La simpozionul internațional despre monahismul ortodox, PS Atanasie de Bogdania a prezentat specificul și vocația monahismului românesc în Occident.
Ierarhul a ilustrat vocația misionară a monahilor din diaspora apelând la spusele Sfântului Ioan Scărarul: „Îngerii sunt lumină monahilor, iar monahii sunt lumină mirenilor”.
„Acest lucru se potrivește perfect cu situația din diaspora ortodoxă, unde puținele oaze monastice existente, chiar dacă fără o prezență numeroasă a cinului monahal, aduc lumină și binecuvântare nu doar unor regiuni întregi ci de multe ori chiar unei eparhii sau a unei țări”, a adăugat Preasfinția Sa.
„Vocația monahismului din diaspora este una misionară, una care aduce har și binecuvântare în mijlocul cetății și nu neapărat una care caută fuga din cetate, cum o întâlnim în monahismul cenobitic clasic”, a explicat Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
„Putem constata că monahismul din diasporă poartă un caracter separat, specific, în dependență de țară și tradiție. O trăsătură proprie multor comunități monahale din Occident e faptul că ele sunt multinaționale și multietnice. E văzut ca un fapt absolut firesc să se slujească în câteva limbi. Acest lucru ne amintește de armonia între comunitatea română, greacă și rusă de la M-rea Neamț sub păstorirea Sfântului Paisie (Velicicovschi)”.
Obști în formare, cu multe lipsuri
PS Atanasie a prezentat mănăstirile românești din diaspora și a spus că în cea mai mare parte, acestea sunt înființate după anul 2000.
„În continuare multe dintre ele sunt obști în formare, cu multe lipsuri”, a precizat ierarhul oferind exemplu obștea monahală din Portugalia. „În anumite privințe este mult mai greu ca în România. Dar când apar primele roade, oboseala devine odihnă”.
El a mai spus că necesitatea deschiderii mănăstirilor în Occident a fost imperativă și a semnalat că în absolut toate eparhiile din diaspora română există obști monahale.
„Ne putem întreba dacă Biserica poate exista fără mănăstiri… Da, poate, și a și existat, însă lipsa acestora este un simptom foarte îngrijorător. Ea arată degradarea per ansamblu a societății creștine. Biserica Ortodoxă Rusă a trecut prin această mare tragedie când absolut toate mănăstirile ei au fost lichidate în primii ani de după revoluția bolșevică. Biserica, deși prigonită, a continuat însă să trăiască în chip ascuns … și a supraviețuit. Iar odată cu oferirea posibilităților de exprimare a libertății religioase s-a văzut în primul rând chiar setea de redeschidere a mănăstirilor”.
Parohiile nu au posibilitatea de slujire în timpul săptămânii
„Astăzi toate mănăstirile ortodoxe din Occident sunt, prin excelență, misionare”, a insistat PS Atanasie de Bogdania.
„În diaspora română cei mai mulți preoți sunt puși în situația de a lucra, multe parohii nu au posibilitatea fizică de a sluji în cursul săptămânii, chiar și la marile sărbători. Astfel, mănăstirile rămân practic singurele centre ortodoxe din diasporă unde există posibilitatea de a săvârși ciclul liturgic zilnic după rânduiala tipiconală”.
„Mănăstirea există nu doar pentru monahi, ci pentru toți cei care caută împlinirea spirituală aici. Mirenii sunt cei care vin aici să-și aline sufletul, să primească o mângâiere, să-și încarce bateriile duhovnicești. Aceasta o vedem în pelerinajele care se fac la mănăstirile din diasporă”.
Câte mănăstiri sunt în Italia
Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania a menționat că în Episcopia Italiei există în prezent 8 așezăminte monahale.
Prima mănăstire ortodoxă românească în Italia a luat naștere în anul 2007 în orașul Mirabella Eclano, la 80 de km de Napoli. Cea mai nouă mănăstire din eparhie a fost înființată chiar în primăvara anului 2021 și se află în localitatea San Antonio Tortal – Trichiana, în apropiere de frontiera cu Austria.
„Nădejdea noastră rămâne ca mănăstirile să-și păstreze lumina și harisma de a propovădui și a mărturisi credința dreptslăvitoare, pentru că odată cu pierderea lor intră în declin întreaga Biserică Ortodoxă”, a spus ierarhul la finalul intervenției.
Simpozionul internațional „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane” s-a încheiat miercuri. Actele simpozionului vor fi publicate la Editura Basilica, în seria Studia Canonica.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 326
Id: 73704
Data: May 28, 2021
Imagine:
S-au împlinit 200 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu, ocazie cu care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a dat un mesaj în care a prezentat chipul luminos al personalităţii româneşti.
Tudor Vladimirescu era hirotonit în .....
Data: May 28, 2021
La 421 de ani după ce a realizat prima unire politică a românilor, Mihai Viteazul este omagiat pentru prima dată, în mod oficial, ca martir și erou al națiunii române.
În data de 21 iulie 2020, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii prin .....
Data: May 28, 2021
Psaltul Ion Minoiu, muzician titrat de conservatorul bucureștean și cel londonez, a redescoperit peste hotare cântarea bisericească a copilăriei. A renunțat la o carieră muzicală prestigioasă și comodă pentru slujirea ca psalt în Biserică. Înainte de aceasta, a făcut cunoscut peste .....
Data: May 28, 2021
Se împlinesc 100 de ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira. Ierarhul s-a născut în data de 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș.
Cu prilejul împlinirii centenarului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului organizează mai multe evenimente .....
Data: May 28, 2021
În mesajul transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe românii din diaspora „să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în ţară, pentru a păstra unitatea familiei şi comuniunea românească”.
Patriarhul Bisericii .....
Data: May 28, 2021
Tudor Vladimirescu a fost comemorat joi în Capitală cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea sa.
Mai mulţi clerici au oficiat o slujbă de pomenire la monumentul său amplasat la intersecţia Căii 13 Septembrie cu Șoseaua Panduri.
Iar militarii din .....
Data: May 28, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).