Prima duminica din Postul Mare sarbatorita de credinciosii Mitropoliei Banatului

În prima duminica din Postul Mare, a Ortodoxiei, Înaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala arhiepiscopala „Sfânta Treime“ din Arad, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, a slujit la Catedrala episcopala „Învierea Domnului“ din Caransebes, iar Preasfintitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, a slujit la Catedrala mitropolitana „Sfintii Trei Ierarhi“ din Timisoara, informeaza “Ziarul Lumina”.În fiecare an, Biserica Ortodoxa praznuieste, în duminica întâi din Postul Mare, triumful Ortodoxiei, al dreptei credinte împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane si au fost întarite hotarârile celor sapte Sinoade Ecumenice. În cele trei eparhii banatene, Timisoara, Arad si Caransebes, ierarhii au oficiat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în catedralele chiriarhale ale mitropoliei. Cu aceasta ocazie, credinciosii aradeni au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, la Catedrala arhiepiscopala „Sfânta Treime“ din municipiul Arad, pe Întâistatatorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfintitul Parinte Timotei, care a savârsit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Înaltpreasfintia Sa le-a vorbit celor prezenti la slujba despre importanta acestei duminici, ca îndreptare a privirii spre Dumnezeu. În acest cadru este aratata însemnatatea iconomiei în exprimarea adevarului spiritualitatii crestine si ortodoxe legata direct de viata religioasa a fiecaruia. Totodata este îndreptata atentia spre aprofundarea teologiei icoanei. Prin cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic si prin Sinodul din 11 martie 843, se redeschide icoanei drumul spre Biserica. Cu acest prilej, s-a instituit Duminica Ortodoxiei, care anul acesta aproape coincide cu data initiala. Prin Ortodoxie nu se întelege numai dreapta credinta, ci si dreapta traire a credintei. Prin sfintele icoane, noi dam marturie despre dreapta credinta, pe care o marturisim nu doar prin cuvinte, ci mai ales cu fapta, asa cum au procedat sfintii - mucenici, marturisitori, cuviosi, împarati si domnitori evlaviosi si toti ceilalti amintiti în cuprinsul Pastoralei, care au umplut calendarul Bisericii crestine rasaritene, precum si Sfintii 40 Mucenici din Sevastia, care în acest an sunt pomeniti exact în Duminica Ortodoxiei, a amintit chiriarhul. În cadrul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Scrisorii pastorale a Sfântului Sinod adresata clerului si credinciosilor ortodocsi români de pretutindeni, cu ocazia sarbatorii Ortodoxiei si a organizarii colectei pentru Fondul Central Misionar, organizata pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române. La aceasta mare sarbatoare a Ortodoxiei praznuita la Catedrala arhiepiscopala au luat parte numerosi credinciosi aradeni care s-au împartasit cu Trupul si Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Procesiune cu icoane la Caransebes

Duminica Ortodoxiei a fost sarbatorita în mod deosebit la Caransebes. Sarbatoarea a început printr-o procesiune de la Paraclisul episcopal „Sfintii Împarati Constantin si Elena“ din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ la Catedrala episcopala. Au participat elevi seminaristi, copii si tineri din centrele de tineret ale episcopiei, din Resita, Bocsa, Oravita si Moldova Noua, cu totii purtând în mâini icoane. În continuare, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, a savârsit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi, la Catedrala episcopala cu hramurile „Învierea Domnului“ si „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“. La Sfânta Liturghie au participat numerosi credinciosi, multi dintre acestia împartasindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul Caransebesului a hirotonit întru preot pe diaconul Mihaita Dicu si în treapta diaconiei pe tânarul teolog Ioan Golosie, amândoi urmând sa slujeasca în parohii vacante din cuprinsul eparhiei. Din încredintarea ierarhului, arhimandritul Constantin Timis, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei. În încheiere, Preasfintitul Parinte Lucian a vorbit credinciosilor prezenti despre importanta statorniciei în dreapta credinta, pe care o dobândim având ca mijlocitori pe Sfintii Parinti si împlinind tot ceea ce acestia au hotarât la Sinoadele ecumenice.„Prin procesiunea cu sfintele icoane, având alaturi elevii seminaristi si tinerii de la centrele noastre de tineret, am sarbatorit si la Caransebes Duminica dreptei credinte. Urmând învataturii Sfintilor Parinti de la Sinodul al VII-lea ecumenic din anul 787 si de la Sinodul din Constantinopol din anul 843, care au statornicit ca prima duminica a Postului Mare sa fie închinata dreptei credinte si biruintei Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, în aceasta sfânta zi, mai mult decât oricând, aratam cinstire si sfintelor icoane. Biruinta Ortodoxiei din primul mileniu crestin se datoreaza mai ales vietii, lucrarii si învataturii primilor crestini, dar si Sfintilor Parinti de la Sinoadele ecumenice, care ne vor ramâne pentru totdeauna modele autentice de urmat. Pentru adevaratii credinciosi ortodocsi, cinstirea sfintelor icoane, ferestre catre Împaratia lui Dumnezeu, se împleteste cu preacinstirea Maicii Domnului, cu cinstirea sfintilor care au bineplacut lui Dumnezeu din veac, a sfintelor moaste si a sfintei si de viata facatoarei Cruci. Sa ramânem si noi, asemenea sfintilor din vechime, statornici în credinta si multumitori lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale, cele bogate“, a aratat PS Lucian.

Liturghie arhiereasca la Catedrala mitropolitana din Timisoara

Tot duminica, numerosi credinciosi timisoreni au participat la Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la Catedrala mitropolitana oficiata de Preasfintitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, consilieri la Centrul eparhial si slujitori ai sfântului lacas. La slujba au luat parte si un numar mare de studenti si profesorii de la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, precum si elevi de la clasele de teologie ale Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“.În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Marian Adrian Boritoni, ce urmeaza a fi numit preot pe seama Parohiei Zolt, Protopopiatul Faget.La momentul predicii, pr. Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timisoarei, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, amintind totodata credinciosilor de colecta pentru Fondul Central Misionar, organizata pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române. Raspunsurile liturgice au fost date de corul Facultatii de Teologie din Timisoara, condus de pr. Laurian Popa.În finalul slujbei, Preasfintitul Paisie Lugojeanul a adresat un cuvânt de învatatura celor prezenti referitor la însemnatatea deosebita ce trebuie acordata Sfintelor Taine ale Bisericii, întrucât prin acestea ne împartasim de harul Duhului Sfânt si prin ele dobândim arvuna vietii celei vesnice. În acest sens, Preasfintia Sa a evidentiat importanta trairii si împlinirii dupa Sfintele Canoane a Tainelor Bisericii, asa cum ne învata Sfintii Parinti de la cele sapte Sinoade ecumenice.Toti cei prezenti la Sfânta Liturghie, la iesirea din catedrala, au primit gratuit un îndrumar de spovedanie, tiparit cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 631

Id: 38722

Data: Mar 11, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).