Prima editie a Simpozionului Icoana in Banat . Cea mai veche manastire din Timișoara, in atenția participanților

La Bastionul Theresia din Timișoara se desfășoară în perioada 1-14 octombrie 2019 prima ediție a Simpozionului artistic „Icoana în Banat”.

Evenimentul este organizat la iniţiativa mai multor iconografi timişoreni dornici de a cultiva şi a promova tradiţia autentică a zugrăvirii sfintelor icoane, informează Mitropolia Banatului.

În prima zi a simpozionului a fost vernisată expoziţia „Icoana în Banat”, iar în cea de-a doua zi a fost susținută conferința „Interdisciplinaritate în arta bizantină. Iconografie, cânt şi arhitectură” în cadrul căreia au fost subliniate aspecte ale tradiției bizantine în mod iconic.

În continuarea activităților participanții la eveniment s-au deplasat joi la Mănăstirea Săraca, cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Timișoarei, unde specialiști în arta icoanei au realizat analiza stilistică a programului iconografic şi a picturii post-brâncoveneşti.

Prima mărturie despre exis­tența mănăstirii vine dintr-un document din secolul al XIII-lea, prin care regele Ștefan al V-lea dăruiește așezământului monahal o moară.

Unul dintre scopurile simpozionului, perpetuarea tradiției de a zugrăvi icoane, a fost atins sâmbătă când numeroși copii au luat parte la activitățile artistice, pictând icoane pe sticlă.

Tot în 5 octombrie,  spațiul expozițional a fost deschis publicului.

Simpozionul artistic „Icoana în Banat” se desfășoară cu sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei, Consiliului Județean Timiș și al unor parohii timișorene.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar