Protos. Ieremia: In viața creștina ni se cere eroism. Trei situații eroice din viața unor creștini obișnuiți

Părintele Protosinghel Ieremia Berbec de la Mănăstirea Putna a vorbit de Înălțare despre viața creștină ca eroism. Recunoașterea propriilor neputințe, lepădarea de sine și încredințarea în mâinile Domnului sunt forme de eroism. La fel și alegerile bune din viață, făcute după voia lui Dumnezeu. În acest sens, el a oferit trei exemple de eroism din viața unor familii creștine.

„În această perioadă noi sărbătorim biruința Mântuitorului asupra morții, a iadului, a întunericului”, a menționat monahul putnean. „Dar toate acestea trebuie să le facem ale noastre, trebuie să le facem lucrătoare în noi, trebuie să devină realitățile noastre personale”, a atenționat el.

În această perioadă de lumină, prin duminicile dedicate slăbănogului, samarinencei și orbului din naștere, Biserica ne-a pus înainte întunericul din noi. „Fără această recunoaștere că în noi există întuneric nu există vindecare” , a explicat părintele.

„Această recunoaștere nu este ușoară. Ea cere nițel eroism. Părintele Arsenie Papacioc așa și definea eroismul: «Erou este acela care se biruie pe sine»”. Din această recunoaștere decurge o întristare căreia trebuie să-i dăm sens lucrător, ca să nu se transforme în deznădejde, ci în „întristare după Dumnezeu”, care „este bucuria de a te vedea pe tine în voia lui Dumnezeu” – o altă formă de eroism duhovnicesc.

„Înălțarea ne îndeamnă la eroism. Viața creștină este eroism, depășire de sine”, a spus protos. Ieremia Berbec. „Înălțarea Domnului este un îndemn pentru noi de a birui întunericul din noi prin a-l pune la picioarele Mântuitorului, prin a dori să fim ai Lui și să facem voia Lui și să stăm cu bărbăție împotriva răului din noi și din afara noastră”.

Trei situații eroice din viața unor creștini obișnuiți

Monahul a spus că azi, când eroii sunt cei din filme și celebritățile, este nevoie mai mult ca oricând de un cult al eroilor – „dar nu în sensul de comemorare, ci în sensul de educare în a-i urma”. „Nu mai găsim în jur neînfricarea aceea eroică, omul care se ridică peste frica de moarte, peste condiția lui și se dăruiește pe sine pentru aproapele, pentru țară.”

Acest cult al eroilor nu trebuie neapărat să glorifice marile fapte de arme, ci micile fapte de împlinire a voii lui Dumnezeu într-o lume care caută tot mai puțin adevărul Lui. În acest sens, Protos. Ieremia a oferit trei exemple.

Primul, al unei familii din Suceava în care s-au infectat toți cu noul coronavirus. Cel mai grav s-a îmbolnăvit octogenara Stela, care era pe moarte. Spitalele sucevene fiind pline, copiii au decis, cu acordul ei, să o îngrijească acasă, să nu moară printre străini.

Dumnezeu a primit jertfa lor și ascultarea femeii, care, după o convorbire telefonică cu duhovnicul, a început să citească, cu greu, acatistul Sfântului Nectarie. A doua zi, s-a sculat pe marginea patului și cerea să brodeze la cămășile naționale pe care le împodobea cu mărgele. „Pentru alți oameni poate să fie sminteală. Personal, o văd ca o faptă eroică”, spune părintele protosinghel. Femeia a mers în Duminica Vindecării orbului la biserică refăcută.

Un alt exemplu de eroism i-a fost comunicat părintelui de o profesoară din Basarabia. La o oră de dezvoltare personală de la clasa a V-a, o fetiță, Alexandra, a spus în fața clasei: „Vreau să știți cu toții că eu am o mamă eroină și o iubesc foarte mult”.

Mama ei o născuse când era încă elevă, iar presiunile să facă avort au fost uriașe. „Eu astăzi sunt în viață datorită mamei mele. Sunt colega voastră, pentru că mama mea m-a iubit din prima clipă”, a spus adolescenta.

Părintele Ieremia Berbec a mai menționat cazul altei mame, medic. După ce a pierdut cinci sarcini și a rămas din nou gravidă, i s-a spus să avorteze copilul, pentru că va avea malformații. Dar femeia a născut o fetiță, care, deși are malformații și nu poate vorbi, este foarte iubită de întreaga familie. După ea, Dumnezeu i-a dăruit femeii alți trei copii deplin sănătoși.

„Am zis să ne înălțăm în ziua de astăzi și cu astfel de exemple și să nu uităm că în viața creștină ni se cere eroism”, a încheiat părintele protosinghel Ieremia.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 179

Id: 70310

Data: May 29, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).