Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstiri Radu Vodă din București. El a subliniat ce avem de învățat din sărbătoarea Sfintei Treimi, și anume că temeiul comuniunii este iubirea, stare desăvârșit ilustrată de relația dintre cele trei Persoane ale Dumnezeirii, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Ierarhul a menționat că la Mănăstirea Radu Vodă se cinstește hramul Sfintei Treimi de la 1508, „când a fost aici ridicată o biserică, Preasfânta Treime, sau Sfânta Troiță, cum se numea în vechile documente hramul acestei mănăstiri”.
„Preasfânta Treime este fundamentul credinței noastre, este o comoară din care vom primi câte puțin doar în stare de jertfă și rugăciune. Preasfânta Treime este o taină pe care noi nu o putem explora decât stând în genunchi și meditând într-o profundă stare de smerenie”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Dumnezeu cel necuprins s-a făcut cunoscut prin Fiul Său și prin lucrarea Duhului, care continuă încă în lume, chemând sau căutând pe oameni pentru a-i face fii ai Împărăției lui Dumnezeu”, a adăugat el.
„Cele trei persoane ale Preasfintei Treimi locuiesc Una în Cealaltă fără să se confunde, dar totuși păstrându-Și fiecare specificul și păstrând mai ales această legătură de iubire. De aceea, părintele Stăniloae și alți teologi, vorbind despre Preasfânta Treime, afirmă că Ea este suprema Iubire, sau Iubirea desăvârșită, sau Iubirea fără margini”, a explicat ierarhul.
„După modelul Preasfintei Treimi, suntem și noi îndemnați să păstrăm aceeași comuniune”, a subliniat el principala semnificație a sărbătorii. „Sărbătoarea Preasfintei Treimi înainte de toate ne îndeamnă la comuniune, ne îndeamnă la o mai profundă cunoaștere a învățăturii noastre de credință.”
Preasfințitul Părinte Timotei a menționat câteva locuri din Vechiul Testament în care Dumnezeu s-a dezvăluit ca Treime, printre care:
- cuvintele de la crearea omului – „Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră…” (Facerea 1, 26)
- la Turnul Babel, episod pe care ierarhul l-a descris ca „zidirea trufașă a unui turn care dorea să se înalțe până la Dumnezeu… fără Dumnezeu” – „Haidem, dar, să Ne pogorâm și să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înțeleagă unul cu altul” (Facerea 11, 7)
- vizitarea lui Avraam de către Dumnezeu la stejarul din Mamvri – „Avram, inspirat și înțelegând că Dumnezeu l-a cercetat, I-a vorbit când la plural, când la singular”, a explicat ierarhul (Facerea 18, 1-33)
„Preasfânta Treime este Izvorul tuturor bunătăților și nădejdea noastră, a tuturor. Fără ajutorul și milostivirea Ei, nimeni dintre noi nu va putea vedea ziua cea neînserată a Împărăției de dincolo de lumea aceasta trecătoare”, a încheiat ierarhul.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni, la sărbătoarea Sfintei Treimi, Sfânta Liturghie în Curtea Catedralei Patriarhale. În omilia sa, a vorbit despre taina Sfintei Treimi și modul în care aceasta se poate dezvălui oamenilor.
În cuvintele Sale, .....
Data: Jun 10, 2020
Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române este pus sub ocrotirea Sfintei Treimi. La liturghia oficiată luni în curtea Catedralei Patriarhale au fost rostite ectenii speciale pentru centru și angajații săi. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a oficiat Sfânta .....
Data: Jun 10, 2020
Scrisoarea pastorală a Sinodului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale prilejuită de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt evidenţiază câteva beneficii pe care pandemia le-a produs la nivel spiritual.
„Liniștea de care a fost cuprinsă, .....
Data: Jun 10, 2020
„Cel care are pe Duhul Sfânt, mărturisește un părinte, se bucură că este mic și neluat în seamă și se bucură când îi vede pe ceilalți mari și băgați în seamă. Ne bucurăm noi de această stare sau există în noi o încrâncenare de a fi mari, influenți și puternici în .....
Data: Jun 10, 2020
Catedrala din Sibiu şi-a sărbătorit hramul de sărbătoarea Preasfintei Treimi. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului care a numit edificiul eclezial „mama tuturor bisericilor din eparhie”.
„Ea reprezintă credinţa neamului nostru, dar şi .....
Data: Jun 10, 2020
Mitropolitul Serafim a oficiat duminică prima liturghie la Biserica „Sfântul Ştefan cel Mare din Viena” şi a binecuvântat clopotele lăcaşului de cult construit după modelul Mănăstirii Voroneţ.
Data: Jun 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).