Preotul profesor de drept bisericesc Liviu Stan a fost comemorat in Capitală

La biserica „Sfanta Ecaterina” din Capitală a fost pomenit joi preotul profesor de Drept bisericesc Liviu Stan.

Evenimentul de comemorare a fost cuprins in programul simpozionului de la Palatul Patriarhiei, organizat la cinci decenii de la trecerea la Domnul a părintelui Liviu Stan.

Alături de Liviu Stan, au fost pomeniţi toţi profesorii de Drept bisericesc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București care au trecut in veşnicie.

Slujba a fost oficiată de un sobor de clerici, condus de Arhim. Casian Ruşeţ, Consilier eparhial la Sectorul Cultural, Invățămant și Relații Mass-Media al Episcopiei Caransebeşului.

După parastas, el a vorbit despre cea mai importantă modalitate de cultivare a memoriei, precum şi despre actualitatea operei părintelui profesor Liviu Stan.

„Cea mai frumoasă modalitate de cultivare a memoriei este recunoştinţa, iar validitatea recunoştinţei se manifestă prin rugăciune, rugăciunea fiind cea mai frumoasă punte intre cei care suntem aici, adică intre Biserica luptătoare şi Biserica biruitoare. De aceea, astăzi am avut emoţii şi sentimente de recunoştinţă pentru părintele profesor Liviu Stan, dar şi pentru toţi profesorii de Drept bisericesc din Patriarhia Romană”.

„Opera părintelui Liviu Stan rămane actuală pentru că nu numai pentru faptul că a sistematizat teologia dreptului canonic şi că a fost unul dintre cei mai importanţi artizani ai legislaţiei bisericeşti, ci şi pentru că a sistematizat şi o gandire canonică in teologia romanească. De aceea, el rămane relevant pentru toate timpurile, pentru că orice rădăcină puternică ne ajută pe noi cei care suntem astăzi tinere mlădiţe să inţelegem mai bine tradiţia canonică a Bisericii noastre şi in modul acesta să o putem transmite cu fidelitate raportat la condiţiile pastorale şi la contextul actual”, a declarat Arhim. Casian Ruşeţ pentru Radio Trinitas.

Detalii despre viaţa şi activitatea preotului profesor Liviu Stan sunt disponibile in mesajul Patriarhului Daniel transmis la simpozionul de la Patriarhie.

Mai multe imagini in Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 107

Id: 79173

Data: Sep 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).