„Părinții și duhovnicul meu sunt cu certitudine modelele după care mă ghidez mereu, întrucât sunt persoanele care mă cunosc cel mai bine”, spune Georgiana Coroamă pe blogul unui student teolog care a iniţiat o serie de interviuri având ca protagonişti copiii de preoţi.
Georgiana este cea de-a doua persoană intervievată de Grigorie Pijin, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Ioan Cuza” din Iași.
Interviul se concentrează pe viaţa ei de copil de preot, percepţia celorlalţi, îndrumătorii şi reperele de viaţă, precum şi performanţele şcolare şi studiul în străinătate.
Tatăl preot
Întrebată fiind cum e să ai tatăl preot, ea răspunde că este „extraordinar” şi o „binecuvântare”.
„Mi s-a oferit șansa să cresc cu o educație religioasă solidă, cu principii și valori morale care mi se par tot mai greu de găsit în societatea actuală”.
„Cred că noi, copiii de preot, nici nu conștientizăm întotdeauna cât de important este să ai pe cineva care să se roage pentru tine neîncetat și care să te pomenească la fiecare Sfântă Liturghie”.
Colegii
În ceea ce priveşte relaţionarea cu ai ei colegi, ea relatează că „nu m-am simțit niciodată marginalizată sau tratată urât de către colegi pentru că sunt fiică de preot”.
„În cazul meu, a fi fiică de preot m-a ajutat de multe ori să schimb percepția anumitor adolescenți de vârsta mea cu privire la preoți, întrucât după ce interacționau cu tatăl meu îmi spuneau: Tatăl tău e chiar de gașcă, îmi place de el”.
Sfânt protector
Pe plan duhovnicesc, ea mărturiseşte că sfântul ei ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al cărui nume îl poartă, care a ajutat-o în perioadele dificile.
„De când eram mică obișnuiam să mă rog Sfântului Gheorghe în fiecare seară, obicei pe care îl am și în prezent”.
„De fiecare dată când traversez o perioadă dificilă sau simt că lucrurile nu se așază așa cum aș vrea eu, mă rog sfântului și întotdeauna primesc răspuns la rugăciunile mele”.
Îndrumători
Georgiana vorbeşte şi despre persoanele care au contribuit la formarea ei personală şi profesională. „Îmi e imposibil să aleg un singur îndrumător, deoarece sunt mulți oameni în viața mea care m-au modelat și datorită cărora am reușit să evoluez”.
„Sunt numeroși dascăli cu vocație a căror influență a contribuit la parcursul meu, de la doamnele educatoare și învățătoare și până la profesorii din gimnaziu și liceu, de la fiecare am avut ceva util de învățat”, adaugă ea.
Studiul în străinătate
Georgiana Coroamă a obţinut media 10 la Bacalaureat şi a optat să studieze în străinătate, la Strasbourg.
Studenta şi-a motivat alegerea: „cochetam cu ideea de a pleca la facultate în Franța încă de prin clasa a XI-a, fiind pasionată de cultura și limba acestei țări, însă pot spune că totul s-a transformat în certitudine în clasa a XII-a, când am decis că vreau să studiez economie și management pe mai departe”.
„Pentru mine a studia în străinătate nu înseamnă doar a beneficia de o pregătire riguroasă în domeniul care mă pasionează, ci și de a interacționa cu oameni din diverse medii și culturi, de a înțelege mai bine lumea în care trăiesc și, bineînțeles, de a mă responsabiliza”.
„Nu am ales să studiez în altă țară pentru că nu mi-ar plăcea în România (dimpotrivă, eu iubesc România și mă mândresc că sunt româncă)”, explică Georgiana, „dar simt nevoia să explorez și alte meleaguri, să îmi lărgesc puțin orizonturile”.
Citeşte şi:
Mărturia fiicei unui cleric din județul Iași: „Să ai un tată preot este un dar de la Dumnezeu”
Foto credit: Instagram / Georgiana Coroamă
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 262
Id: 71343
Data: Sep 18, 2020
Imagine:
La Ovidiu a fost lansat miercuri Proiectul cultural „Sărbătorile Europei”, organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Academia Tomitană şi Primăria oraşului Ovidiu.
Proiectul a fost prezentat în Pavilionul expoziţional amplasat pe malul lacului Ovidiu, judeţul .....
Data: Sep 18, 2020
A rămas mai puțin de o lună până când pelerini din toată țara vor merge să se roage, ca în fiecare an, la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
Arhiepiscopia Iașilor face pregătiri încă de pe acum pentru ca pelerinii să fie în siguranță, prin .....
Data: Sep 18, 2020
Banca de Alimente, proiect inițiat de Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a încheiat primul parteneriat cu un mare lanț de .....
Data: Sep 18, 2020
Muzeul „Victor Babeş” se va redeschide sâmbătă pentru public, începând cu ora 10:00. Instituţia muzeală a fost închisă o scurtă perioadă de timp pentru reamenajarea expoziţiei .....
Data: Sep 18, 2020
Parohia Sfântul Grigorie Teologul din Schiedam/Rotterdam, Ţările de Jos, a organizat luni cea de a patra ediție a Zilei Bunicilor.
După Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Protopop Ioan Dură, doamna preoteasă Christina Dură a susținut un cuvânt omagial și a .....
Data: Sep 18, 2020
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Marian Constantinescu (1960 – 2020), preot paroh la Parohia Sfântul Pantelimon din București, Protopopiatul Sector II Capitală, oficiată joi, .....
Data: Sep 18, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).