Praznicul acesta este minunat pentru ca ne da nadejde si ne indreapta catre Hristos

Cel mai mare sfânt lăcaş din oraşul Iaşi a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Catedrala mitropolitană, în care se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, şi-a serbat hramul istoric, „Întâmpinarea Domnului“.

Chiar dacă vremea a fost geroasă, credincioşii au venit în număr mare pentru a se bucura de bogăţia de binecuvântare revărsată prin Sfânta Liturghie. Oamenii s-au închinat la racla ce adăposteşte moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la racla în care se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. O parte din pelerini au adus prinoase, ca semn de mulţumire oferit lui Dumnezeu, pentru a fi binecuvântate la finalul slujbei.

De dimineaţă, în sunetul clopotelor şi al cântărilor specifice, soborul de ierarhi, format din Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a intrat în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Slujba hramului a adunat în sobor preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, stareţi de la mănăstirile din judeţul Iaşi, părinţi slujitori ai Catedralei mitropolitane din Iaşi, precum şi slujitori ai sfintelor altare din parohii.

Liturghie arhierească în prezenţa a două mii de credincioşi

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de IPS Pimen, PS Corneliu, PS Calinic Botoşăneanul, PS Emilian Lovişteanul şi de PS Ioachim Băcăuanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au asistat autorităţi locale şi judeţene, stareţe de la mănăstirile din judeţul Iaşi, dar şi 2.000 de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de dr. Costel-Mirel Nechita.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile praznicului Întâmpinării Domnului. Preasfinţia Sa a arătat că, între Naşterea Domnului şi Întâmpinarea Domnului, Biserica noastră mai pomeneşte Tăierea Împrejur a Domnului şi Botezul Domnului. În acelaşi timp, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a făcut referire la semnificaţia numărului 40 (de zile) în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiţie a Bisericii, pornind de la sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

„Acest «40 de zile» înseamnă un timp anume care trebuie înscris în timpul curgător. Acest timp presupune osteneală şi asceză. La finalul a 40 de zile de rugăciune cerem lui Dumnezeu împlinirea unui lucru. Multe lucruri se împlinesc dacă preotul şi credinciosul se roagă“, a remarcat PS Ioachim Băcăuanul.

„Prin Întâmpinarea Domnului trebuie să vedem chipul Euharistiei“

În continuare, Preasfinţia Sa a accentuat faptul că Mântuitorul Hristos a respectat legea Vechiului Testament „pentru a-i da o orientare nouă către Înviere“. „Domnul Iisus a reînviat legea respectând-o, dându-i un alt sens. Dreptul Simeon îl primeşte pe Iisus în braţe, spunând rugăciunea «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţii tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel» (Luca 2, 29-32). Atunci când ne întâlnim cu Hristos, nu avem altă stare decât să trăim în El şi prin El. Bătrânul Simeon, simbolul întâlnirii şi împlinirii în Iisus Hristos, devine un model pentru noi toţi. Şi noi dorim să ne întâlnim cu Hristos pentru a ne împlini întru El. Prin Întâmpinarea Domnului trebuie să vedem chipul Euharistiei. Maica Domnului îl oferă lui Simeon pe Hristos. Această imagine este una a Euharistiei pentru că şi noi ne împărtăşim cu Hristos. De aceea, devenim fii ai lui Dumnezeu după har. Praznicul acesta este minunat pentru că ne dă nădejde şi ne îndreaptă către Hristos, care este Lumina lumii. Prin întâlnirea cu Hristos, noi devenim Lumină“, a explicat PS Ioachim Băcăuanul.

„Prin îmbisericire, omul este purtător de Hristos“

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Florariu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Satu-Nou - Belceşti, Protopopiatul Hârlău. Corul „Altarul“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, format din părinţii slujitori şi cântăreţii sfântului lăcaş, a intonat în faţa icoanei Maicii Domnului Axionul Întâmpinării Domnului.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit soborului de ierarhi, preoţi şi diaconi pentru că au slujit Sfânta Liturghie, dar şi celor care au participat la slujba hramului. În acelaşi timp, Înalt Preasfinţia Sa a explicat că Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea în care omul este chemat să-L întâmpine pe Hristos, precum bătrânul Simeon din Evanghelie. „Întâmpinarea Domnului înseamnă îmbisericirea omului la 40 de zile după naştere şi de-a lungul întregii vieţi. Prin îmbisericire, omul este purtător de Hristos, precum bătrânul Simeon. Să ne dăruiască Dumnezeu bucuria pe care a avut-o bătrânul Simeon purtând în braţe pe Domnul. Să ne dăruiască Dumnezeu bucuria de a-L purta în braţele inimii noastre pe Domnul şi să rostim împreună cu Dreptul Simeon «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne». Mulţumim Sfintei Cuvioase Parascheva pentru rugăciunile pe care le înalţă zi şi noapte la tronul Preasfintei Treimi pentru noi. Fiecare zi să fie o continuă întâmpinare a Domnului în viaţa noastră pentru ca şi El în împărăţia cerurilor să ne întâmpine zicându-ne: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii» (Matei 25-34)“, a amintit IPS Teofan.

„Clipe frumoase de rugăciune în timpul Sfintei Liturghii“

Ieşenii care au ajuns la slujba hramului Catedralei mitropolitane din Iaşi au mărturisit că vin adesea în acest sfânt lăcaş. Acum, când edificiul şi-a serbat hramul, oamenii s-au rugat pentru sănătate, bucurându-se de frumuseţea slujbei oficiate. „Primul motiv pentru care am venit astăzi (n.r. ieri) la Catedrala mitropolitană din Iaşi este acela că Biserica este casa lui Dumnezeu. Vin la catedrală din copilărie, căutând să particip la sfintele slujbe pentru a mă mântui. Pentru mine, Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului, alături de Sfinţii Trei Ierarhi şi Sfânta Parascheva, sunt cei pe care îi chem mereu în rugăciunile mele. Un alt motiv pentru care am venit la catedrală este acela că numele meu de botez este Stratenia, care înseamnă «întâmpinare». Astfel m-am bucurat la slujba Sfintei Liturghii şi nădăjduiesc în purtarea de grijă a lui Dumnezeu“, a declarat Stratenia Filip din Iaşi.

„Am venit la catedrală ca să mă rog pentru sănătatea familiei şi pentru ca toate lucrurile să se îndrepte spre bine“, a spus Vasile Nicolici din Iaşi.

„Vin la Catedrala mitropolitană din Iaşi mai ales în duminici şi sărbători. Întâmpinarea Domnului este o mare sărbătoare pentru noi, credincioşii, dar şi pentru această biserică reprezentativă din Iaşi. M-am rugat pentru copii, dar şi pentru soţul meu care este bolnav“, a mărturisit Elena Mărgineanu.

„Consider că acest hram poate fi sărbătorit mai ales de ieşenii care nu pot veni la Catedrala mitropolitană pe 14 octombrie. Am trăit clipe frumoase de rugăciune în timpul Sfintei Liturghii oficiate de cei şase ierarhi. M-am închinat la racla în care se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi m-am rugat să mijlocească alături de toţi sfinţii înaintea lui Dumnezeu“, a afirmat Daniela Cojocariu.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 369

Id: 19733

Data: Feb 3, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar