Program catehetic in parohiile din Arhiepiscopia Clujului in Postul Craciunului

Suportul catehezelor a fost întocmite de inspectorul pentru catehizare parohială, pr. prof. dr. Liviu Vidican Manci, care a a declarat: „Anul acesta tema programului catehetic din Postul Crăciunului este, la fel ca cea de anul trecut, biblică întrucât se concentrează asupra rugăciunii Tatăl Nostru. Știm foarte bine că Rugăciunea Domnească este rugăciunea pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a dat-o apostolilor, la cererea lor, atunci când L-au întrebat cum trebuie să se roage. Sigur că Rugăciunea Tatăl Nostru este foarte cunoscută, comună, o rostim adesea pe dinafară, nefiind sensibili neapărat la ceea  ce rostim.

Nu se pretinde a fi o abordare nouă, cu idei noi, pentru că de această rugăciune s-au ocupat mari nume ale Ortodoxiei, mari Sfinți ai Bisericii Creștine, cum a fost Sfântul Ioan Gură de Aur sau cum a fost Sfântul Grigore de Nyssa, însă este o reîmprospătare a unor lucruri pe care mulți dintre credincioșii noștri le știu sau cei care nu le-au cunoscut până acum au ocazia să le cunoască.

Programul catehetic se va desfășura după un plan bine stabilit. Pe 17 noiembrie va fi susținută prima cateheză cu titlul Tatăl Nostru - rugăciunea biblică prin excelență. A doua cateheză va fi susținută pe 24 noiembrie și va gravita în jurul cererii: „Tatăl Nostru care ești în Ceruri sfințească-se Numele Tău”. În această cateheză vom încerca să răspundem la anumite întrebări cu privire la relația dintre Dumnezeu și creatura Sa. Vom vedea că de multe ori cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima și explica realitățile Dumnezeiești.

Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, va avea loc cea dea treia cateheză pe marginea cererii: „Vie Împărăția Ta, facă-se Voia Ta, precum în Ceruri așa și pe Pământ”. Aici încercăm să explicăm și totodată să răspundem la posibile întrebări ca aceea a facerii voii lui Dumnezeu, a venirii Împărăției lui Dumnezeu, întrucât în Evanghelia Sfântului Apostol Luca, de exemplu, ni se spune că împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul nostru, dar, pe de altă parte, în Petru ni se vorbește despre venirea unei împărății cu cer nou și pământ nou.

 Pe 8 decembrie 2013 va fi susținută cateheza: „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”, din care credincioșii vor putea afla la ce pâine face referire rugăciunea, dacă este vorba despre hrana de toate zilele sau este vorba așa cum interpretează unul dintre marii sfinți ai Bisericii, Sfântul Maxim Mărturisitorul, despre o pâine euharistică. Pe 15 decembrie 2013 va fi prezentată cateheza pe cererea: „Și ne iartă nouă greșalele noastre precum și noi iertăm greșiților noștri”, una dintre cele mai frumoase cereri, dar totodată încărcată de responsabilitate. Oarecum ne obligăm în fața lui Dumnezeu să ni se ierte greșalele precum și noi iertăm. Este o reciprocitate în ceea ce privește iertarea și aceste lucruri sunt puse în evidență.

Pe 22 decembrie 2013, va fi susținută ultima cateheză, a șasea: „Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel Rău, că a Ta este Împărăția și Puterea și Slava”. Dumnezeu ne duce în ispită? Dumnezeu își dorește ca noi să fim în ispită? Iată doar câteva întrebări la care vom afla răspuns dacă vom participa la această ultimă întâlnire în bisericile de parohie. Catehezele din această perioadă, o perioadă a bucuriei, ne pregătesc pentru întâlnirea cu Hristos cel din ieslea Betleemului”.

Arhiepiscopia Clujului derulează astfel de proiecte catehetice în toate posturile mari de peste an.

(Sursa: mitropolia-clujului.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 375

Id: 35823

Data: Nov 24, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei