl său este pus ca exemplu pentru noi. Tatăl îl primește, ba chiar îl aștepta sărbătorind.
”Lucrurile mărețe nu sunt în atitudinea fiului
„Noi numim această Evanghelie a Fiului Risipitor, dar dacă o desfacem și încercăm să înțelegem cele duhovnicești, profunde, lucrurile cu adevărat importante, mărețe nu sunt în atitudinea fiului, ci în atitudinea Tatălui”, a spus preotul Patriciu Vlaicu.
„Fiul tot instinctual rămâne. Ceea ce este duhovnicesc în el este doar ceea ce a primit ca educație din partea Tatălui”, a explicat clericul.
„Ceea ce vrea să ne arate Hristos prin această pildă este nu atât chipul pocăinței desăvârșite – pentru că nu e, fiul nu are o pocăință desăvârșită, are tot una condiționată de trupul lui – dar ce ne arată Evanghelia de astăzi este chipul iubirii desăvârșite a Tatălui”.
„Cât de mult arată Dumnezeu milostivirea și iubirea față de cel mai firav gest al nostru de îndreptare de conștiință. Cât de primitoare este iubirea lui Dumnezeu, cât de înțeleaptă este atitudinea Lui, cât de blândă, cât de discretă și ce puțin așezată sau cumpătată este atitudinea omului”, a remarcat Părintele Patriciu.
Ascultă predica integral:
Preotul Patriciu Vlaicu este parohul Bisericii Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae” din Bruxelles și coordonatorul secțiunii în limba română a Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris.
Sursă foto: inroman.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 301
Id: 72875
Data: Mar 2, 2021
Imagine:
„Cei trei eroi și-au pus sufletul și viața pentru conaționalii lor”, a spus Mitropolitul Andrei despre Horea, Cloşca şi Crişan la evenimentul comemorativ organizat luni cu prilejul împlinirii a 236 de ani de la execuţia acestora.
Ierarhul a subliniat, cu regret, că .....
Data: Mar 2, 2021
O expoziţie dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu va fi vernisată miercuri la Palatul Suţu din Capitală. Poate fi vizitată până în data de 27 iunie 2021.
Tematica expoziției,
Data: Mar 2, 2021
Igor Belei, Directorul executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a vorbit într-un
Data: Mar 2, 2021
Victimele pandemiei vor fi pomenite miercuri în Paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, anunţă eparhia. Slujba va fi oficiată .....
Data: Mar 2, 2021
Simpozionul „Colocviile Putnei”, ajuns la ediţia a XXV-a, va avea loc joi, 4 martie 2021. Comunicările se vor desfășura online. Moderarea evenimentului se va face din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.
.....Data: Mar 2, 2021
Festivalul Național de Literatură pentru Copii „Ion Creangă” de la Iași și „Zilele Creangă” de la Chișinău
Data: Mar 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Rafail Noica - Taina suferintei
Pr Rafail Noica - Moartea nu exista
Pr Rafael Noica - criza bisericii - Alba 2003 p1
Pr Rafael Noica - Criza Bisericii - Alba 2003
Pr Rafail Noica - Purtarea nevointei duhovnicesti in vremea noastra
Pr Rafail Noica - Moartea necunoasterii de Dumnezeu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).