Sarbatoarea Sfantului Andrei, cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei, la Catedrala Patriarhala

Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Sfânta Liturghie a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.În cuvântul de învatatura rostit, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre viata si personalitatea Sfântului Apostol Andrei si despre importanta acestui sfânt în istoria poporului român.

Am gasit pe Mesia

Patriarhul României a vorbit celor prezenti despre chemarea ucenicilor la propovaduire de catre Mântuitorul aratând ca aceasta chemare este o chemare sfânta.„Sfântul Apostol Andrei din ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul devine primul chemat la Apostolat de catre Hristos Domnul de aceea este si numit în cartile noastre de cult si în calendar cel Întâi Chemat si aceasta arata ca Sfântul Apostol Andrei era într-o cautare pentru ca el a întrebat pe IisusRabi unde locuiesti? Şi atunci Iisus i-a spus Vino si vezi. Deci, este o cautare reciproca. Sfântul Andrei îl cauta pe Mesia si Mesia îl cauta pe Sf. Andrei în sensul chemarii. Când l-a adus pe fratele sau Petru la Iisus a spus Am gasit pe Mesia – care se tâlcuieste Hristos sau Unsul despre care au proorocit profetii. Aceasta chemare a Sfântului Apostol Andrei relatata în Evanghelia dupa Sf. Evanghelist Ioan, care la rândul sau a fost ucenic al Sf. Ap. Andrei, este deosebit de importanta ca sa întelegem cum Hristos Domnul a chemat cu Chemare Sfânta la propovaduire pe ucenici”, a spus Patriarhul Biserici Ortodoxe Române.

Încrestinarea înfaptuita de Sf. Ap. Andrei a fost o încrestinare lenta, dar durabila, nu una spectaculoasa, ci una profunda

În cuvântul sau, Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe a aratat ca dupa ce Hristos Domnul S-a înaltat la Cer, Apostolii au mers în diferite parti ale lumii si au vestit Evanghelia mântuirii în Iisus Hristos, Evanghelia iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni pentru ca ei sa dobândeasca viata vesnica, evidentiind faptul ca Sfântul Apostol Andrei a propovaduit cuvântul Domnului si în Scitia Mica – teritoriul Dobrogei de azi.„Sfântul Apostol Andrei predicat Evanghelia în Ţara Sfânta, apoi în Asia Mica - Turcia de astazi - si apoi a ajuns în Scitia, în partile de Apus ale Marii Negre - Scitia Mica este Dobrogea de astazi si Scitia Mare este teritoriul Ucrainei de astazi. În aceste parti a predicat Sf. Ap. Andrei, iar cel mai mult timp a stat în Scitia Mica, adica în Dobrogea de astazi unde se afla si o pestera numita Pestera Sf. Andrei. Acolo se refugia când era prigonit sau era cautat pentru ca raspândea o învatatura nou. În aceasta zona a tarii Sfântul Apostol Andrei predicat Evanghelia si a nu a vorbit totdeauna multimilor adunate în piata, pentru ca se remarca prea repede, ci adesea predica în familii; unde era o familie de crestini cu o casa mai mare aduna vecini, aduna pe cei care erau dispusi sa asculte si asa a facut o crestinare lenta, dar durabila nu una spectaculoasa, ci una profunda. În istoria Bisericii Universale exista marturii ca Sfântul Apostol Andrei a predicat în partile Dobrogei si anume despre aceasta vorbeste Ipolit al Romei, Origen, Eusebiu de Cezareea si altii. Primul dintre români care a vorbit despre aceasta prezenta si lucrare misionara a Sfântului Ap. Andrei în Dobrogea a fost Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei în Viata si petrecerea sfintilor”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Apostol Andrei este considerat parintele creștinismului românesc, Apostolul Românilor și începatorul încreștinarii poporului nostru

Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a evidentiat faptul ca Sfântul Apostol Andrei este considerat parintele creștinismului românesc, Apostolul Românilor și începatorul încreștinarii poporului nostru: „Avem nu o încreștinare la comanda poruncita de cneaz, de împarat sau de vreun voievod, ci o încrestinare care porneste de la baza, care porneste de la om la om, o încrestinare lenta; în timp ce se forma poporul român se si încrestina. (...) Noi ca români avem o mare bucurie si anume sa constatam ca de fapt noi am primit credinta de la Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat si, de aceea, credinta noastra este o credinta apostolica, primita de la cel dintâi chemat dintre Apostolii Domnului. Aceasta este o onoare si în acelasi timp o datorie mare de a continua lucrarea misionara a Sfântului Apostol Andrei asa cum s-a desfasurat ea de-a lungul veacurilor. Sfântul Apostol Andrei are o legatura speciala cu poporul român. Se pare ca el a fost martirizat în timpul persecutiilor împaratului Nero, în anul 64-66, sau în timpul persecutiilor împaratului Dometian care a persecutat si pe Sf. Ap. Ioan. Nu stim cu precizie anul în care Sfântul Apostol Andrei a suferit moarte de mucenic, dar ceea ce este precis este faptul ca a predicat Evanghelia pe teritoriul tarii noastre.

