Predica rostită marți de PS Timotei Prahoveanul de la altarul exterior al Catedralei Patriarhale a reprezentat o incursiune în viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel însoțită de caracteristicile spirituale deosebite ale celor doi corifei.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit mai întâi despre Sfântul Apostol Petru. Pe Sf. Petru l-a caracterizat drept un om simplu, pescar, dar care a simțit imediat dumnezeirea lui Hristos și l-a urmat în cele mai importante momente ale vieții Sale pământești.
Ierarhul a subliniat mai ales smerenia Sf. Petru, apoi a amintit momentul lepădării de Hristos, pocăința și reașezarea Sa în rândul apostolilor. A mai spus că în urma predicii apostolului de la Cincizecime s-au botezat primii 3000 de creștini.
„Sfântul Petru a avut o activitate jertfelnică”, a spus PS Timotei amintind că el a fost printre primii care au fugit la mormânt. „Dar și mai târziu, curajul lui și înțelepciunea cuvintelor aveau să aducă la credința Mântuitorului Hristos pe foarte mulți oameni”.
Partea a doua a predicii a dedicat-o Sfântului Pavel, care a devenit din persecutor al primilor creștini „cel mai înflăcărat Apostol”. PS Timotei a amintit că Saul studiase Legea Veche la școala din Ierusalim și a evocat momentul convertirii, apoi călătoriile misionare și uriașa sa activitate.
Pentru a ilustra activitatea Sfântului Pavel, ierarhul a utilizat cuvintele lui Petre Țuțea care spunea că acest apostol este „mare cât Mediterana”. „Adică necuprins prin ideile, prin cuvintele și prin activitatea pe care a desfășurat-o”, a detaliat PS Timotei Prahoveanul.
La final, părintele episcop vicar a evocat martiriul celor doi apostoli.
„Într-o Romă păgână care lupta împotriva cuvintelor Mântuitorului, într-o vreme în care creștinii erau unși cu rășini și cu smoală și li se dădea foc în grădinile imperiale, Petru și Pavel au mărturisit împreună pentru Mântuitorul Hristos într-o zi de 29 iunie, anul 67” (sau anul 68, după alte opinii).
”Au avut și puncte de vedere diferite
Un detaliu semnalat de PS Timotei în predică a fost acela că cei doi corifei ai apostolilor „au avut și puncte diferite”. El s-a referit la disputa privind circumciderea celor care se converteau la creștinism.
„Sfântul Pavel i-a atras atenția mai vârstnicului și mai cunoscutului apostol al Domnului, Petru. Dar în cele din urmă râvna lor se îndrepta către vestirea Evangheliei, iar icoana îi reprezintă îmbrățișați pentru a arăta mesajul comun al celor doi corifei ai apostolilor”.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Urmărește predica integrală:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 322
Id: 74038
Data: Jun 30, 2021
Imagine:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat miercuri, cu prilejul Zilei Mondiale a Reţelelor de Socializare, un mesaj despre comunicarea responsabilă în contextul provocărilor lumii contemporane.
Mesajul integral:
.....
Data: Jun 30, 2021
Mitropolitul Teofan a sfințit marți după-amiază Capela „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din cadrul Aeroportului Internațional Iași.
La eveniment au participat autorități locale, conducerea și angajații aeroportului.
Data: Jun 30, 2021
Mănăstirea Solca a fost închisă de Imperiul Habsburgic în 29 aprilie 1785. Dintre cei 17 călugări care se aflau în momentul închiderii, unul singur, foarte în vârstă, a fost lăsat să rămână. Biserica a devenit parohială, iar clădirile și spațiile mănăstirii au fost utilizate .....
Data: Jun 30, 2021
O serie de evenimente aniversare începe joi la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care împlinește 15 ani de existență.
Manifestările încep joi, la ora 13:30, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Părintele Consilier .....
Data: Jun 30, 2021
Cinci ierarhi au slujit la hramul Catedralei din Huși, marți, 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Împreună cu PS .....
Data: Jun 30, 2021
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt doi oameni diferiţi, chemaţi de Iisus Hristos să vestească aceeaşi Evanghelie a iubirii milostive şi a mântuirii lumii.
I. Sfântul Petru se numea Simon înainte de a se fi întâlnit cu Iisus Cel ce i-a schimbat numele în .....
Data: Jun 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Ioanichie Balan - Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Intampinarea Domnului 1997
Pr Ioanichie Balan - Sfintii Imparati Constantin si Elena 1997
Pr Ioanichie Balan - Pogorarea Sfantului Duh 1999
Pr Ioanichie Balan - Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Intrarea Domnului in Ierusalim 1997
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).