Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit de Buna Vestire, la Catedrala Patriarhală, despre taina şi implicaţiile întrupării Mântuitorului Hristos pentru întreaga umanitate, punând accept pe iubirea dumnezeiască.
„Dacă cea dintâi veste bună după alungarea din Rai a venit după foarte multe veşti rele, astăzi sărbătoarea Bunei Vestiri – care ne arată cu cât de multă iubire ne-a iubit Dumnezeu pe noi, făptura mâinilor Sale – vine într-o lume în care din păcate nu auzim decât veşti rele legate de epidemie, boală, sărăcie, moarte”, a spus Episcopul vicar patriarhal.
Chemarea Bisericii
Sărbătoarea este un îndemn la bucurie şi nădăjduire în mântuire.
„Biserica ne cheamă să ne bucurăm în ziua Bunei Vestiri şi această bucurie şi nădejde a mântuirii noastre la care suntem chemaţi să o trăim cu inima deschisă în fiecare zi a vieţii noastre”.
„Pentru că în actul Întrupării se arată iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu: Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică (Ioan 3:16)”.
De ce o cinstim atât de mult
Părintele Episcop a prezentat o parte dintre motivele pentru care Maica Domnului este cinstită atât de mult de Biserică şi de credincioşi, afirmând că răspunsurile se regăsesc în evangheliile citite la Utrenie şi Sfânta Liturghie, de sărbătoarea Bunei Vestiri.
„Vedem că, potrivit cuvântului Arhanghelului Gavriil, ea este cinstită în primul rând de Dumnezeu. Bucură-te, ceea ce eşti plină de har (Luca 1:28), o încredinţează îngerul, subliniind că Domnul este cu tine, ceea ce arată o relaţie privilegiată potrivit făgăduinţei făcută prin profetul Isaia care spune: Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel (Isaia 7:14)”.
„Maica Domnului este obiectul lucrării şi iubirii cu totul unice în istoria umanităţii a lui Dumnezeu faţă de o persoană umană. Constatăm că nicio altă persoană din istoria întregii umanităţi nu a fost preamărită în cântări bisericeşti, imne, poezie, muzică, pictură, mozaic, sculptură ş.a.”.
„Niciunui alt sfânt nu i s-au ridicat mai multe biserici şi mănăstiri, catedrale, sanctuare sau locuri de pelerinaj şi într-atâtea locuri din lume găsim icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor din toate vremurile”.
„Dumnezeu Însuşi a cinstit-o, pentru că acelaşi evanghelist Luca ne spune că în copilărie El i-a fost supus întru toate mamei Sale (Luca 2:51)”.
„A ascultat-o cinstindu-o la nunta din Cana Galileii, când la intervenţia Maicii Domnului săvârşeşte prima minune transformând apa într-un vin al binecuvântării lui Hristos la această nuntă (Ioan 2:4-5)”.
„Fiecare serie de cântări din Biserica noastră se încheie cu un imn închinat Preasfintei Treimi, după care urmează întotdeauna o cântare plină de evlavie şi de frumuseţe închinată Maicii lui Dumnezeu”, a explicat Preasfinţia Sa.
Acatistul Bunei Vestiri
PS Varlaam Ploieşteanul a îndemnat la citirea acestui acatist „foarte puternic”.
„Acatistul Bunei Vestiri, care va fi citit şi în săptămâna 5-a a Sfintelor Paşti, este un acatist care are o frumuseţe şi o profunzime dogmatică cu totul excepţionale, dar în acelaşi timp este şi o rugăciune foarte puternică”.
„Părinţii Bisericii au arătat întotdeauna o evlavie deosebită faţă de acatist al Bunei Vestiri, care marchează începutul mântuirii oamenilor. De aceea, mai ales în perioada Postului, această rugăciune a acatistului trebuie să devină şi hrană sufletească pentru fiecare dintre noi”.
„Nu doar ascultându-l împreună în vinerea din săptămâna a 5-a a Postului, ci citindu-l şi în cămara noastră acasă”.
Ierarhul s-a rugat Maicii Domnului „să ocrotească viaţa noastră” şi a insistat ca fiecare dintre noi să lucreze „cu frică şi cutremur” în vederea mântuirii.
Mai multe imagini în Galeria Foto.
Pierderea atenţiei în timpul rugăciunii este o încercare prezentă dintotdeauna în viaţa credincioşilor. Nu este o noutate pentru creştinii de acum, după cum nu a fost nici pentru cei din timpul Sfântului Ioan Gură de Aur, care au primit sfaturi de la marele predicator pentru a .....
Data: Mar 25, 2021
Arhid. Adrian Dobreanu din Episcopia Maramureșului și Sătmarului sfătuiește ca în perioada postului să ieșim din zona de confort, mai ales când vine vorba despre viața noastră spirituală. „Să excludem starea de hibernare și de comoditate duhovnicească în care ne aflăm”, a .....
Data: Mar 25, 2021
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a prezentat în ziua Bunei Vestiri modelul de viață al Fecioarei Maria și a îndemnat să-i urmăm.
„Să ne fie Fecioara Maria pururea un model de virtute. A dus o viață deosebită și curată. A fost protagonista celei mai mari și .....
Data: Mar 25, 2021
Ziua Poliţiei Române este celebrată anual în data de 25 martie, de Buna Vestire. Ziua nu a fost aleasă întâmplător; motivul pentru care Poliţia Română o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi are originea în secolul 19.
Domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat, în .....
Data: Mar 25, 2021
Premierul României, Secretarul de stat Victor Opaschi și mai mulți membri ai Guvernului, au avut joi o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Preotul Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ .....
Data: Mar 25, 2021
Mitropolitul Ardealului a transmis joi, de sărbătoarea Bunei Vestiri, că familia creștină este în criză. Soluția este împotrivirea la păcat prin .....
Data: Mar 25, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).