Procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana in aceasta seara la Catedrala din Craiova

 După Slujba Vecerniei va avea loc o procesiune cu moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana, în jurul Catedralei Mitropolitane, urmată de citirea Acatistului Sfintei Muceniţe.

Sfânta Tatiana a trăit în secolul al III-lea la Roma unde a fost diaconiţă a Bisericii şi a suferit moarte martirică, prin tăierea capului.

Moaştele sfintei au ajuns pentru prima dată în ţara noastră în anul 1204, când renumita familie a Asăneştilor îi aduce capul la Târnovo şi apoi la Bucovăţ, lângă Craiova.

În anul 1393, capul este dus la Niceea şi apoi la biserica “Sfinţii Apostoli” din Constantinopol. După cucerirea Constantinopolului de către turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti aduc capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mânăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, în perioada 1950 – 1955, capul sfintei a fost depus întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova, acolo unde se găseşte şi astăzi.

sursa: radioreintregirea.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 295

Id: 19223

Data: Jan 11, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei