Sarbatoarea Unirii Principatelor Romane la Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea

În deschidere, Părintele prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic „Sf. Nicolae”, a rostit un cuvânt de întâmpinare. Despre importanţa istorică a Unirii Principatelor Române din anul 1859 şi reformele ce au urmat a vorbit Părintele prof. Petre Mateiescu, care a prezentat comunicarea ştiinţifică cu tema „Reformele religioase ale lui Alexandru Ioan Cuza. Consideraţii”.

La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care  în încheiere, a rostit un cuvânt de învătură referitor la semnificaţia Unirii şi contribuţia ierarhilor şi a clerului român la înfăptuirea şi păstrarea acesteia atât din punct de vedere social, dar şi spiritual. „Aniversarea Unirii Principatelor Române din anul 1859, reprezintă pentru Biserica noastră un moment de unitate de bucurie şi de înţelegere a faptului că locuitorii celor două provincii erau români şi au rămas români, creştini ortodocşi, care au dorit să trăiască într-un singur neam şi într-o singură ţară. Este recunoscut faptul că ierarhii şi clerul Bisericii noastre au contribuit din plin la împlinirea acestui act al Unirii românilor. Bucurie mare este şi pentru Eparhia Râmnicului pentru că în acele vremuri păstorea Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. El a contribuit pe lângă ceilalţi ierahi în mod deplin la unirea românilor. Şi rugăciunile, dar şi insistenţa şi demersurile făcute de ierarhii noştrii, iată că au dus la înfăptuirea Unirii românilor, apoi la unirea bisericească, pentru că Biserica noastră avea nevoie de unitate administrativă pe lângă cea dogmatică şi pe lângă unitatea fiinţei neamului românesc.”

Manifestarea închinată aniversării a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859 - 2012), vine să marcheze într-un cadru solemn actul istoric de la 24 ianuarie 1859, când a fost proclamată, de către Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române.

În cadrul manifestării un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Rm Vâlcea a prezentat un program artistic dedicat Zilei Unirii.

La eveniment au mai fost prezenţi: Prof. Ana Gabriela Ene, Inspector General la ISJ Vâlcea, Prof. Ion Gava, Inspector General Adjunct la ISJ Vâlcea, Prof. Cătălin Sîiulescu, Inspector Şcolar de Istorie, părinţii profesori, profesorii şi elevii Seminarului Teologic.

La finalul manifestării, în curtea Seminarului, toţi cei prezenţi s-au prins într-o mare şi frumoasă  Horă a Unirii, rememorând momentul istoric de acum 153 de ani.

sursa: arhiram.ro

Află cum poți prelua titlurile din Doxologia
în saitul sau blogul personal!

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 509

Id: 19535

Data: Jan 25, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).