PS Varlaam Ploiesteanul: Sfantul Mitropolit Varlaam este considerat Eminescu literaturii vechi

DSC_0520

In ziua praznuirii Sfantului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat marti, 30 august 2016, Sfanta Liturghie la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Din sobor au facut parte parintii slujitori ai Catedralei Patriarhale.

In cuvantul rostit, Preasfintia Sa a evidentiat importanta activitatii Sfantului Ierarh Varlaam.

Mitropolitul Varlaam a avut o contributie importanta la stabilirea princiilor limbii romane, acesta fiind considerat Eminescu literaturii vechi. Una dintre realizarile Sfantului Mitropolit a fost lucrarea intitulata Raspuns impotriva catehismului calvin. Lucrarea contra invataturilor calvine a avut un rol foarte important, aceasta venind in sprijinul pastrarii sentimentului de apartenenta la valorile si traditiile romanesti. Prin urmare, Sfantul Ierarh Varlaam s-a aratat un aparator al credintei ortodoxe si al simtamantului de  apartenenta la identitatea romaneasca, a spus ierarhul.

De asemenea, Preasfintia Sa a mai precizat si importanta rolului jucat de Mitropolitul Varlaam in cadrul sinodului ce a avut loc la Iasi in anul 1642.

Sfantul ierarh Varlaam a participat la Sinodul de la Iasi din anul 1642. In cadrul sinodului, Sfantul Mitropolit a aparat valorile ortodoxiei, acesta avand constiinta invataturii Parintilor Bisericii. La acest sinod au participat reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol si reprezentati de la Kiev, a mai spus Preasfintia Sa.

Astazi, 30 august 2016, Preasfintitul Parinte Varlaam isi sarbatoreste ocrotitorul spiritual.

[gallery link="file" ids="141552,141553,141554,141555,141556,141557"]

PS Varlaam Ploiesteanul isi sarbatoreste ocrotitorul spiritual - Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane

The post PS Varlaam Ploiesteanul: Sfantul Mitropolit Varlaam este considerat Eminescu literaturii vechi appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 784

Id: 61006

Data: Aug 30, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei