Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat marți, la Biserica Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni din București, slujba de pomenire pentru Părintele Haralambie Balamace și pentru toți martirii macedo-români din Balcani.
El a evocat viața, activitatea, moartea martirică și posteritatea Părintelui Haralambie Balamace din Corița, sau Corcea, în sudul Albaniei, care în 1972 a fost declarat Erou al națiunii albaneze.
„Această comemorare este închinată tuturor celor care, cu multă dârzenie, cu multă conștiință de credință, de limbă și de neam, au căzut în lupta de apărare a identității noastre, acolo unde românii au trăit amestecați cu alte popoare”, a spus Episcopul Vicar Patriarhal.
„Este cunoscută dârzenia românilor din Balcani, ramură viguroasă a poporului român, care, în ciuda greutăților istorice, au păstrat de-a lungul multor secole identitatea lor lingvistică, națională și mai ales religioasă, creștină ortodoxă.”
Ierarhul a amintit că spațiul formării poporului român este mult mai vast decât cel cuprins între frontierele de astăzi ale României. Romanitatea dunăreană cuprindea atât românii din nordul, cât și din sudul Dunării.
„După prăbușirea Imperiului Otoman și după înfiriparea statelor balcanice, pentru populația română din Balcani s-au ivit zorile unei noi etape, anunțate deja în anul 1905 prin iradeaua dată de sultan, prin care populația macedo-română, aromână, din Imperiul Otoman era recunoscută ca naționalitate de sine-stătătoare”, a mai menționat el.
În acest context, a adăugat ierarhul, Părintele Haralambie Balamace a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea învățământului în limba română printre macedo-românii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a românilor din Balcani.
„Părintele Haralambie a fost hirotonit în țară, la Curtea de Argeș, în mod cu totul simbolic și semnificativ”, a mai menționat Preasfințitul Părinte Varlaam.
Preotul a cerut insistent, inclusiv sultanului în persoană, crearea unui episcopat românesc pentru românii din sudul Dunării. Dar demersurile sale nu erau privire cu ochi buni de cei care considerau că prejudiciază organizarea bisericească din regiunea în care trăia.
În 23 martie 1914, chiar în Sâmbăta Mare, în timp ce clopotele chemau la Slujba de Înviere, preotul, fratele lui, Sotir, și mai mulți enoriași au fost uciși. Corpurile lor au stat sub cerul liber trei zile.
„Este lăudabilă inițiativa Societății de Cultură Macedo-Română de a menține trează memoria acestui erou al națiunii noastre, al națiunii române fărșerote, cum se spune acolo, leagănul acesteia fiind celebrul oraș vlah Moscopole”, a menționat Preasfințitul Părinte Varlaam.
El a subliniat că, la Judecata de Apoi, fiecare popor se va prezenta cu darurile și realizările sale.
Iar „în această lume globalizată, ceea ce va aduce valoare și cinste neamului nostru sunt particularitățile acestea ale evlaviei, ale credinței noastre, ale culturii noastre profund creștine, ale identității noastre lingvistice”, a precizat episcopul vicar patriarhal
Astfel, a adăugat el, „lupta pentru limbă și identitate națională dusă de românii din afara granițelor, mai ales de cei din Balcani, este cu totul exemplară” – mai ales în acest an omagial dedicat românilor din afara granițelor.
„Generațiile prezente au datoria sfântă, ca odinioară macedo-românii din Balcani, să cultive în familie această conștiință a identității noastre ortodoxe, românești, de limbă și să transmitem această bogăție mai departe”, a încheiat ierarhul.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 73090
Data: Mar 23, 2021
Imagine:
Ca urmare a contextului nefavorabil cauzat de coronavirus, slujirea interortodoxă de la Budapesta, din Duminica Ortodoxiei, nu a mai avut loc în acest an.
Astfel, Preasfințitul Părinte Siluan a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
.....Data: Mar 23, 2021
Continuă dialogul Basilica.ro cu fostul fotoreporter Gerard Gascuel, în prezent ieromonah la un schit din Munții Cevennes, Franța. Părintele spune cum și-a schimbat perspectiva asupra fotografiei, ce înseamnă arta fotografică și cum se împacă această pasiune cu viața .....
Data: Mar 23, 2021
Expoziția „Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la naștere” a fost vernisată săptămâna trecută la Biblioteca Judeţeană din Bistriţa-Năsăud.
Potrivit organizatorilor, sunt .....
Data: Mar 23, 2021
Deși organizată în ultimul moment de Asociația clerului ortodox din Chicago, slujba Vecerniei panortodoxe de duminică seara a fost un moment de comuniune ortodoxă ce părea pierdută în ultimul an din cauza restricțiilor,
Data: Mar 23, 2021
Mănăstirea Bachkovo din Bulgaria a primit vineri titlul de „Mănăstirea Deceniului” în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Sofia.
Distincţia oferită .....
Data: Mar 23, 2021
Preotul Sergiu-Vlad Sandu de la Firiteaz a prezentat sâmbătă proiectul Centrului de Tineret „Bucurie în Ortodoxie”, care va funcţiona pe lângă parohie.
Anunţul a fost .....
Data: Mar 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
07. Indrumator liturgic - Diac Marian Gigina - 30.06.2011 - Sarbatorile
45. Indrumator liturgic - Arhid Marian Gigina - 08.11.2012 - Explicarea Tainei Botezului la Sfantul Ioan Gura de Aur
25. Indrumator liturgic - Diac Marian Gigina - 15.03.2012 - Despre post - Posturile de mai multe zile - Postul Paresimilor
16. Indrumator liturgic - Diac Marian Gigina - 12.01.2012 - Despre Sfanta Cruce
17. Indrumator liturgic - Diac Marian Gigina - 19.01.2012 - Scurt istoric liturghiilor ortodoxe I
11. Indrumator liturgic - Diac Marian Gigina - 28.07.2011 - Praznicele imparatesti cu data schimbatoare - Partea I
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).