Predica rostită în Duminica Floriilor de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a creat o imagine clară asupra felului în care era privit Iisus Hristos de societatea vremii, la momentul Intrării în Ierusalim.
Curiozitate și invidie
Ierarhul a prezentat Evanghelia zilei care arată că mulțimile adunate la Ierusalim în apropierea Paștilor veniseră la Betania din curiozitate:
„Impresionați peste culme de învierea unui om mort și îngropat de patru zile, al cărui trup intrase deja în descompunere, mirosind, au venit să‑L vadă deodată pe Iisus, Care numai cu puterea Lui dumnezeiască a putut săvârși această minune, dar și pe Lazăr, cel care a fost înviat de Hristos”.
PS Varlaam a explicat că în acest context, fariseii și saducheii, care nu credeau în înviere, au hotărât să-l ucidă atât pe Lazăr, cât și pe Hristos, din invidie, „pentru că mulți dintre ucenicii cărturarilor și fariseilor părăsindu-i pe aceștia au crezut în Iisus pentru această extraordinară minune”.
Osanale și ură
La momentul Intrării în Ierusalim, „societatea deja se împărțise în două”, a spus părintele episcop vicar amintind că erau acolo „cei care credeau în Iisus, voiau să-L vadă și să-L onoreze, dar și cei care Îl invidiau, Îl urau și doreau moartea lui Hristos pentru prestigiul și popularitatea Sa”.
„Călare pe un asin, ca să se împlinească cuvântul spus de prorocul Zaharia cu sute de ani mai înainte, Hristos Își face intrarea în Ierusalim, unde era primit de o mulțime impresionantă de oameni, care, în semn de cinstire își așezau veșmintele înaintea asinului și tăiau ramuri de finic, iar copiii strigau «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!» (Ioan 12, 13)”.
„Când ne gândim la asin, tindem să credem că Mântuitorul l‑a folosit pentru a arăta smerenia Lui cea multă”, a spus ierarhul, explicând că de fapt „în Antichitate, în Orient, intrarea într‑o cetate importantă, într‑o capitală pe asin, era rezervată regilor și împăraților, mai ales în vreme de pace”.
„Doar în vreme de război, împărații și regii intrau în orașe călare pe cai, care erau pregătiți special pentru lupte. Hristos știe că intră în Ierusalim ca împărat, ca rege, și este recunoscut ca atare”.
Entuziasm și dezamăgire
„«Osana!» era un strigăt de salut, de entuziasm, de admirație adresat împăraților pentru că ei erau așteptați mai ales în momente de criză, de pericolul de a fi invadați de puteri străine”, a precizat PS Varlaam.
„Ei îl numesc «Fiul lui David», epitet care s-a dat întotdeauna doar lui Mesia, Unsul lui Dumnezeu, dar și «Împăratul lui Israel», fără îndoială, Împăratul unei împărății care potrivit cuvintelor Domnului nu este din lumea aceasta” – de aici și dezamăgirea:
„Mulți dintre evrei au fost dezamăgiți pentru că ei Îl așteptatu ca un împărat lumesc care să înfrângă cu puterea lui armata romană și să alunge din Țara Sfântă stăpânirea străină, păgână a Romei. Dar El a venit ca să întemeieze o altă împărăție, «a păcii și a blândeții»”.
Părintele episcop a îndemnat la trăirea „cu toată intensitatea sufletească” a slujbelor din Săptămâna Mare. El a anunțat că acestea vor avea loc în continuare la altarul exterior al Catedralei pentru a putea fi respectate toate măsurile de siguranță sanitară.
PS Varlaam Ploieșteanul a slujit duminică, 25 aprilie 2021, la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. La finalul slujbei, ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu pentru „această duminică atât de frumoasă, însorită și zâmbitoare” și a transmis felicitări celor care poartă nume de flori.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 340
Id: 73371
Data: Apr 25, 2021
Imagine:
Recunoașterea autocefaliei a fost un subiect complex. Deși autonomia Bisericii noastre era stabilită deja de 17 ani, fiind menționată în Constituția din 1866, formalitatea de a cere recunoaşterea ei de Patriarhia Ecumenică putea reprezenta „negaţiunea unui trecut întreg”, cum .....
Data: Apr 25, 2021
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, a anunţat Cancelaria Sfântului Sinod. Va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul .....
Data: Apr 26, 2021
Mitropolitul Teofan a vorbit duminică despre modalităţile prin care putem face curăţenie în propriile suflete, la începutul Săptămânii Sfintelor .....
Data: Apr 26, 2021
Ultima săptămână din Postul Mare și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim în selecția noastră de fotografii din perioada 19 – 25 aprilie 2021.
Data: Apr 26, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat în Pastorala transmisă de Sărbătoarea Sfintelor Paști 2021 că numai Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat poate dărui oamenilor mântuirea şi viaţa veşnică.
„În acest sens, viaţa creştinilor care iubesc pe Hristos .....
Data: Apr 26, 2021
Stavrofora Ierusalima Grigor a trecut la cele veşnice după o viaţă închinată lui Dumnezeu şi semenilor: şaptezeci şi cinci de ani i-a petrecut în monahism, iar mai bine de cincizeci de ani a fost stareţă a Mănăstirii Tismana. A fost prohodită şi
Data: Apr 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).