Romanii din Zagreb au inceput anul reuniți in rugaciune la biserica romaneasca din oraș

Românii din Zagreb, printre care și membrii corpului diplomatic din Capitala croată, s-au reunit în rugăciune în perioada Bobotezei la biserica românească din acest oraș.

La sărbătoarea Botezului Domnului, Părintele Paroh Nicolae Ceruță a slujit Sfânta Liturghie și Sfințirea Mare a Apei. De Soborul Sf. Ioan Botezătorul și în Duminica după Botezul Domnului, parohul a oficiat Sfânta Liturghie, iar sâmbătă slujba parastasului pentru cei adormiți.

În cuvântul de învățătură din Duminica după Botezul Domnului, Părintele Nicolae Ceruță a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos a început propovăduirea după Botez cu același îndemn ca cel al Sfântului Ioan Botezătorul: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția lui Dumnezeu!”

În continuare, a dezvoltat semnificația noțiunii de pocăință, care, în esență, înseamnă îndreptarea, schimbarea, prefacerea, sau trecerea minții de la o gândire coruptă de păcat la o gândire curată.

„În esență, vorbim de schimbarea sensului pe care noi îl dăm vieții prin pocăință, revenirea la Viață, care este Dumnezeu”, a spus Părintele Paroh Nicolae Ceruță.

La slujbe au participat credincioși și membrii corpului diplomatic de la Ambasada României la Zagreb, printre care ES Mihail-Constantin Grigorie, Ambasadorul României în Republica Croația.


Parohia de la Zagreb activează într-o capelă monument istoric oferită de dieceza romano-catolică. Aceasta a fost sfințită în 2017 de Părintele Episcop Siluan al Ungariei. În același an, parohia a primit vizita Patriarhului Porfirie al Serbiei, pe atunci Mitropolit de Zagreb.

Parohia a fost înființată în ședința Consiliului Național Bisericesc din 16 martie 2017 și are hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).