Moastele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, pentru prima oara pe teritoriul României în anul 1996

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat faptul ca venirea moastelor Sfântului Andrei, în anul 1996, la Iasi a produs o mare bucurie duhovniceasca românilor si atât de mare a fost entuziasmul credinciosilor sa afle ca Apostolul nostru este prezent prin capul sau adus de la Patras încât nu s-a mai întâlnit un numar atât de mare la hramul Cuvioasei Parascheva.„Luând seama la aceasta legatura speciala între Sf. Ap. Andrei si poporul român care s-a format din stramosii nostri geto daci si romani, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1995 a înscris cu cruce rosie în calendar pomenirea Sf. Ap. Andrei care pâna atunci era o zi obisnuita, scrisa cu culoare neagra în calendar. În anul urmator în 1996, dupa ce noi am vizitat Mitropolia de Patras, Înaltpreasfintitul Parinte de atunci Nicodim a venit la Iasi si apoi în toamna a revenit de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva aducând capul Sfântului Apostol Andrei; pentru prima data revenind Sfântul Apostol Andrei prin capul sau, ca sfinte moaste, pe teritoriul României. I-a facut un tropar special pentru ca IPS Nicodim de Patras era un foarte bun muzician. Atunci poporul român s-a întâlnit prima data cu Apostolul Sau, a fost un entuziasm extraordinar cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar Sf. Apostol Andrei a ramas la Iasi si apoi a mers la Galati câteva zile între 12 si 19 octombrie. Atât de mare a fost entuziasmul credinciosilor sa afle ca Apostolul nostru este prezent prin capul sau adus de la Patras încât nu s-a mai întâlnit un numar atât de mare la hramul Cuvioasei Parascheva”.

Sarbatoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României - sarbatoare bisericeasca nationala si sarbatoare nationala a României

Preafericirea Sa a vorbit despre demersurile Bisericii Ortodoxe Române ca sarbatoarea Sfântului Andrei sa devina sarbatoare nationala a tarii noastre.„La propunerea noastra în anul urmator, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 1997, a trecut în calendar, la pomenirea Sfântul Andrei, cel Întâi chemat, si denumirea de Ocrotitorul României. În anul 2001 Sfântul Sinod a hotarât ca pomenirea Sfântului Apostol Andrei sa fie declarata sarbatoare bisericeasca nationala si sa se întreprinda demersuri pe lânga autoritatile de stat ca aceasta sa devina si o sarbatoare nationala a tarii noastre. S-au facut mai multe demersuri din 2001 si abia în 2011 Parlamentul a luat în dezbatere aceasta propunere a noastra dupa ce capul Sfântului Andrei a fost adus si la Bucuresti în 2011. De aici a mers la Sibiu si în prezenta Capului Sfântului Andrei la Sibiu, în octombrie 2011, a fost proclamat sfânt Andrei Şaguna care este praznuit astazi împreuna cu Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, apoi la Alba Iulia unde a fost proclamat Sfânt mitropolitul Simeon Ştefan al Transilvaniei. Deci o bucurie mare a fost în 1996 când a revenit pentru prima oara în România si a doua oara în 2011 când a venit la Bucuresti si în Transilvania. În anul urmator, prin legea 147 din 23 iulie 2012 Parlamentul României la insistentele Bisericii a declarat ziua de 30 noiembrie ca zi de sarbatoare legala în care nu se lucreaza”, a spus Parintele Patriarh.

Sf. Apostol Andrei ne aduce aminte ca suntem un popor cu o credinta de origine apostolica

Totodata, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a aratat legatura dintre ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei si data de 1 decembrie, evidentiind si faptul ca Sf. Apostol Andrei ne aduce aminte ca suntem un popor cu o credinta de origine apostolica: „Avem în 30 noiembrie sarbatoarea încrestinarii poporului român prin pomenirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României si la 1 decembrie Ziua Nationala. Avem doua zile apropiate: 30 noiembrie care este ziua unitatii noastre spirituale în credinta apostolica si 1 decembrie ziua unitatii noastre nationale prin vointa patriotica. Sf. Apostol Andrei ne aduce aminte ca suntem un popor cu o credinta de origine apostolica, un popor care a pastrat aceasta credinta apostolica în pofida multor încercari si suferinte si mai ales în timpul navalirii popoarelor migratoare care, desi au trecut peste teritoriul tarii noastre, nu au reusit sa ne smulga credinta apostolica primita de la Sf. Apostol Andrei”.„De când Sfântul Apostol Andrei a venit la Iasi s-a intensificat cultul sau cinstirea sa deodata cu intensificarea constiintei misionare. Noi trebuie sa lucram mai mult pentru predicarea Evangheliei, trebuie sa ajutam mai mult pe cei saraci ca sa aplicam Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos astfel încât Sfântul Apostol Andrei a devenit lumina pentru lucrarea misionara a Bisericii într-un mod mai accentuat. Foarte multi copii au luat numele de Andrei sau Andreea, parintii le-au dat numele de Andrei, Andreea, sau derivate, dupa venirea sa la Iasi în 1996, astfel încât astazi exista peste 700000 de români care poarta numele Sfântului Andrei si tuturor le dorim ani multi cu sanatate si sa aiba aceiasi râvna sau dragoste pentru Hristos si Biserica Sa cum a avut si Sfântul Apostol Andrei si pe care ne-a transmis-o noua spre slava Preasfintei Treimi si pentru a noastra mântuire”, a mai spus Parintele Patriarh.Racla cu un fragment din moastele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României care se afla în Paraclisul Resedintei Patriarhale a fost adusa si asezata spre închinare credinciosilor, în Catedrala Patriarhala.Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat a fost originar din Betsaida (oras de pe tarmul vestic al lacului Ghenizaret - Galileea) si a fost fratele lui Petru, fiind amândoi fiii pescarului Iona. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezatorul, iar la îndemnul învatatorului sau a mers împreuna cu Ioan, fiul lui Zevedeu, sa caute pe Acela despre care Înaintemergatorul spunea ca este 'Mielul lui Dumnezeu'.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 539

Id: 36057

Data: Nov 30, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).