Prezenta arhiereasca in mijlocul credinciosilor mureseni

La începutul anului 2014, Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost din nou prezent în mijlocul credinciosilor mureseni, de aceasta data în municipiul Târgu-Mures. Astfel, în ziua de 5 ianuarie, în Duminica dinaintea Botezului Domnului, Înaltpreasfintia Sa a savârsit Sfânta Liturghie în parohia „Sfânta Ana” din cartierul târgumuresean Tudor Vladimirescu, dupa cum ne-a transmis Arhid. Liviu Stanciu.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit pe diaconul Mihai Habalau întru preot, cu slujire misionara în cadrul Protopopiatului Târgu-Mures. Dupa Sfânta Liturghie, în sala Centrului cultural-catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului” al parohiei „Sfânta Ana”, a asistat la un spectacol oferit de corul parohial de copii, coordonat de catre Prof. Zenovia Rusu. Tot în acest spatiu, a avut loc o expozitie de pictura cu lucrari ale artistei Ana-Sabina Purcariu, membra a Uniunii Artistilor Plastici din România, filiala Târgu-Mures.

Parohia Ortodoxa Târgu-Mures VI – „Sfânta Ana” s-a înfiintat în anul 1988. Din data de 1 martie 1989, a fost numit preot paroh titular Parintele Emil Maier. În anul 1995, în ziua praznicului Buneivestiri, pe un amplasament primit din partea Primariei municipiului Târgu-Mures, situat la intersectia bulevardului Pandurilor cu strada Secerei, în cartierul Tudor Vladimirescu, a fost pusa piatra de temelie a bisericii care urma sa fie ridicata. În anul 1999, în data de 12 septembrie, frumosul locas de rugaciune a fost târnosit. Parohia „Sfânta Ana” este pastorita de catre Parintii Emil si Catalin Maier.

Sarbatoarea Botezului Domnului

De praznicul Bobotezei, Înaltpreasfintitul Parinte Irineu a oficiat dumnezeiasca Liturghie în parohia „Înaltarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mures si a rostit cuvântul de învatatura. Dupa Sfânta Liturghie, pe esplanada din fata catedralei, a savârsit slujba Agheasmei mari – Sfintirea cea mare a apei, care se oficiaza de doua ori pe an: în ajunul si în ziua marii sarbatori a întregii crestinatati: Botezul Domnului nostru Iisus Hristos.

Catedrala ortodoxa „Înalțarea Domnului” este cel mai mare locas de rugaciune din municipiul Târgu-Mureș si unul dintre cele mai mari din tara. A fost construita în centrul orasului (care actualmente poarta numele „Piata Trandafirilor”) între anii 1925-1934, la initiativa Parintelui Protopop din acea vreme – Ștefan Rusu. În prezent, la altarul acestei biserici slujesc Parintele Silviu Negrutiu si Parintele Gheorghe Şincan.

Sfântul Ioan Botezatorul cinstit la Târgu Mures

Marti, în ziua în care îl praznuim pe Sfântul Prooroc Ioan, Înaintemergatorul si Botezatorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfintia Sa a liturghisit în biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Mures, unde slujesc Parintii Petru Miron si Gheorghe Man.

În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfintia Sa a hirotonit pe diaconul Iuliu Florea întru preot, pe seama parohiei Bolintineni, cu filiile Murgesti si Troita, protopopiatul Târgu-Mures. Parintele Prof. Dr. Iuliu Florea este noul coordonator al misiunii si activitatilor cu tinerii din judetul Mures.

Despre slujirile arhieresti de la început de an în municipiul Târgu-Mures, Înaltpreasfintia Sa a spus: „Am poposit trei zile în mijlocul credinciosilor ortodocsi din orasul Târgu-Mures. Îi iubesc si îi admir profund pentru modul în care ei respecta datina strabuna, prin care noi ne-am legitimat în lume si ne-am pastrat credinta, constiinta si limba noastra dulce ca un fagure de miere. Am venit la ei cu mult drag pentru a le propovadui Evanghelia mântuirii si a le mijloci din cer mila si harul Duhului Sfânt. Cred ca prin cuvânt dumnezeiesc, prin har si prin fapte bune, ei pot, dupa îndemnul Sfântului Apostol Pavel, sa fie urmatori lui Dumnezeu ca niste copii iubiti”.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 837

Id: 37187

Data: Jan 7, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar