Jurnalistul Cristian Curte a publicat în săptămânalul Formula AS un interviu cu Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, care a povestit cum s-a resimțit pandemia în Episcopia Italiei. „Românul este legat de Biserică și de ceilalți români”, a spus ierarhul, iar darul ascuns al flagelului a fost pentru ei unul duhovnicesc: apropierea de Dumnezeu.
Bisericile au fost închise brusc în prima duminică din postul Sfintelor Paști: chiar în timpul Sfintei Liturghii, autoritățile au telefonat și au cerut încheierea cât mai rapidă a Sfintei Liturghii și închiderea imediată a bisericilor.
În carantină
„Durerea cea mai mare a fost aceea de a sluji fără credincioși”, a precizat ierarhul. Transmisia live pe Internet nu oferă și certitudinea că ceea ce se face în Biserică ajunge într-adevăr la inima omului.
„Lacrimile de bucurie, Împărtășania sau anafura nu le poți transmite prin Internet. Nici lacrimile noastre, ale slujitorilor altarului, care ne cădeau atunci când ne împărtășeam singuri, în perioada de carantină, nu puteau fi transmise prin Internet.”
„Suntem deprinși să îi privim în ochi pe creștinii care vin la biserică și să simțim căldura unei prezențe fizice când ne rugăm”, a spus Arhiereul vicar al Italiei. „Am simțit că prezența fizică a credincioșilor este de neînlocuit.”
Prima liturghie de după lockdown a fost oficiată de Sfinții Împărați Constantin și Elena. „Sfântul Constantin cel Mare a fost cel care a deschis bisericile creștine în anul 313 și tot el le-a redeschis, iată, în pandemie, dându-ne o nouă speranță”, a relatat Preasfințitul Părinte Atanasie.
Solidaritate românească
Românii din Italia s-au implicat, au oferit sprijin în timpul carantinei din peninsulă. Cei care lucrau în domeniul alimentar, în curățenie sau în instituții guvernamentale s-au folosit de libertatea mai mare de circulație pentru a oferi alimente și speranță celor izolați în case.
Întotdeauna darurile erau însoțite de un sprijin duhovnicesc: icoane sau cărți de rugăciuni. „Aici s-a văzut inventivitatea românului, care, în cea mai dificilă situație, când alții nu mai văd soluții, el găsește una, ca să ajungă la fratele lui, să îi dea ceea ce el are nevoie. Și îi aduce nu numai hrană pentru trup, ci și pentru suflet”, a comentat arhiereul vicar.
Din toamnă, când numărul de infectări a crescut, nu au mai fost închise bisericile, iar numărul credincioșilor care veneau la slujbe a crescut.
„Asta mi-a confirmat faptul că românul este legat de Biserică și de ceilalți români. Pentru noi, biserica e locul în care te poți regăsi și unde te poți vedea cu semenii tăi, e locul în care poți să regăsești ceea ce ai lăsat acasă, o mică Românie”, a declarat ierarhul.
Din păcate, restricționarea mișcării populației în pandemie a rupt românii din Italia de țara natală, a mai spus el. Înainte erau cinci zboruri de la Roma la București, acum a mai rămas doar unul și acela fără frecvență constantă.
Semănând cu lacrimi, secerăm cu bucurie
După lockdown, sute de credincioși i-au spus ierarhului la spovedanie, cu lacrimi în ochi, că perioada de autoizolare a fost cea mai frumoasă din viața lor. Astfel i s-a revelat și rostul acestei încercări: „Pentru cei profund ancorați în Biserică, încercarea s-a transformat în creștere duhovnicească.”
Pandemia apărută în lume a fost ca o frână trasă la un tren de mare viteză, a explicat Preasfințitul Părinte Atanasie. „Firesc, toate lucrurile din tren au căzut, s-au dat peste cap. Cei care au rămas în picioare au fost cei care au avut o așezare duhovnicească. Ei nu cad în general în timpul vieții și nu au căzut nici în această pandemie.”
