Priveghere arhiereasca la Manastirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Numeroși credincioși ieșeni, alături de oficialități județene și locale, au participat miercuri la slujba arhierească de seară de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, săvârșită întru cinstirea ocrotitorilor  acestui sfânt lăcaș.

După slujbă, IPS Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a elogiat personalitatea, viaţa şi activitatea celor trei mari ierarhi ai Bisericii noastre, subliniind că aceștia au avut grijă tot timpul să nu piardă slava cea dumnezeiască: „Într-una din cântările înălțate în această seară, conștiința Bisericii strigă la Dumnezeul cel Viu: «Doamne, ajută-ne să nu pierdem slava ta cea dumnezeiască!». Acesta este gândul pe care Sfinții Trei Ierarhi l-au lăsat contemporanilor lor, dar și tuturor acelora care încearcă, peste timp și peste spațiu, să fie contemporani în duh Sfinții Vasile, Grigorie și Ioan. Cu o pătrundere reală în adâncime a gândului nostru în teologia și viața celor trei sfinți prăznuiți, vom descoperi că acești mari părinți ai Bisericii noastre n-au avut alt dor, n-au avut alt gând, nu au avut altă stăruință decât să se adâncească în slava cea dumnezeiască, fără de care simțeau că nu trăiesc cu adevărat pe acest pământ, cât și în eternitate”.

„Slava lui Dumnezeu a strălucit cu adevărat în Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, și, citind viața lor, putem mărturisi împreună cu proorocul, mulțumind Celui de Sus, că «minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi». Slava lui Dumnezeu, după cum ne spun Sfinții Părinți, se dobândește ușor de omul care se întoarce cu pocăință  la Hristos. Tâlharului de pe cruce nu i-a trebuit decât o clipă pentru ca, văzându-și adevărata stare lăuntrică, să primească de la Mântuitorul cuvintele «Astăzi vei fi cu mine în Rai», a adăugat în cuvântul rostit și părintele arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 400

Id: 37799

Data: Jan 30, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar