Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit miercuri un set de recomandări pentru noii duhovnici din Arhiepiscopia Bucureştilor.
„Trebuie înţelepciune din Scripturi şi din experienţa sfinţilor, rugăciune şi răbdare cu speranţă, deoarece unii dintre credincioşi doresc să se schimbe, dar nu pot imediat”.
„Sfântul Ioan Scărarul spune că unii penitenţi se lasă mai uşor eliberaţi de patimi, alţii mai greu, iar alţii doar către sfârşitul vieţii”, a subliniat Preafericirea Sa.
Cei unsprezece preoţi care au promovat anterior examenul de duhovnicie au fost hirotesiţi în duhovnic de Patriarhul României în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.
Rolul duhovnicului
În cuvântul său, Patriarhul a prezentat rolul duhovnicului în viaţa credincioşilor şi a spus că acesta trebuie să păstreze echilibrul şi să evite extremele.
„În primele veacuri ale creştinismului, preotul era mai mult un dezlegător de păcate. Cu timpul însă s‑a constatat că nu e suficient să fie un judecător care opreşte sau amână împărtăşirea sau dezleagă pe cel ce se pocăieşte pentru a se împărtăşi. Ci este nevoie să fie şi un îndrumător duhovnicesc sau un doctor al sufletelor. De aceea, Canonul 102 de la Sinodul 692 Trulan spune că duhovnicul trebuie să fie ca un medic care vindecă pe cel bolnav folosind medicamente amare, când medicamente dulci”.
„Trebuie să ştie şi să facă pogorământ, să fie şi exigent, ţinând seama de vârsta, caracterul şi temperamentul celor care se spovedesc, fiindcă nu totdeauna vârsta biologică are corespondent şi o vârstă duhovnicească. Sunt oameni cu o vârstă biologică mai înaintată, dar nu au suficientă înţelepciune duhovnicească”.
„În general, se cere ca duhovnicul să fie un om de echilibru, să evite extremele: să nu fie nici prea sever, dar nici prea îngăduitor. Scopul este unul singur: îndreptarea credincioşilor. Biruinţa este mare atunci când omul părăseşte păcatul”.
”Regretul nu este suficient
S‑a constatat că şi Părinţii care au dat la început canoane mai aspre, ca Sfântul Vasile cel Mare, precizează că aplicarea acestora se face şi potrivit intensităţii pocăinţei fiecărui penitent, a explicat Părintele Patriarh.
„Pe lângă oprirea de la împărtăşanie pentru o vreme a celor care au păcătuit mai grav, unii părinţi le‑au cerut penitenţilor să facă şi metanii, semne ale pocăinţei, iar mai târziu s‑a cerut ca pocăinţa să fie completată cu filantropia. Deja, în Noul Testament, Sfântul Apostol Iacov spune că milostenia acoperă o mulţime de păcate. De pildă, dacă cineva a fost neglijent, trebuie să fie mai atent, cei care s‑au făcut vinovaţi de avort trebuie să ajute la creşterea copiilor celor care au copii mulţi”.
„Cu alte cuvinte, trebuie îndreptate lucrurile prin fapte. Regretul nu este suficient, ci trebuie arătate şi fapte ale milei creştine. Dacă cineva a furat pentru că a fost lacom, atunci trebuie învăţat să fie darnic şi milostiv. Celui care este zgârcit trebuie să i se dea canon să fie mai generos, mai milostiv, celui care este mânios trebuie să i se dea canon să fie mai paşnic, să postească şi să se smerească”.
Roadele
Patriarhul Daniel oferă alte repere tinerilor duhovnici şi vorbeşte despre roadele misiunii de duhovnic.
„Duhovnicul trebuie să‑şi pună mai întâi nădejdea în Dumnezeu, nu atât de mult în propria sa inteligenţă, cultură sau faimă. Trebuie să‑i pomenească în rugăciune pe toţi cei care se spovedesc la el şi să le ceară şi lor să se roage pentru el”.
„Aici este vorba de harul lui Dumnezeu care lucrează în comuniune şi adesea se constată că rezultatul nu este imediat. Roadele unei bune duhovnicii se văd în timp, după o vreme mai îndelungată”, a spus Patriarhul.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a împlinit joi două decenii de la întronizarea ca Arhiepiscop al Tomisului.
Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, jud. Suceava. La botez a primit numele de Macedon.
A urmat .....
Data: Apr 8, 2021
Deși în România Ziua internațională a romilor a început să fie celebrată abia din 1990, originea acestei sărbători are la bază Primul Congres al Romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra în data de 8 aprilie 1971.
Din 1971, au avut loc mai multe congrese .....
Data: Apr 8, 2021
În urma anunțului făcut de premierul Florin Cîțu, care a propus joi în ședința CNSU permiterea circulației pe timpul nopții până la ora 5:00 pentru noaptea de Paști, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că acesta era un lucru predictibil care se înscrie în spiritul onest .....
Data: Apr 8, 2021
O mie cincizeci şi patru de copii din Arhiepiscopia Râmnicului au făcut parte din proiectul „Alege Școala – o șansă pentru viitor!, desfăşurat în perioada 2018 – 2021. Rezultatele proiectului au fost făcute publice în cadrul unei conferinţe organizate miercuri la sediul .....
Data: Apr 8, 2021
Spitalul de Psihiatrie Gătaia a primit două tone de alimente din partea Arhiepiscopiei Timişoarei. Acţiunea filantropică a avut loc
Data: Apr 8, 2021
Până în prezent, 31.954 de copii au beneficiat de sprijin în cadrul proiectului „Alege şcoala!”. 2.934 dintre aceştia au fost înregistraţi în ultima ediţie, încheiată în luna aprilie a acestui an. Datele au fost prezentate public joi în cadrul festivităţii de final organizate la .....
Data: Apr 8, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).