Sfaturile unui centenar: Să nu purtăm manie cu nimeni

Bistrițeanul Ioan Călugăr a fost subiectul unui reportaj in Ziarul Lumina cu ocazia aniversării varstei de o sută de ani in comunitatea ortodoxă din localitatea Buduș.�

„Munca, rugăciunea și familia au fost și sunt sufletul și viața mea”, a mărturisit centenarul care are o evlavie deosebită față de Maica Domnului.

„Nu am făcut abuz de nimic in viață, doar de muncă și de rugăciune”, a spus Ioan Călugăr care a oferit mai multe sfaturi de viață.

Asemenea părinților cu viață sfantă, Ioan Călugăr a mărturisit că nu este clipă in care să nu se roage.

„Nu este zi să nu mă uit la slujbele de la Trinitas TV. Primul lucru pe care il fac dimineața cand mă trezesc este rugăciunea și zic: �Doamne, ajută-mi in această sfantă zi�. Seara zic: �Doamne, Iți mulțumesc pentru ziua care a trecut, ajută-mi și ferește-ne de timpuri grele și primejdii, de cutremure și război�, așa mă rog inainte de a adormi. Nu știu să mă fi culcat sau să mă fi sculat și să nu zic o rugăciune. Nu am pășit să nu zic: �Doamne, aju�tă-mi!� Orice lucru l-am inceput și l-am sfarșit cu o rugăciune. Niciodată nu mi-o plouat fanul. Cand coseam, vecinii știau că o să fie vreme bună”, a spus bătranul.

„Să nu grăim de rău niciodată, că nu știm ce aduce noaptea și dacă mai apucăm ziua de maine. Să nu ne judecăm aproapele și să nu purtăm manie cu nimeni, că nu știm ce aduce ceasul. (…) Eu mereu m-am ferit să fac rău in viața mea. Să zicem o vorbă bună și un �Doamne-ajută!� in orice moment. Cat trăim să nu barfim pe nimeni, să lăsăm loc de bună ziua și să zică lumea că ăla-i om bun”.


2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor varstnice in Patriarhia Romană.

Foto credit: Ziarul Lumina / Darius Echim


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 102

Id: 79174

Data: Sep 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).