Peste 500 de tineri au participat sâmbătă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Vaslui (ITOV).
La deschiderea ITOV, în Parcul Copou din Vaslui, Preasfințitul Părinte Ignatie le-a oferit participanților mai multe îndemnuri referitoare la trăirea autentică a vieții creștine. Ierarhul le-a explicat tinerilor de ce conferința la care urmau să participe a fost numită „Iisus Hristos – Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline”.

„De ce ne-am decis să facem această asociere – între Hristos, online și offline? Aparent nu există nicio legătură. Când vorbim despre Hristos, ne referim la realitățile spirituale, la viața noastră duhovnicească și la valorile evanghelice în care credem. Când folosim termenii «online» și «offline», plonjăm în tot ceea ce înseamnă universul mediilor digitale”.
„Răspunsul la această, aparentă, inadecvată asociere (Hristos – online – offline), este Întruparea Lui, venirea Lui printre noi, oamenii. Fiul lui Dumnezeu Se naște din Născătoarea de Dumnezeu, Fecioara Maria”.
„Întruparea lui Hristos este cel mai autentic și frumos argument împotriva a tot ceea ce noi definim prin termenul «online»”, a spus PS Ignatie continuând cu un set de recomandări pe care le redăm mai departe:
- „Există o discrepanță între viața noastră «online» și cea «offline»”, a subliniat ierarhul, explicând că atunci când folosim termenul „online” ne referim la o lipsă de contact fizic cu persoanele pe care le îndrăgim, la un anumit anonimat pe care ni-l asumăm, la mai multe identități pe care le punem în circulație în mediul virtual, dar și la o realitate care nu corespunde cu cea în care trăim la modul practic, concret.
- „Hristos este Cel care, prin Întruparea Sa, vine în «offline-ul» vieții noastre, în concretul vieții noastre. El nu ne iubește prin delegație, nici prin anonimat, nici de la distanță, ci Își asumă această intimitate maximă, din iubire față de noi, oamenii”.
- „Noi nu am putea iubi dacă ar trebui să ne rezumăm doar la relațiile online – de pe rețelele de socializare, din mediile digitale; dacă ar exista legi care să ne interzică întâlnirea cu persoanele pe care le îndrăgim. Această formă de a relaționa, doar «online», ar însemna o adevărată nebunie”.
- „Să trăiți cât mai mult viața propriu-zisă, în «offline» și să nu lăsați ca «online-ul» să vă dirijeze viața!”, a fost principalul îndemn al ierarhului. El a explicat că „Mediile digitale sunt o binecuvântare, sunt utile, inclusiv în ceea ce privește păstrarea relațiilor dintre noi, mai ales atunci când avem rude aflate în străinătate. Cu toate acestea, simțim nevoia ca cel pe care îl iubim foarte mult să fie în preajma noastră, să-i vedem chipul, să-i simțim vibrația inimii, să-l vedem cum gesticulează și cum se comportă”.
- „Căutați să folosiți, atât cât este nevoie, tot ceea ce ține de mediile digitale, dar nu vă lăsați viața structurată de acestea!”, a mai spus PS Ignatie, singurul ierarh român care deține conturi personale atât pe Twitter, cât și pe Instagram.
- „Reflexele din mediul virtual se răsfrâng și asupra vieții noastre concrete, «offline». Ajungem, din nefericire, să «scrollăm» relațiile dintre oameni, să fim extrem de superficiali. Nu mai avem răbdarea de a-l asculta pe cel de lângă noi, de a «plonja» în sufletul lui, de a intra în universul lui lăuntric, decât atunci când suntem angajați într-o relație de iubire”.
- „Când ne îndrăgostim, nimic din mediul virtual nu mai contează pentru noi. Dacă cei doi prieteni vor face un procentaj al interacțiunilor lor, vor ajunge la o concluzie extraordinară: ei folosesc mai puțin rețelele de socializare pentru a interacționa, și caută, pe cât le stă în putință, să fie unul lângă celălalt, să simtă prezența fizică a prietenului”.
- „Asocierea Hristos – online – offline nu este întâmplătoare. Hristos este Cel care ne învață că a iubi pe cineva înseamnă neapărat să-l avem lângă noi, fizic, în carne și oase, să ne «înfruptăm» cât mai mult din tot ceea ce ne poate oferi cel pe care îl iubim”.
- „Umpleți-vă inimile de iubire, pentru că iubirea vă face frumoși! Fugiți cât mai mult de ură, de vicii (patimi), pentru că acestea vă fac urâți!”.

Conferința „Iisus Hristos – Adevărata școală a discernământului în viața noastră online și în cea offline” a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Episcopiei Hușilor.
Foto credit: Episcopia Hușilor
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 332
Id: 74555
Data: Aug 23, 2021
Imagine:
Mitropolitul Irineu al Olteniei și Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei își sărbătoresc în ziua de 23 august ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, episcopul de Lugdunum.
Mitropolitul Irineu al Olteniei a făcut studii la .....
Data: Aug 23, 2021
Categoria Locuri a fost dominată de români la OrtPhoto Awards 2021, cu Premiul I obținut de Gheorghiță Epureanu (Iași) și Premiul al .....
Data: Aug 23, 2021
Părintele Teodor Mureșan a primit duminică Crucea Patriarhală la sfinţirea bisericii „Sfânta Treime” din Dej, informează Radio Renaşterea. Cea mai înaltă .....
Data: Aug 23, 2021
O mie de copiii de la Liceul Teoretic „Sf. Trei Ierarhi” din Capitală, de la Liceul Românesc „Sf. Siluan și Sofronie” din Huldenberg, Belgia, și de la alte școli din țară au creat în timp record zece mii de ilustrații pentru primele manuale românești ilustrate integral de copii: .....
Data: Aug 23, 2021
Episcopia Maramureșului și Sătmarului a finalizat două din cele cinci case pe care le construiește pentru victimele inundațiilor din județul Satu Mare.
Preasfințitul .....
Data: Aug 24, 2021
Părintele Dan Damaschin a ajuns luni la Năvodari cu 250 de copii buni la învățătură, dar .....
Data: Aug 24, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 2 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 3 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 6 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 5 - subtitrare romana
Sfântul Paisie - din Farasa spre cer - episodul 4 - subtitrare romana
Talpa Maicii Domnului - Pochaev - film ortodox rusesc tradus
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).