Sa cultivam vederea tainica a sufletului prin virtuțile orbului din Ierihon: PS Varlaam

Credința, rugăciunea neîncetată și recunoștința sunt principalele virtuți ale orbului din Ierihon, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în omilia rostită la Catedrala Patriarhală. Acestea i-au permis orbului să discearnă prezența lui Dumnezeu în persoana lui Iisus din Nazaret, spre deosebire de mulțimea care avea ochi, dar nu vedea cu ei decât umanitatea Lui.

La întrebarea orbului, care voia să știe cine trece pe cale, oamenii i-au răspuns „Iisus din Nazaret”. Dar orbul Bartimeu L-a strigat pe Domnul numindu-L „Fiul lui David”, a subliniat Episcopul Vicar Patriarhal.

„Adeseori oamenii, deși copleșiți de minunile săvârșite de Hristos, nu puteau depăși limitele puterii lor de cugetare, socotindu-L pe Iisus un simplu om”, a spus ierarhul.

Prin contrast, orbul, deși nu citise scripturile și nici măcar nu vedea, „are o percepție corectă și profundă despre Profetul din Nazaret: El nu este un simplu profet, ci este Fiul lui David, este Fiul lui Dumnezeu”.

Astfel, Evanghelia ne pune tuturor în fața ochilor o lecție surprinzătoare, care se corelează cu afirmațiile Mântuitorului referitoare la cei care „ochi au și nu văd și urechi au și nu aud”, a precizat ierarhul.

„Acest orb este un învățător pentru noi, (…) ca să cultivăm vederea tainică a sufletului nostru prin virtuțile care au împodobit viața acestui om”.

Virtuțile lui sunt: credința puternică și dreaptă că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, rugăciunea stăruitoare și recunoștința, a mai spus Părintele Episcop Vicar Patriarhal.

O altă virtute a orbului este asumarea cu nădejde a suferinței sale incurabile: deși concetățenii l-au sfătuit să nu mai strige la Dumnezeu, a continuat să o facă și mai intens.

„Adeseori ni se spune și nouă: «Nu se mai poate face nimic, boala este incurabilă sau boala a evoluat prea mult». Și vedem adeseori că se cere acordul familiei pentru ca persoana, ajunsă într-o stare grea de boală, să fie deconectată de la aparatele care o mai țin în viață”, a observat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Însă lumea medicală modernă este plină de minuni și de fapte care depășesc limitele rațiunii noastre omenești și limitele științei medicale. Oameni simpli, medici și savanți din domeniul medicinei au văzut că, acolo unde știința lor nu a mai putut face nimic, a făcut Dumnezeu cel iubitor de oameni și mult-milostiv și oamenii s-au vindecat, împotriva oricărei logici omenești”, a adăugat el.

Așadar, pentru cei credincioși și stăruitori în rugăciune, nu există situații în care nu mai este nicio șansă, a menționat ierarhul.

El i-a îndemnat pe credincioși să cultive virtuțile orbului Bartimeu. „Să le cultivăm în fiecare zi, în fiecare clipă a vieții noastre, cu nădejdea că Domnul ne va vindeca mai ales de muțenia, surzenia și orbirea duhovnicească”, a încheiat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Episcopul Vicar Patriarhal a oficiat slujba de Te Deum pentru făuritorii Unirii Principatelor.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 194

Id: 72554

Data: Jan 25, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).