„Fără Cruce nu poate exista Înviere, fără pătimire nu există bucurie. Oamenii s-au interiorizat, harul a mișcat foarte multe inimi în această perioadă. Moartea e o realitate atât de obiectivă! Oamenii au înțeles că pot muri. Și eu, și tu, toți putem muri”, a spus el.
„Și atunci, ceea ce ne salvează este să trăim harul chiar acum, în această clipă. Gândul omului se întâlnește cu gândul lui Dumnezeu, iar inima omului cu inima lui Dumnezeu și se îmbrățișează. Atunci simți foarte intens puterea harului.”
În mod paradoxal, nu fericirea, ci greutățile ne apropie de Dumnezeu: „Foarte rar ai aceeași rezonanță cu gândul lui Dumnezeu în momentele tale de fericire”, a subliniat ierarhul.
„Criza este momentul adevărului, acolo unde există o criză există adevăr, pentru că în criză, omul se întâlnește cu Dumnezeu. În criză, Dumnezeu decantează lucrurile, le filtrează, scoate aurul la suprafață și lasă la o parte tot ce îl înconjura și era impuritate.”
Tot ceea ce se întâmplă este îngăduit de Dumnezeu cu un rost. Iar acest rost i se va revela credinciosului mai devreme sau mai târziu.
„Noi trăim tot timpul o tensiune între «De ce, Doamne?» și «Slavă Ție, Doamne!». Eu însumi sunt așa, de multe ori zic «De ce ai îngăduit, Doamne?», iar Domnul nu îmi răspunde prin cuvinte, ci prin fapte”, a spus arhiereul vicar.
„Așa mi-a răspuns la întrebările legate de această pandemie prin lacrimile de fericire ale credincioșilor, și nu am mai spus apoi «De ce, Doamne?», ci «Slavă Ție, Doamne!» Domnul întotdeauna ne va răspunde la întrebări și la frământări. De aceea să avem mai multă încredere în El, că El este la cârma acestei corăbii care este Biserica, dar și lumea toată”, a încheiat ierarhul.
Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a studiat Ingineria Telecomunicațiilor la INSA Lyon și Teologia la Institutul „Saint-Serge” din Paris.
Între anii 2010 – 2012 a urmat cursurile unui Master în Teologie Practică (Drept Canonic), la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” – Sibiu, pe care l-a absolvit cu disertația „Principii de Teologie Canonică în Diaspora, cu referire specială la Italia”.
În semn de recunoaștere față de implicarea filantropică a românilor ortodocși din Italia în pandemie, Președintele României l-a decorat pe ierarh cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Sursa foto: Formula AS
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 347
Id: 72938
Data: Mar 8, 2021
Imagine:
Antonel Temistocli, dirijorul corului Regal – ansamblu de tineret aflat sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu, spune că dragostea pentru muzică a început în .....
Data: Mar 8, 2021
Mii de credincioși au participat duminică la înmormântarea Episcopului Atanasie Jeftici. Sfânta Liturghie și slujba înmormântării au fost oficiate .....
Data: Mar 8, 2021
Filmul The Face of God („Chipul lui Dumnezeu”), un documentar realizat de preotul ortodox canadian Kaleeg Hainsworth, prezintă o .....
Data: Mar 8, 2021
Stareţii, duhovnicii şi maicile stareţe din Episcopia Covasnei care au rangul de stavrofore au primit săptămâna trecută ordinul „Mărturisitorii credinței străbune”. Distincţia le-a fost oferită de Preasfinţitul Părinte Andrei în cadrul sinaxei monahale desfăşurate la Mănăstirea Sita .....
Data: Mar 8, 2021
Ziua de 8 Martie a fost sărbătorită pentru prima dată de copiii de la Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române. Săptămâna trecută, copiii au învățat poezii, cântece și au pregătit felicitări și mici cadouri personalizate pentru mamele lor.
Luni, vizibil .....
Data: Mar 8, 2021
Odată cu venirea primăverii, sentimentul de reînnoire se regăsește în sufletul fiecărui ortodox. Vă invităm să vedeți selecția noastră de imagini din perioada 1-7 martie 2021.
Data: Mar 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).