Prima stea variabila descoperita la Observatorul Astronomic din Barlad va purta numele orașului

„În urma unor observaţii astronomice realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a fost descoperită în premieră pentru instituţie prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1”, informează pagina de Facebook a observatorului.

La începutul lunii noiembrie, astronomul Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, a găsit o stea fără nume. După ce a raportat noua descoperire la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor și a primit confirmarea că într-adevăr nu are un nume, a luat decizia de a o denumi după orașul Bârlad.

„M-am gândit să fie a oraşului Bârlad pentru că aici îmi desfăşor activitatea şi, de ce nu, Bârladul merită să aibă o stea pe cer. E o realizare importantă, pentru că nu putem face chiar în fiecare zi descoperiri şi să avem posibilitatea să acordăm numele unei stele”, a declarat muzeograful pentru Digi 24.

Este a doua descoperire importantă făcută la Observatorul Astronomic din Bârlad din 2015 încoace, după steaua Nova Roşie.

Pentru a sărbători evenimentul o cofetărie din oraș a făcut un tort special în formă de stea.

Tortul dedicat evenimentului. Foto credit: Digi24.ro

Foto credit: Unsplash.com

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 69

Id: 68873

Data: Jan 14, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar