Raspunsul IPS Parinte Mitropolit Teofan la scrisoarea deschisa a deputatului Nicușor Paduraru

Stimate Domnule Deputat,

 

         Având în vedere sesizarea Domniei Voastre, am analizat cu deosebită atenție cazul semnalat, pe 31 mai a.c., de postul de televiziune B1 TV, ce a difuzat imagini surprinse cu un preot în dialog cu Domnul Prim-Ministru Victor Ponta. Sunt în măsură să vă înștiințez că este vorba despre un dialog neoficial, care nu denotă vreo implicare în campania electorală a unor clerici din Arhiepiscopia Iașilor. De astfel este ușor de sesizat, urmărind imaginile video cu reacțiile celor prezenți la dialog, că intervenția preotului este percepută ca o glumă, chiar dacă una neinspirată și care nu-și avea, cu siguranță, locul într-un astfel de cadru.

         Așadar, ne delimităm fără nici un fel de echivoc de orice afirmație sau acțiune care ar putea angaja electoral Arhiepiscopia Iașilor. De altfel, de la începutul acestui an, am atras atenția în multe rânduri, la ședințele preoțești sau în alte împrejurări, asupra respectării cu strictețe a deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la neimplicarea clerului în atitudini cu accent electoral. Nădăjduiesc că se va respecta întrutotul această hotărâre și că se vor evita pe viitor cuvintele interpretabile, fie ele spuse din curtoazie sau din spirit de glumă, clericii fiind conștienți cât de mari pot fi problemele pe care le creează astfel de remarci.

         Mulțumindu-vă pentru rândurile adresate și pentru că ați ales calea unui dialog onest și deschis, într-o perioadă destul de solicitantă pentru Domnia Voastră, vă asigur, încă o dată, că Arhiepiscopia Iașilor păstrează cuvenitul respect, dar și echidistanța față de toate forțele politice. Politica Bisericii nu poate fi decât aceea de a aduce în lume lumină din Lumina lui Hristos.

 

† TEOFAN

 

MITROPOLITUL MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 351

Id: 22394

Data: Jun 3, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar