Este foarte important să înțelegem că sensul nostru pe pământ nu este să-i schimbăm pe ceilalți, ci să-i răbdăm pe ceilalți. Eu nu ştiu vreun om care să se schimbe în urma tensiunilor provocate de un alt om. Când ai impresia că omul s-a schimbat puțin, când ai impresia că lucrurile au intrat pe un făgaș normal al vieții, atunci se rupe totul.
Omul este cea mai mare surpriză pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ şi, mai mult decât atât, nu celălalt, ci chiar noi înșine.
E important să înțelegem mecanismul lucrurilor. Vine omul căsătorit la spovedanie şi zice, săracu’: Eu sufăr numai din pricina celuilalt, mă scoate din minți, mă enervează…, toți sunt vinovați în jurul lui numai el este drept şi bun…
Nimeni nu te poate face să suferi decât dacă tu eşti dezechilibrat adânc în sufletul tău.
Ceilalți din jur nu sunt animale de companie care să ne scoată din plictiseală, nu putem folosi oamenii în interesele noastre.
Nu există pe pământul acesta preocupare mai plină de sens decât căutarea lui Dumnezeu, mai ales în familie! Restul lucrurilor sunt surogate, mai devreme sau mai târziu ajungem la capătul lor…te saturi şi de un om, şi de o situație, şi de profesie.
Nu există un alt lucru care să ne dea nouă un sens adânc, care să ne preocupe întreaga viață. De aceea cred că avem nevoie de spiritualitate, de duhovnic, de credință, pentru că doar credința și duhovnicul sunt în măsura să ne scoată din îmbolnăvirea sufletească.
Ortodoxia propune căsătoria ca o cale pe care păşeşti ca să topești ego-ul din tine. Este un exercițiu zilnic care te ajută să renunți la orgoliile şi ambițiile tale, căci acolo unde începe topirea ego-ului, coboară Dumnezeu.
Omul începe să sfințească sufletul lui. Într-un om care luptă permanent cu el şi cu patimile lui încape Dumnezeu.
Sunt foarte mulți oameni care, din păcate, trăiesc împreună, dar în totală singurătate.
Dacă închei viața lângă un om pe care aproape că-l consideri străin, să ştii că acolo e un eșec, nu o virtute. E ca şi cum în inima ta ai fi divorţat demult, chiar dacă nu ai semnat actele de divorț. Nu ţi-ai asumat omul de lângă tine, nu l-ai iubit, n-ai avut milă de el, doar l-ai învinovățit de nefericirea ta.
Când însă vezi căsătoria ca pe o cale de desăvârșire ştii că sunt necesare micile certuri, sunt necesare toate conflictele minore, pentru că în ele îți manifești tăierea voii. Dacă vrei să pornești în căsnicie un demers al dreptății, tocmai pornești spre un eșec.
Trăim frustrări şi eșecuri monstruoase pentru că nu plecam la drum cu temele făcute, pentru că ni se vând iluzii teribile despre dragoste şi despre căsnicie. Ştiu cupluri care o ţin în ceartă şi jigniri de dimineață până seara. Eu nu cred că asta înseamnă să-ţi porți crucea, să-ţi asumi un om, că asta înseamnă căsnicie. Domnul nu a făcut aşa! El i-a privit pe toți cu milă şi iubire.
Se mai poate repara ceva ce cu timpul s-a rupt intre doi oameni? Da, dar efortul este unul foarte mare şi ambii soți trebuie să înțeleagă că încep un proces de vindecare. Majoritatea oamenilor divorțează pentru că nu au un duhovnic. Eu aşa cred. Mântuirea este un act de cunoaștere, de împărtășire reciprocă, omul se trezește la conștiința veșnică.
Avem nevoie de credință.
La biserică nu vei găsi oameni drepți, fără păcate, ci în biserică intră oamenii ce înțeleg sensul vieții lor, oamenii ce au o dorință de desăvârșire şi care vor să lupte în fiecare zi pentru asta.
Un om care crede în Dumnezeu, care şi-a așezat viața în Dumnezeu, chiar de are căderi, este un om care odihnește mulți alți oameni din jurul său, care aduce pace în casa sa, în viața sa. Un om însă care de dimineață până seara se plânge numai şi numai de durerea lui, de viața lui tristă, de problemele lui, care vorbește numai despre el, este un om care plictisește, obosește pe ceilalți din jur.
Egoismul este de două feluri: un egoism barbar, primitiv în care îi iei mâncarea celuilalt din faţă ca să o mănânci tu şi un egoism fin, subțire în care tu te consideri buricul durerii, al suferinței, nu te interesează de nimeni şi de nimic în afară de suferința ta.
Toată ziua te plângi de cât de rău o duci, de cât de răi sunt oamenii şi de cât de urât se poartă cu tine şi de cât de grea e viața ta…aici este o formă demonică de egoism, în care nu ajuți pe nimeni, nu odihnești niciun om, nu ieși deloc din tine să întâmpini pe cineva.
Pacea lui Dumnezeu odihnește omul şi e mare lucru să te poți odihni lângă un om.
Așadar, când vă căsătoriți căutați în primul rând un om lângă care să te odihnești şi pe care să-l poţi odihni, având ca punct de plecare PACEA. N-o poți controla în celălalt, dar în tine sigur poți pune pace.
Sunt convins că nimeni nu fuge de omul păcii, de omul care tot timpul e vesel, cu chipul vesel, cu firea veselă…eu cred că Mântuitorul aşa era, foarte viu, vesel cu inima.
Părintele Visarion Alexa, originar din Bacău, în prezent preot paroh la biserica bucureșteană „Sf. Nicolae” – Militari, este foarte îndrăgit, mai ales în rândul tinerilor.
În calitate de realizator sau de invitat în cadrul emisiunilor radio și TV, Pr. Visaron Alexa abordează teme de actualitate şi răspunde provocărilor generaţiei actuale.
A participat la numeroase cateheze, întruniri, conferinţe, la diferite dialoguri şi dezbateri.
Foto credit: Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 321
Id: 69175
Data: Feb 13, 2020
Imagine:
Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a oferit luni răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie oficiată în mănăstirea athonită Vatoped cu prilejul sărbătorii Sfântului Efrem Sirul (conform calendarului iulian nerevizuit).
Data: Feb 13, 2020
După alegerea sa în funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhimandritul Benedict Vesa a spus că la acest început de drum are nevoie ca „smerenia să țină loc de fapte”.
„Mulțumesc lui Dumnezeu de la cer până la pământ pentru .....
Data: Feb 13, 2020
Parohia românească din Ragusa a achiziţionat săptămâna aceasta un teren de 3700 de m2, împreună cu un imobil, în vederea amenajării unui ansamblu parohial,
Data: Feb 13, 2020
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în şedinţa de lucru din 13 februarie 2020 pe noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Postul episcopal a rămas vacant în urma pensionării Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul.
.....Data: Feb 13, 2020
Sfântul Sinod s-a întrunit joi în şedinţă de lucru pentru prima dată în anul 2020. În timpul întâlnirii prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va fi ales noul Episcop vicar la Cluj.
După slujba de Te Deum oficiată de Episcopul Visarion al Tulcii în .....
Data: Feb 13, 2020
Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române cu toate modificările și completările adoptate de Sfântul Sinod în perioada 2011-2019 a fost publicat în Monitorul Oficial luni, 10 februarie 2020.
Statutul aduce noutăți și reglementări în mai .....
Data: Feb 15, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).