La comemorarea a 44 de ani de la trecerea în veşnicie a Patriarhului Justinian Marina, PS Timotei Prahoveanul a spus că „avem totdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător”.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat slujba de pomenire la locul de odihnă al celui de-al treilea patriarh al României, Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.
Părintele Episcop a oferit câteva detalii cu privire la pregătirile pe care le-a făcut Patriarhul Justinian pentru timpul când va pleca din viaţa pământească.
„Pregătindu‑și locul de veci în așteptarea Învierii, la Mănăstirea Radu Vodă, s‑a gândit la permanenta lui pomenire, hotărând ca Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Roman Ialomițeanul, să fie executor testamentar și să îi rânduiască slujbele întru pomenirea sa”.
„A adresat adeseori unor călugărițe cu viață aleasă din mănăstirile arhiepiscopiei bucureştilor, rugămintea de a-l pomeni”.
„În mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca și în toate mănăstirile de tradiție, există rânduiala ca la trecerea către Domnul a unui slujitor al Bisericii, dar şi a unui bun credincios, să fie citită permanent, în zilele respective, Psaltirea, ceea ce s‑a și întâmplat la trecerea la Domnul a fericitului întru pomenire Patriarh Justinian”, a spus PS Timotei Prahoveanul.
Ierarhul a făcut referire la sprijinul Patriarhului Justinian pentru clericii şi credincioşii din diaspora.
„În contextul anului comemorativ şi omagial 2021 în Patriarhia Română, „ne gândim la dragostea pe care Patriarhul Justinian a avut‑o față de credincioșii din diaspora românească, mult mai puțini atunci la număr decât în prezent, la vizitele pe care le‑a făcut în diferite locuri, la întâlnirile sale cu episcopii ortodocși, dar și cu reprezentanții unor culte”.
„La dragostea pe care a avut‑o în mod special față de așezămintele românești din Țara Sfântă, fiind vorba de cele două biserici de la Ierusalim, respectiv, de la Iordan, al căror ctitor este, în sensul în care el s-a ocupat de pictarea celor două lăcaşuri de cult, dar şi de dotarea lor cu mobilier, veşminte şi obiecte de cult”.
„Avându‑i în vedere pe monahii care trăiau dincolo de granițele țării, a făcut o vizită la Muntele Athos, ajungând la Schitul Prodromu și facilitând în ultimii ani ai arhipăstoririi sale sosirea unor monahi români acolo, întrucât toți cei de acolo erau bătrâni și neputincioși în a duce mai departe tradiția românească a acestui schit”.
„Avem întotdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător, care şi-a pomenit şi preţuit înaintaşii, iar semnele acestor cinstiri sunt vizibile”, a continuat Preasfinţia Sa.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul s-a rugat lui Dumnezeu ca Patriarhul Justinian „să se bucure de slava celor bineplăcuţi lui Dumnezeu pentru lucrarea sa, pentru îndelungata lui slujire, într-o vreme de încercare”.
Citeşte şi: 44 ani de la moartea Patriarhului Justinian. Care au fost ultimele sale cuvinte?
Foto credit: Ziarul Lumina
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 408
Id: 73134
Data: Mar 26, 2021
Imagine:
Biserica româno-elenă „Buna Vestire” din Brăila a oferit joi, de hram, un sprijin Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din .....
Data: Mar 26, 2021
Sf. Mc. Montanus preotul şi soţia sa, Maxima, cinstiți în 26 martie, sunt ocrotitorii Episcopiei Daciei Felix. „Apele râului Sava şi ale Dunării sunt racla celor doi mucenici”, a declarat Preasfințitul Părinte Daniil pentru Basilica.ro.
Episcopul locțiitor .....
Data: Mar 26, 2021
„Prima provincie românească care a dat exemplul de reunire a ținuturilor românești înstrăinate a fost Basarabia. Ea venea ca o fiică spre mama sa România, având convingerea respectării principiilor celor mai avansate ale dreptului internațional și încrederea în .....
Data: Mar 27, 2021
Evenimentul istoric a avut loc în 27 martie 1918 și a constat în reunificarea părții dintre Prut și Nistru a voievodatului istoric al Moldovei alipită la Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare.
În 27 .....
Data: Mar 27, 2021
România trece oficial la ora de vară. În noaptea de 27 spre 28 martie, ora 03:00 va deveni 04:00. Astfel, 28 martie este cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore.
Practic, ora de iarnă este ora oficiala pe glob. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de .....
Data: Mar 27, 2021
În mesajul transmis cu prilejul împlinirii a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Mitropolitul Petru a subliniat că exemplul înaintaşilor care au înfăptuit Unirea din 1918 „ne încurajează să rămânem statornici și încrezători, că putem dăinui și peste veacuri într-o singură .....
Data: Mar 27, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).