Proiect unic in spatiul ortodox romanesc: Minutul de religie

Pandemia de coronavirus nu a generat doar panică şi teamă, ci a născut şi proiecte constructive, utile, adevărate materializări ale dragostei şi creativităţii creştine. „Minutul de religie” este un astfel de exemplu, o modalitate atipică a unui profesor de a se adresa elevilor săi, pe teme religioase, prin intermediul unor clipuri scurte.

„În contextul izolării și al predatului la distanță, am considerat că voi putea ajunge mai ușor la copii în acest fel”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica promotorul proiectului, Florin Zărnescu.

Florin Zărnescu, profesorul care aduce Minutul de Religie

Florin a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar în prezent predă disciplina Religie la Școala Gimnazială „Matei Basarab”, Brebu, Prahova.

Cel mai probabil, iniţiativa este unică în spaţiul ortodox românesc, însă Florin rămâne modest şi spune că ideea nu este originală. „Am preluat-o de la alte canale de YouTube educative pe care le urmăresc”.

La început s-a raportat la activitate ca la o modalitate de a repeta materia cu elevii săi şi a ales să prezinte informaţiile într-un mod concis, în care elementul grafic joacă un rol important, astfel încât copiii „să nu simtă povara scrisului”.

Iar ca succesul să fie deplin, a ales mediul online, locul unde tinerii aleg să trăiască din ce în ce mai mult, chiar şi în lipsa unei pandemii.

„Comparativ cu alte metode de învățare, cred că aceasta este mai accesibilă, ajungând exact unde copiii își petrec mare parte a timpului. De asemenea, oferă un volum destul de mare de informație într-un mod concis și, sper, cât mai plăcut vizual, fiind ușor de asimilat”.

Pe lângă punctele forte, Florin a evidenţiat şi câteva lacune. „Nu poate înlocui nicidecum prezența personală a preotului sau a profesorului de religie. Cum nu poate înlocui ascultarea copiilor, înțelegerea lor și nici efortul colectiv de aflare a aplicațiilor practice, după nevoile spirituale ale fiecăruia”.

De ce Minutul de Religie?

„Pentru că, în lipsa prezenței personale și în fața ecranului telefonului, tabletei sau calculatorului, capacitatea de atenție scade drastic. Nu numai atenția copiilor, dar și a noastră, a celor mari. Mi-am dorit să fie cât mai concentrat, abordabil și jucăuș, dar să fie asociat în mintea copiilor disciplinei Religie”.

Primele cinci clipuri tratează subiecte religioase existente în programa şcolară: Biblia, Crearea lumii, Căderea protopărinţilor şi promisiunea unui Mântuitor, Potopul biblic şi Turnul Babel.

„Am dorit să fie, în primul rând, o recapitulare. Și am dorit să aibă continuitate logică. Așa că am pornit cu o privire de ansamblu asupra Sfintei Scripturi, urmată de parcurgerea principalelor teme și evenimente biblice. Îmi doresc să ajungem la o mai bună înțelegere a importanței Nașterii, Jertfei și Învierii Mântuitorului până de Paști”, a spus Florin.

Pe viitor, Florin se gândeşte să prezinte în clipurile sale şi informaţii legate de principalele sărbători ortodoxe.

„Dacă se va dovedi de folos, mi-ar plăcea să continui și să abordez și alte subiecte importante, precum marile sărbători creștine”.

Deşi clipurile sunt scurte, munca din spatele lor este amplă; pentru un minut, pregătirea poate dura chiar mai mult de o oră. „Într-adevăr, cel puțin acum, la început, implică destul de mult timp”, spune Florin care prezintă etapele realizării unui episod:

„Primul pas e documentarea, întâi biblică, iar apoi verificând manualele pentru a vedea ce este necesar de reținut pentru copii. Alcătuiesc textul, cât mai pe scurt, împreună cu schițele. Apoi filmez desfășurarea desenelor pe tăbliță. Mai întâi înregistrez audio citirea textului. Iar după aceea înregistrez chitara. Închei cu îmbinarea lor pe calculator”.

Citeşte şi: Premieră: Ora de Religie, difuzată la Trinitas TV

Foto credit: Florin Zărnescu/Facebook

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 273

Id: 69650

Data: Mar 28, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).