Raspundem unui strigat de ajutor: Asociația Umanitara Tadeu ofera consiliere psihologica, inclusiv pentru cazuri sociale

Asociația Umanitară Tadeu, înființată de comunitatea parohială de la Biserica „Sf. Dumitru – Poștă” din București, a creat un proiect prin care oferă consiliere psihologică – inclusiv pentru cazuri sociale, în care pacienții nu-și permit să plătească.

Nevoia a fost identificată de Părintele Paroh Mihai Gojgar. Mai mulți experți în psihologie care prețuiesc valorile ortodoxe i s-au alăturat în acest demers.

În prezent, platforma de psihologie a asociației parohiale numără cinci psihologi certificați. Ei pot oferi psihoterapie de cuplu, consiliere psiho-educațională, dezvoltare personală, consiliere pentru parenting, evaluare și intervenție logopedică pentru copii și adulți sau post-AVC, intervenție în cazul dependenței de substanțe sau în tulburări alimentare și multe altele.

Coordonatoarea proiectului este dr. Nona Delia Chiriac, medic primar, specialist în sănătate publică și management, care a răspuns la câteva întrebări pentru Basilica.ro.


Un proiect care răspunde la nevoile oamenilor

Basilica.ro: Cum a ajuns asociația să identifice această nevoie de servicii psihologice? Cui se adresează ele?

Dr. Nona Chiriac: Proiectul de asistență psihologică susținut de Asociația Umanitară Tadeu fost inițiat în urma constatării că din ce în ce mai mulți oameni apelează la servicii psihologice.

Numărul acestora crește, din păcate, direct proporțional cu dezamăgirile pe care le suferă cei care nu se simt înțeleși de psiholog, mai ales de cei care întâlnesc psihoterapeuți cu idei contrare principiilor creștine pe care ei le trăiesc.

De aceea, având în vedere specialiștii care vin la Biserica „Sf. Dumitru – Poștă”, ne-am gândit că, plecând de la nevoia oamenilor, constatată de părintele paroh al bisericii, să creăm și această șansă în plus de comunicare cu oameni avizați, specializați în problemele sufletului și, esențial, cu o perspectivă creștină.

Proiectul a putut fi pus în practică prin colaborarea cu un nucleu de psihologi care, pe lângă calitățile lor profesionale, doresc să îi ajute pe cei care au nevoie, în spiritul creștin promovat de Asociație.

Aceștia au acceptat să își dedice o parte din timpul lor pentru a oferi consiliere psihologică membrilor Asociației Umanitare Tadeu, enoriașilor din Biserica „Sf. Dumitru – Poștă”, unor cazuri speciale susținute de Asociație, dar și oamenilor din afara Asociației și Bisericii, care află de acest proiect din surse diverse și apelează la Asociație.

Principiul de bază este cel al întrajutorării și solidarității. Unii oameni, cum sunt cazurile sociale asistate prin Asociație, nu își permit să plătească un psihoterapeut, de aceea ei vor beneficia de gratuitate.

În alte situații, beneficiarii pot achita consultațiile, iar donațiile oferite de către psihologi sau beneficiari  contribuie la susținerea cazurilor și cauzelor promovate de Asociație.

Proiectul se adresează, așa cum este descris pe site, tuturor celor care au suferit o cumpănă în viață sau care au nevoie de consiliere.

În momentul de față, nu avem fonduri primite de la stat și nici mari sponsori. Veniturile sunt gestionate cu maximă atenție și, oricât ne-am dori, nu putem oferi sprijin psihologic gratuit tuturor. Dacă, în viitor, Asociația Tadeu va avea mai mulți sprijinitori, vom reuși să oferim servicii de calitate gratuite mai multor persoane.

„Nu alegem cazurile în funcție de confesiune”

Basilica.ro: Ce cazuri sociale aveți în consiliere gratuită în prezent și cu ce probleme se confruntă aceste persoane de obicei?

Dr. Nona Chiriac: În prezent, Asociația asistă circa 17 cazuri cu probleme sociale, care au asigurată gratuitatea asistenței psihologice în momente de nevoie.  În general, aceștia sunt bătrâni, care se confruntă în mod special cu problemele vârstei, sentimentul inutilității, drama pierderii copiilor, rudelor, prietenilor, singurătatea.

Pe lângă cazurile sociale, sunt și oameni de vârstă activă și tineri cu diferite probleme familiale, sau de adaptare, sau legate de gestionarea stresului și fricilor, care și-au manifestat nevoia de consiliere psihologică de la debutul proiectului și care aleg să fie ajutați de psihologii colaboratori, deoarece simt nevoia înțelegerii creștine și dorința de a fi solidari cu cei care sunt în nevoie, prin donarea unei părți din costul consultației. Astfel, aleg să se simtă ei mai bine, făcând un bine și celorlalți.

Basilica.ro: Câți oameni ați ajutat până acum? S-au apropiat astfel și de Biserică?

Dr. Nona Chiriac: Proiectul este la început, și în fiecare lună putem observa cum mai mulți oameni capătă încredere și apelează la sprijinul pe care îl putem oferi prin acest demers. Fiecare om este unic, de aceea preocuparea noastră nu este să atragem un anumit număr de beneficiari, ci să îi găsim fiecăruia psihologul potrivit problemei pe care o are, cu care să poată rezona psihologic și spiritual.  Acest lucru ne diferențiază de alte proiecte similare.

Este important de știut că prin platforma de psihologie nu ne propunem să atragem noi credincioși sau să convertim. Cel din fața noastră este un suflet care are nevoie de ajutor și atât. Dacă el va considera și va dori să împărtășească trăirea Evangheliei este strict alegerea sa, fără să fie cumva influențat de psiholog sau de ambient.

Nu alegem cazurile în funcție de confesiune, ci răspundem unui strigăt de ajutor, care poate veni de la oricine. Există, însă, și persoane, care s-au adresat platformei noastre căutând în mod specific un psiholog apropiat spiritului Bisericii Ortodoxe.

Vindecare în trei pași: Fizic, mental și social

Basilica.ro: Dacă doriți, puteți oferi și o motivație personală pentru implicarea în acest proiect.

Dr. Nona Chiriac: Prin formarea mea de medic, îmi doresc să ajut oamenii să se vindece, sau, măcar, să se simtă mai bine. Sunt încredințată că orice boală fizică se vindecă mai repede și mai bine dacă procesul e susținut de un psihic puternic, sau de vindecarea sufletească și pacea minții.

Credința, pe de altă parte, și-a dovedit puterea de-a lungul istoriei, făcând uneori miracole în vindecarea oamenilor, încă neexplicate de știință. O abordare tridimensională a sănătății mi s-a părut ideală.

Proiectul acesta mi-a oferit cadrul perfect în care să pot contribui mai bine la însănătoșirea oamenilor, văzută ca stare de bine fizic, mental și social. Așa că am ales să ofer parte din timpul meu liber și experiența mea acestui proiect frumos, în care lucrez cu o echipă minunată și motivată, care ajută oamenii care au cu adevărat nevoie, când au ei nevoie.


Pe lângă platforma de consiliere psihologică, Asociația Umanitară Tadeu a Parohiei „Sf. Dumitru – Poștă” din București mai oferă servicii acreditate de îngrijire la domiciliu, burse de performanță pentru copiii cu rezultate bune la învățătură și sprijin concret pentru comunități, realizat prin diverse campanii umanitare.

Foto credit: Asociația Umanitară Tadeu (logo-ul platformei de psihologie)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 422

Id: 76076

Data: Feb 1, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).