Viața noastră trebuie să fie permanentă așezare în lucrarea lui Dumnezeu, iar aceasta se face numai punând smerenia la temelia vieții duhovnicești, a afirmat în omilia sa de duminică Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna. Vom dobândi virtuțile numai dacă „ne silim în asemănarea cu Dumnezeu prin împărtășirea de smerenia lui Hristos”, a spus el.
El a explicat pilda vameșului și a fariseului din perspectiva Sfinților Părinți și a părinților pustiei. Smerenia vameșului este prima treaptă pe care perioada Triodului ne-a înfățișează în parcursul nostru ascetic din Postul Mare.
Ortodoxia pune accentul pe smerenie ca „semnul distinctiv al creștinismului” și „trăire a prezenței lui Hristos”, a spus părintele arhimandrit.
„Parcă nu găsim nimic de condamnat la fariseu, avea și fapte”, a observat starețul. Dar, a continuat el, prin separarea de aproapele și judecarea lui, fariseul cade pradă slavei deșarte.
Sfântul Ioan Scărarul spune că „diavolul nu se sperie de virtuțile noastre, pentru că vine cu slava deșartă, care nu face altceva decât ca omul să-și piardă virtutea, să-și piardă așezarea”.
„Slava deșartă, zice Sfântul Ioan Scărarul, este în stare ea singură să ia în om locul tuturor celorlalte patimi adică să fie numai ea. Pentru că, dacă este slavă deșartă, care este o fiică a mândriei, toate celelalte fapte bune se risipesc”, a precizat părintele stareț.
Taina cunoașterii de sine
„Înfrânarea și concentrarea la rugăciune urmează smereniei, spune Sf. Isaac Sirul. De aceea, prima treaptă, a smereniei este înfățișată de Triod prin exemplul acesta al vameșului, pe care îl putem traduce prin cunoaștere: cunoaște-te pe tine însuți.”
„Ați auzit de multe ori la pateric spunându-se că cel ce și a văzut păcatele sale este mai mare decât cel ce vede îngerii”, a afirmat arhimandritul.
„Vameșul stă înaintea lui Dumnezeu așa cum este, nu se nu pretinde a fi altfel, ci se vede numai pe sine și de aceea rostește doar atât: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului»”.
„Taina triodului care începe astăzi nu este alta decât taina pocăinței. Pocăința cea adevărată este așezare înaintea lui Dumnezeu, recunoașterea vinei și trăire adâncă a prezenței lui Dumnezeu.”
Smerenia ca asemănare cu Dumnezeu
„Viața noastră, dragii mei, este o liturghie permanentă și trebuie să fie o liturghie după Liturghie, o permanentă așezare și cunoaștere a lui Dumnezeu, sau, aș mai îndrăzni să spun, o așezare a noastră în timpul și în lucrarea lui Dumnezeu”, a subliniat starețul Mănăstirii Putna.
„Să te simți așezat în lucrarea lui Dumnezeu, adică să simți că Dumnezeu lucrează prin tine și Dumnezeu are de transmis prin tine un mesaj și Dumnezeu este prezent în viața ta.”
Adoptarea atitudinii smerite este și asemănare cu Dumnezeu, a adăugat Arhimandritul Melchisedec.
„Smerenia dumnezeiască și haina dumnezeiască nu este altceva decât întruparea lui Hristos, smerenia lui Hristos, este apogeul în moartea pe Cruce a Dumnezeului nostru, a Dumnezeului-Om.”
„Dacă vrem, iubiții mei, să ne apropiem de Dumnezeu și să trăim cu adevărat virtuțile care ne stau înainte, trebuie să ne silim în asemănarea cu Dumnezeu prin împărtășirea de smerenia lui Hristos, căci fără de smerenia lui Hristos nu înseamnă nimic viața noastră.”
În încheiere, starețul i-a îndemnat pe credincioși „a trăi crucea și patima lui Hristos și a-l însoți în mișcarea ascendentă a Învierii Lui și a descoperi atunci, în Lumina Paștilor, că smerenia e o însușire a firii dumnezeiești și mișcare naturală a iubirii. Este lucrul cel mai important în viața noastră.”
Foto credit: Youtube (captură ecran)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 315
Id: 72805
Data: Feb 23, 2021
Imagine:
Peste 100 preoți, profesori, asistenți sociali, psihologi și pedagogi sociali din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei participă la cursuri de formare pentru prevenirea și combaterea fenomenului de trafic de ființe umane în județele Alba și Mureș.
„Ca urmare a acestor .....
Data: Feb 23, 2021
„Cerem Parlamentului României să aprobe proiectul de lege care prevede obligativitatea obținerii acordului părinților pentru desfășurarea în școli a orelor de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară”, precizează o petiție semnată deja de peste 25.000 de .....
Data: Feb 23, 2021
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a sfinţit luni sala mare a bibliotecii mănăstirii construite în Suieşti, satul natal al Patriarhului Justinian Marina.
Evenimentul a fost parte a manifestărilor dedicate împlinirii a 120 de ani de la naşterea celui de-al treilea .....
Data: Feb 23, 2021
Consiliul Național Bisericesc (CNB) a avizat marți Raportul General de Activitate al Bisericii Ortodoxe Române pe anul 2020, intitulat: „În luptă cu pandemia, Biserica a intensificat rugăciunea, filantropia și protejarea sănătății oamenilor”. Biserica a cheltuit 38 de milioane de .....
Data: Feb 23, 2021
Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au oferit sprijin material, sâmbătă, 20 februarie 2021, pentru 36 de familii prahovene din Livadea, Podu Ursului, Bertea, Ștefești și Scurtești.
Localnicii, beneficiari ai campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, au .....
Data: Feb 23, 2021
Catedralele eparhiale din România, traducere în limba franceză, sunt promovate în trei volume publicate la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).