Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat sâmbătă, la Mănăstirea Sihăstria Neamțului, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părinții Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan sau Paisie Olaru.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor i-a avut alături pe Arhim. Dosoftei Șcheul, Marele Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, Arhim. Petroniu Marin, Starețul Mănăstirii Pângărați și Exarhul de Neamț, Arhim. Vichentie Amariei, Starețul Mănăstirii Secu, Părintele Nicolae Axentioi, Protopop de Târgu Neamț, Părintele Profesor Ioan Mihoc de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, Arhim. Arsenie Popa, Starețul Mănăstirii Sihăstria Neamțului.
„Atunci când îi prăznuim pe sfinți, îndeosebi săvârșim Sfânta Liturghie, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru că pilda vieții lor ne întărește. În cuvântul lor descoperim cuvânt cu putere multă”, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor.
„Îi pomenim pe părinții Cleopa, Paisie și Ioanichie cu recunoștință adusă lui Dumnezeu, cinstindu-i și rugându-ne pentru ei, pentru că au fost mângâietori de oameni, pentru că, într-adevăr, au fost un dar al lui Dumnezeu pentru oameni, și în fiecare din noi, Dumnezeu pune această chemare, acest rost, de a fi și noi mângâietori celor din jurul nostru”.

Arhim. Arsenie Popa, Starețul Mănăstirii Sihăstria Neamțului, a evocat personalitatea celor trei mari duhovnicei și i-a oferit Episcopului-vicar un tablou bizantin cu chipul părintelui Cleopa Ilie și câteva albume publicate la editura mănăstirii.
Parastasul a fost oficiat în cimitirul mănăstirii, cunoscut de pelerini și sub numele de „Grădina cu sfinți”.
A devenit o tradiție ca în fiecare an, în prima sâmbătă din decembrie, obștea monahală să se roage pentru sufletele celor trei marilor duhovnici ai mănăstirii.
Arhimandritul Cleopa Ilie și Ieroschimonahul Paisie Olaru au fost propuși pentru canonizare în 2025, când se împlinesc 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Arhim. Cleopa Ilie s-a născut, cu numele de botez Constantin, într-o familie cu zece copii din județul Botoșani. În 1929 a intrat în obștea Schitului Sihăstria, iar în 1945 a fost numit egumen. A fost stareț peste Sihăstria și Slatina, și a viețuit în mănăstire 70 de ani, dintre care 10 în pustie. A plecat la Domnul în 2 decembrie 1998 și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.
Ieroschim. Paisie Olaru s-a născut în 20 iunie 1897, în satul Stroieşti, comuna Lunca, județul Botoşani. A intrat în obştea Schitului Cozancea în 1921, iar un an mai târziu a fost tuns schimonah. A fost hirotonit diacon în 1943 şi preot în 1947.
A mai făcut parte din obștile mănăstirilor Neamţ, Slatina (județul Suceava) și Sihăstria și din cea a Schitului Sihla. A trecut la cele veşnice în 18 octombrie 1990, la Mănăstirea Sihăstria.
Arhim. Ioanichie Bălan s-a născut în 10 februarie 1930 la Stănița, județul Neamț, primind, la botez numele de Ioan. S-a închinoviat, în 1949, la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost tuns în monahism în 1953. Până în 1971 a fost, pe rând, casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.
Presiunile comuniștilor l-au îndepărtat de mănăstirea de metanie până în 1990, când a revenit. A fost un istoric recunoscut al vieții monahale românești. A trecut la cele veșnice în 22 noiembrie 2007.
Vezi și:
Candidații pentru demnitatea de Episcop al Devei şi Hunedoarei au fost desemnați sâmbătă de Sinodul și Adunarea .....
Data: Dec 4, 2021
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a devenit sâmbătă primul ierarh ortodox care slujește în .....
Data: Dec 5, 2021
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Brăila a oferit joi maternității din oraș aparatură medicală și daruri pentru proaspetele mame, în valoare totală de .....
Data: Dec 5, 2021
La Muzeul Mitropoliei Clujului se desfășoară, în perioada 4-11 Decembrie 2021, Zilele Porților Deschise.
Accesul în muzeu este gratuit pentru toți .....
Data: Dec 5, 2021
Mântuitorul Iisus Hristos vine să ne îndrepte și să ne ridice pe toți, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, dar mai ales pe cei care, asemenea femeii gârbove din Evanghelie, nu s-au lăsat despărțiți de Dumnezeu la vreme de suferință. Ierarhul .....
Data: Dec 5, 2021
Femeia gârbovă, deși avea trupul încovoiat și aplecat spre pământ, avea sufletul drept, pentru că înălța rugăciuni către Dumnezeu și cerea mântuirea sufletului, a spus Patriarhul Daniel duminică. Ea „ne învață credința statornică: să avem credință și când ne aflăm sub povara .....
Data: Dec 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).