Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat luni Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Antim, Paraclis Patriarhal. Slujba de sărbătoare a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia a fost urmată de Parastasul pentru deținuții politici, care au fost mărturisitori în temnițele comuniste.
În cuvântul său, părintele episcop-vicar a vorbit despre hotărârea și unirea celor 40 de mucenici, a căror credință a intrat în conflict cu cerințele stăpânirii lumești de a-i face să-și încalce conștiința: „Aici se petrecuse conflictul între puterea imperială și religia oficială a Imperiului Roman”.
În relatarea sa, Kyrios, Domnin și Candid, căpeteniile celor 40 de militari, au spus: „Am fost credincioși împăratului, ne-am făcut datoria față de țară, dar nu ne putem încălca convingerile noastre interioare”.
„Ar însemna să ne despărțim nu doar de împăratul pământesc, ci de Împăratul întregii făpturi. Ne despărțim de Dumnezeu, iar lucrul acesta nu-l putem face, chiar și viața de ne-am pierde-o.”
Apoi și-au spus între ei: „Iată, noi ne-am însoțit, ne-am asociat ca să fim buni luptători. Să rămânem hotărâți, să rămânem uniți și în credința noastră, orice s-ar întâmpla”.
Preasfințitul părinte Ieronim a arătat că, rămânând uniți între ei, mucenicii au rămas uniți și cu „Stăpânul și Domnul, Fratele lor după har și Dumnezeul lor”. El a mai vorbit despre semnificația numărului de 40.
„40 de mucenici constituie un număr sfânt, căci 40 de zile a postit Domnul nostru Iisus Hristos înainte de a începe activitatea Sa publică, pământească. 40 de ani s-au învârtit membrii poporului ales în pustie până s-au curățat de toate obiceiurile dobândite în lumea păgână și amestecată a Egiptului”.
„Să primim putere de la Sfinții 40 de Mucenici ca, precum aceștia s-au împotrivit poftirilor împăratului și reprezentanților lui, și noi să ne împotrivim tuturor ispitelor vremurilor noastre”, a încheiat părintele episcop.
„Să ne păstrăm sufletele sub ocrotirea sfinților îngeri și sub cupolele Sfintei Biserici. Mai ales că Dumnezeu, Care ne iubește, a slobozit asupra noastră în aceste vremuri și încercări de boală, care sunt pentru mulți oameni îngrijorătoare”.
„Dar să căutăm să avem sufletele noastre curate și pregătite, pentru că nu numai în caz de molimă și de boală putem să plecăm la ceruri, ci în orice clipă se poate întâmpla ceva și sufletul nostru să zboare din lumea aceasta”, a avertizat Preasfințitul Ieronim.
„Să ne rugăm lui Dumnezeu și Sfinților 40 de Mucenici să ne întărească în credința, în hotărârea, în strădania și în pregătirea noastră pentru eternitate”, a îndemnat episcopul.
Duminica Ortodoxiei este o celebrare a cultului sfintelor icoane. De aceea, în întreaga lume, în centrul slujbelor și procesiunilor din această zi se află frumusețea reprezentărilor sfinte.
La Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a liturghisit în prima .....
Data: Mar 10, 2020
Lucrările de construcţie la Catedrala Naţională au continuat inclusiv în perioada anotimpului rece. Până în prezent, Turla Principală a fost acoperită în proporţie de 98%.
Contactat de Basilica.ro, inginerul Vlad Florin Popescu a transmis stadiul actual al .....
Data: Mar 10, 2020
De Ziua Internațională a Femeii, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit flori și scurte momente artistice pacienților și personalului de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie Taumaturgul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
.....Data: Mar 10, 2020
Episcopia Ortodoxă Română din Italia, țara cea mai afectată de coronavirus din Europa și a doua din lume, s-a întrunit online în ședință extraordinară, sâmbătă, 7 martie 2020.
La ședința dedicată acestei epidemii au luat parte membrii Permanenței Eparhiale și cei 22 .....
Data: Mar 10, 2020
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a slujit duminică la biserica ortodoxă bulgară din Budapesta, cu hramul „Sfinții Chiril și Metodiu”.
Alături de ierarhul român au slujit Preasfințitul Părinte .....
Data: Mar 10, 2020
Lumea ortodoxă văzută prin lentila aparatului foto în perioada 2 – 8 martie 2020.
Data: Mar 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).