Prima duminică după Adormirea Maicii Domnului este Duminica migranţilor romani

Duminica migranţilor romani este celebrată in Patriarhia Romană, incepand cu anul 2009, in prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoarea a fost inițial instituită la nivelul Moldovei incepand din 2006, la inițiativa Patriarhului Daniel, pe vremea cand era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ulterior, a fost adoptată la nivelul intregii Patriarhii de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in ședința din 25-26 februarie 2009.

In mesajul transmis cu prilejul acestei sărbători, Patriarhul Daniel ii indeamnă pe romanii migranți la grija față de persoanele varstnice.

„Cu multă dragoste părintească, ii indemnăm pe toți romanii care trăiesc departe de țară să rămană permanent in contact cu cei dragi rămași acasă, străbunici, bunici, părinţi, fraţi şi surori, fii şi fiice, astfel incat distanțele geografice mari să nu producă indepărtare sufletească sau instrăinare spirituală a unora față de alții și să se păstreze unitatea familiei”, transmite Preafericirea Sa.

Amintind că suntem in Anul omagial al pastorației persoanelor varstnice, Patriarhul spune că Biserica este chemată „să-și intărească programul pastoral cu privire la persoanele varstnice, să gandească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătranilor, dar și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele varstnice, a nu le abandona și izola in centre de asistență, deoarece tinerii și persoanele in varstă au nevoie unii de ceilalți”.


Un raport� OECD plasează Romania pe locul cinci in lume in funcție de procentul diasporei raportat la totalul populației. Numai la nivelul țărilor membre OECD, numărul migranților romani era estimat de raport la 3,6 milioane in 2016.

Cifre făcute publice mai recent de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni arătau că in afara granițelor țării ar trăi aproximativ 9,7 milioane de romani, din care 5,6 in diaspora, iar restul in comunitățile istorice din jurul Romaniei (Basarabia – Rep. Moldova; Bucovina de Nord, Transcarpatia și Bugeac – Ucraina; Voivodina și Timoc – Serbia, Bulgaria) sau din Balcani (aromani, macedo-romani, megleno-romani din Albania și Grecia).

Citește și Factbox: Biserica și diaspora romanească de azi

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 248

Id: 78907

Data: Aug 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).