PS Timotei Prahoveanul: Cand dobandim ceva preţios, ca Unirea din 1859, cel mai important lucru de oferit lui Dumnezeu este rugăciunea

In ziua aniversării Unirii Principatelor Romane, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de Te Deum la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit in cuvantul său despre importanţa rugăciunii aduse lui Dumnezeu la asemenea evenimente.

„In zilele importante, cum este şi ziua de 24 ianuarie, cel mai inalt semn de cinstire rămane rugăciunea. Niciun eveniment istoric important ori vreo persoană care a jucat un rol important nu pot fi amintite decat in lumina rugăciunii”.

„Cand dobandim un lucru preţios, aşa cum a fost şi Unirea de la 1859 sau alte momente deosebit de importante din istoria Romaniei, cel mai important lucru pe care trebuie să I-l oferim lui Dumnezeu este rugăciunea”.

Ierarhul a precizat că unitatea unui neam este menţinută in primul rand de credinţa in Dumnezeu, idealul pe care il are, precum şi păstrarea tradiţiilor poporului respectiv.

„In aceste aşezări locuite de romani, ei s-au străduit să păstreze credinţa, limba, intrucat cei din Ţara Romanească se inţelegeau cu romanii din Transilvania, cu cei din Moldova, s-au ajutat reciproc, au avut simţăminte de frăţietate, chiar dacă au avut domnitori diferiţi”, a explicat Preasfinţia Sa.

Părintele Episcop a vorbit şi despre darul, respectiv, valoarea unităţii.

„Momentul de la 1859 a fost deosebit de important şi a arătat dorinţa celor din Moldova de a se uni cu cei din Ţara Romanească. Unirea avea să-i facă pe cei Moldova şi Ţara Romanească mult mai puternici. Uniţi, stăteau mai uşor in faţa vanturilor şi valurilor puternice. Incă din anul 1856, atat in Moldova, cat şi in Ţara Romanească s-au unit oamenii care ţineau foarte mult la acest ideal al unirii. Adunările ad-hoc au fost pregătite prin predicile rostite in toate bisericile şi mulţi dintre credincioşi doreau ca acest lucru să se intample cat mai curand”.

„Sărbătoarea Unirii de la 1859 ne aduce aminte de toţi cei care in duh de unitate, de comuniune, privind la icoana Preasfintei Treimi, care a fost realizată de Gheorghe Tattarascu, cunoscut pictor al vremii, ii inspira, pentru că cel mai inalt model de comuniune, unitate, frăţietate, iubire este tocmai Preasfanta Treime”.

„Sărbătoarea de la 24 ianuarie ne indeamnă acum, cum ne-a indemnat mereu, la unitate. Unitatea, dorinţa de a păstra credinţa pe care am moştenit-o de la Sfantul Apostol Andrei şi tradiţiile acestui pămant trebuie să domine in faţa altor interese sau in faţa unor dorinţe personale, pe care fiecare dintre oameni le-ar putea avea”.

„Oamenii cu adevărat inţelepţi, oamenii care caută comuniunea, vor trebui să lupte pentru aceasta, indiferent de perioadă. Ne rugăm lui Dumnezeu ca darul unităţii să fie mereu prezent”, a afirmat, in incheiere, PS Timotei Prahoveanul.

In continuarea slujbei de Te Deum, Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Romane, a difuzatcomunicărileștiințifice ale Academiei Romane şi Patriarhiei Romane privind Unirea Principatelor Romane, inregistrate joi la Palatul Patriarhiei.

Slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală a fost precedată de Sfanta Liturghie, in timpul căreia pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Romaneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Romane.

Ierarhii şi clericii Bisericii Ortodoxe Romane au oficiat marţi slujba deTe Deum, cu ocazia aniversării Unirii de la 1859,in toate bisericile din Patriarhia Romană.La sfarșitul slujbei au fost trase clopotele timp de un minut.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 27

Id: 77730

Data: Jan 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).