„Sărbătoarea Sfintei Cruci ne îndeamnă să fim mărturisitori ai Mântuitorului Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul duminică, după sfințirea iconostasului Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel”, ctitorie a voievodului Matei Basarab și cel mai vechi lăcaș de rugăciune din Ploiești.
„Orice proiect care este făcut pentru împodobirea casei lui Dumnezeu este un semn de mărturisire, este o faptă care vorbește despre dragostea noastră”, a continuat ierarhul.
„De ce credeți că marii voievozi, cum a fost și Matei Basarab, au zidit un locaș de închinare Domnului? Pentru că era mărturisitor, cum au fost și alți domni, boieri, dar și oameni simpli ai pământului românesc.”
„Acestea sunt forme ale mărturisirii. Când înnoim o biserică care are 382 de ani, suntem de fapt și noi mărturisitori, suntem continuatori ai tradiției și ai istoriei sfinte, o istorie care ne oferă demnitate, care ne oferă bucurie și pe care trebuie să o menținem cu orice preț”, a mai spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Referindu-se la Evanghelia zilei, în care Mântuitorul vorbește despre cei care se rușinează de numele Lui în fața lumii, Preasfinția Sa a precizat că Îl mărturisim pe Hristos „atunci când vorbim despre Mântuitorul, când trăim faptele Lui, când îl slujim pe aproapele, atunci când căutăm lumina din viața celorlalți”.
Din contră, „orice tăgăduire a numelui lui Dumnezeu, orice formă de a arăta că nu mai suntem creștini – nepurtând crucea la gât, nemaifăcându-ne semnul crucii dimineața, seara, înainte și după masă, înainte de a începe o călătorie, atunci când trecem pe lângă o biserică, pe lângă o înmormântare – sunt toate forme de lepădare a botezului nostru creștin și a învățăturii mântuitoare”.
Ierarhul a amintit că religia creștină continuă să fie cea mai persecutată din lume și a exprimat un gând de recunoștință pentru cei care actualizează prezența strămoșilor „reînnoind, păstrând, ducând mai departe aceste locuri care vorbesc despre istoria, credința, demnitatea și frumusețea pământului și a sufletului românesc”.
„În această biserică avem bucuria, privilegiul de a fi contemporani cu istoria”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a distins, din partea Părintelui Patriarh Daniel, pe părintele paroh Ioan‑Augustin Pîrlea cu Ordinul „Sanctus Stephanus Mangnus”, iar celor implicați în înfrumusețarea bisericii le-a oferit Diploma omagială a anului 2021.
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a sfinţit duminică biserica mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul – Ruscova” din judeţul Maramureş, în urma lucrărilor executate.
Biserica mănăstirii a fost construită pe terenul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Ruscova, .....
Data: Sep 20, 2021
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohiei româneşti din Micherechi de Episcopul Siluan al Ungariei.
O gospodărie din Parohia Ungureni, Protopopiatul Lăpuș, a ars aproape total în noaptea de vineri, dar familia nu a rămas să se confrunte singură cu problema locativă. Biserica își propune să finalizeze
Data: Sep 20, 2021
Ultimele raze de soare mai puternice vin de la strălucirea Sfintei Cruci, care este înălțată de ortodocși la fiecare început de toamnă. Cel puțin așa reiese din fotografiile primite pe adresa redacției în perioada 13-19 septembrie 2021.
Data: Sep 20, 2021
Trei sfinţi din calendarul Bisericii Ortodoxe Române s-au născut în Bucureşti.
Este vorba despre Sfântul Ierarh Grigorie .....
Data: Sep 20, 2021
Claude Delangle, cel mai căutat profesor de saxofon din lume, a fost hirotonit preot duminică, pe seama parohiei ortodoxe românești Sf. Gherman și Sf. Clodoald din Louveciennes, Franța.
Părintele Claude Delangle, profesor de conservator și unul dintre cei mai buni .....
Data: Sep 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Arhid Ioan Ica Jr - Cuvantare la Duminica dupa Botezul Domnului-2016
Arhid Ioan Ica Jr - Predica la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - 2011
Arhid Ioan Ica Jr - Predica Duminicii a 27-a dupa Rusalii (Tamaduirea femeii garbove) - 7122014
Arhid Ioan Ica Jr - Predica la Duminica a 24-a dupa Rusalii - 2014
Arhid Ioan Ica Jr - Predica la Inaltarea Domnului - 2011
Arhid Ioan Ica Jr - Cuvantare la Botezul Domnului - 2016
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).