Prof. Konstantinou va sustine un atelier despre dirijat la Festivalul de muzica Bizantina de la Iasi

„Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise” este titlul atelierului susţinut de prof. dr. Georgios Konstantinou, la Festivalul de muzică Bizantină de la Iaşi.

Cursul intensiv de interpretare va avea loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021, în format hibrid, și se adresează dirijorilor de coruri psaltice și psalților având un nivel avansat de interpretare a notației.

„Scopul principal al cursului este explorarea la nivel practic a tuturor valențelor pe care le oferă gestica dirijorală psaltică în execuția unei cântări. Gesturile dirijorale vor fi atent studiate, astfel încât ele să pună în valoare, ca limbaj gestual între membrii unui cor, tradiția orală psaltică și diversele ei ipostaze de ornamentare, execuție etc”, anunţă organizatorii festivalului.

Georgios Konstantinou este doctor al Universității Ionia, Grecia (Catedra de Studii Muzicale) şi  absolvent al Academiei de Pedagogie „Marasleion” din Atena. A participat la numeroase simpozioane de muzicologie și pedagogie și masterclass-uri din Europa.

Pe linie pedagogică, a publicat 5 volume din seria Teoria și practica muzicii bisericești. De asemenea, a îngrijit publicații ale operelor celor Trei Dascăli (la Editura Mănăstirii Vatoped), precum și opera lui Konstantinos Pringos (la Editura „Apostoliki Diakonia”).

Activitatea sa cuprinde și prezența ca psalt în numeroase biserici din Atena. A predat muzică psaltică la Școala „Izvorul Tămăduirii” și Școala Mitropoliei Fthiotidos, precum și la Conservatorul de Stat din Atena.

„Metodele originale și inconfundabile ale maestrului Konstantinou, actualul dirijor al vestitului Cor Bizantin Grec, urmaș și apropiat colaborator al maestrului Lykourgos Angelopoulos, aduc un plus de valoare acestei întâlniri. Rezultatele acestor metode vor fi împărtășite tuturor participanților atât prin lucrul intens în echipă, cât și ca demonstrație, cu diferiți soliști”, precizează organizatorii.

Este inițiatorul Programului de Formare și Perfecționare în Muzica Bisericească ce funcționează din 2003, acordând anual burse ce sunt finanțate de Institutul „Sfântul Maxim Grecul”.

Înscrierea la eveniment este gratuită, dar echipa Iasi Byzantine își rezervă dreptul de a selecta participanții la acest atelier. Evenimentul va fi transmis pe platforma Zoom. Link-ul pentru completarea formularului de înscriere aici.

Ediţia a patra a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași va reuni interpreţi din din Sfântul Munte Athos, Grecia, Cipru, Liban Statele Unite ale Americii și România.

Evenimentul este menit să promoveze tradițiile originale ale cântului bizantin, dar și să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească și muzica bizantină de factură laică, așa-numita muzică din „tinda bisericii”.

Programul integral aici.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 199

Id: 74728

Data: Sep 10, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).