Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a rostit duminică un cuvânt pentru începutul Postului Nașterii Domnului. El a spus că Evanghelia Samarineanului milostiv ne arată cum să postim: cu dragoste și cu faptele dragostei.
„Cum postim? Cu dragoste. Cum trebuie să postim? Fără răutate. Cum trebuie să fie inima noastră? Ca a samarineanului”, a spus starețul Putnei. „Inima noastră să fie plină de dragoste. Ați auzit părintele îndemnând la citirea capitolului 13 din I Corinteni. Nu este imn mai frumos, pe bună dreptate.”
„Iubiții mei, samarineni suntem chemați să fim, precum Domnul nostru Iisus Hristos. Căci El a fost Samarineanul milostiv prin excelență.”
Arhimandritul a continuat: „Sf. Ioan Evanghelistul, în Epistola I, spune, în capitolul 3, versetul 16: «În aceasta am cunoscut iubirea: Că El [Hristos] Și-a pus sufletul Său pentru noi, și noi datori suntem să ne punem sufletele pentru frați». Iată esența Evangheliei de astăzi… Hristos Domnul Și-a pus sufletul pentru noi, iar noi datori suntem să ne punem sufletele pentru frați.”
Iubirea și faptele ei
„Iubirea este cea dintâi poruncă și cea mai mare poruncă. Iubirea este cea care-l creează pe aproapele, este cea care-l face pe aproapele”, a afirmat starețul. „Și veți spune: «Cum adică?»”
„Dacă eu am iubire, atunci cel de lângă mine, cel pe care îl întâlnesc, acela este aproapele meu”, a explicat părintele arhimandrit. „Important este nu doar să ai un simțământ de compătimire față de aproapele și cu aceasta să te mulțumești. Trebuie să te comporți cu milă, adică să înfăptuiești, să pui în practică mila față de aproapele.”
„În fața iubirii nu sunt vrăjmași. Omul care are cu adevărat iubire în inima sa, acela nu are vrăjmași. Și am să duc cumva și mai adânc: omul care are în sine, înăuntrul său dragoste, iubirea lui Hristos, acela niciodată nu găsește pricină absolut nimănui”, a continuat starețul.
„Acela nu grăiește de rău niciodată. Acela nu bârfește. Acela nu clevetește. Acela nu se poartă cu necuviință, ci, absolut cum spune în «imnul dragostei»: Toate le rabdă, toate le suferă, toate le nădăjduiește, toate le crede.”
Atunci când întrerupi comuniunea cu aproapele, refuzând să vorbești cu el, „înseamnă că nu ai iertat în inima ta și drumul tău spre Dumnezeu este un drum pustiu”, a mai precizat arhimandritul.
„De la Ierusalim la Ierihon este un drum pustiu, așa prezintă Evanghelia. Și atunci era un drum pustiu. Și preotul, levitul, ca și creștinul din ziua de astăzi este chemat ca pustietatea să o transforme într-o bucurie. Pustietatea sufletească, căci neiubirea nu este altceva decât o pustietate sufletească”, a subliniat el.
„Lipsa iubirii noastre față de aproapele poate să fie moarte pentru el, cum am văzut în Evanghelie. Dacă samarineanul nu se apleca cu milă, cu dragoste față de cel căzut între tâlhari, [cel din urmă] putea să moară. Deci neiubirea noastră poate să însemne moarte pentru aproapele.”
Înaintăm spre Dumnezeu doar prin iubire
Prin contrast, „adevărata iubire ne mână mereu pe noi înainte, către Domnul, la împlinirea iubirii precum a împlinit-o Domnul”, a explicat arhimandritul.
„Și Domnul știți prea bine ce poruncă ne-a spus. Am auzit în Evanghelia de astăzi: Mergi și fă și tu asemenea. Nu a zis numai: Să faci ceva în parte. Ci: Fă și tu asemenea! Nici mai puțin, nici mai mult, ci comportă-te și tu ca un samarinean milostiv.”
Starețul Mănăstirii Putna a precizat și consecința sustragerii noastre de la a-l iubi pe aproapele și a face fapte de iubire în relație cu el: „Când noi nu mai avem timp de aproapele, … cădem din iubirea lui Dumnezeu. Cădem din iubirea Lui”.
„Iubirea este cea care ne mână pe noi mereu înainte. Omul fără de iubire se împiedică și rămâne pe loc. Sau trece mai departe și aproapele nu mai este aproapele”, a mai avertizat el.
„Facă Bunul Dumnezeu ca postul pe care-l începem, Postul Nașterii Domnului, pe care trebuie să-l ținem cu drag față de Domnul Hristos, Care S-a întrupat și Se întrupează pentru a noastră mântuire, să-l ținem cu drag, cu bucurie – dacă vrem să cunoaștem bucuria Nașterii Domnului. Post cu folos! Țineți rânduiala și veți avea o bună viețuire. Amin”, a încheiat Părintele Stareț Melchisedec Velnic.
Foto credit: Captură ecran (arhivă Youtube)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 311
Id: 75398
Data: Nov 18, 2021
Imagine:
Preasfinţitul Părinte Antonie a efectuat miercuri o vizită la Penitenciarul nr. 11 din Municipiul Bălţi. Ierarhul şi reprezentanţii eparhiei au donat 1.000 de măşti de bumbac şi câteva volume pentru .....
Data: Nov 18, 2021
Clubul de voluntariat OrthoCaffè din Deva organizează și în acest an tradiționala colectă de alimente neperisabile din Postul Crăciunului.
De această dată, colecta are ca direcție Unitatea de Asistență Medico-socială „Părintele Arsenie Boca” (UAMS) din .....
Data: Nov 18, 2021
„Traversăm un timp extrem de dificil privind sănătatea și valoarea vieții, când numeroși oameni sunt încercați de noua epidemie, care s-a extins la nivel global. În această perioadă este mare nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de apropiere de Dumnezeu și de solidaritate .....
Data: Nov 18, 2021
Istoricul și omul de cultură ieșean Sorin Iftimi, trecut la cele veşnice la 56 de ani, a fost înmormântat miercuri în Cimitirul „Sfinții Apostoli .....
Data: Nov 18, 2021
Părintele Daniel Buda, Decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, a participat, în perioada 5-15 noiembrie, la o serie de seri duhovnicești desfășurate la .....
Data: Nov 19, 2021
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis vineri un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a părintelui Gheorghe Pârvu, preot îmbisericit la Parohia Sfinții Voievozi – Urlați.
„Părintele Gheorghe Pârvu rămâne în .....
Data: Nov 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).