Întrucât sărbătoarea Sfântului Pahomie a căzut anul acesta în Săptămâna Pătimirilor, Schitul Nemțean Pocrov și-a serbat ctitorul și ocrotitorul spiritual în a doua zi de Paști, luni, 20 aprilie 2020.
Hramul s-a ținut în condițiile impuse de pandemie, fără participarea credincioșilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Protos. Ambrozie Ghinescu, egumenul așezământului împreună cu un sobor de clerici.
Părintele Ambrozie Ghinescu și-a exprimat speranța ca în aceste condiții dificile sfântul atât de cinstit în satul său natal de la Gledin, dar și la Catedrala Arhiepiscopală din Roman și la Schitul Pocrov, va fi „un pelerin smerit către inimile noastre”.
Părintele egumen a semnalat că una dintre marile încercări ale Sfântului Pahomie este parcă legată de destinul multor români de azi, și anume „crucea pribegiei printre străini”.
În 1717, fostul episcop Pahomie, retras ca stareț la Schitul Pocrov, a trebuit să fugă din calea tătarilor în Transilvania.
„În călătoria sa de peste munți a ajuns tocmai la Lvov – probabil în una dintre bisericile românești din acest frumos oraș medieval – unde a sărbătorit Sfintele Paşti”, a amintit Protos. Ambrozie.
„După o pribegie de cinci luni cu multă trudă și scârbă, pentru scurt timp s-a întors la Pocrov, mulțumind lui Dumnezeu Cel care plătește păcătoşilor cu dreptate şi cu milă. A pornit din nou în pribegie, găsind adăpostire în Lavra Peșterilor din Kiev unde, după șapte ani, în data de 26 aprilie 1724, s-a mutat la ceruri, păstrând în inimă dorul de țară și de schitul pe care l-a închinat Maicii Domnului la Pocrov”, a detaliat părintele într-un articol pentru Doxologia.
Vezi mai multe detalii despre viața Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin în Secțiunea Calendar Ortodox.
Sihăstria Pocrovului
Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și așezarea monahală numită ,,Sihăstria Pocrovului” sunt rodul dorinței și căutării de liniște și rugăciune a Sfântului Pahomie, originar din satul Gledin din Bistrița Năsăudului, care a urmat viața monahală la Mănăstirea Neamț devenind mai apoi stareț al Mănăstirii Neamț (1702-1704) și episcop al Eparhiei Romanului (1707-1714).
După ce renunță la stăreția Mănăstirii Neamț, în anul 1706 se retrage în pădurile din jurul Lavrei Neamțului, fiind atras de liniștea Muntelui Chiriacu, în preajma căruia în secolul al XV-lea a existat o sihăstrie întemeiată de cuviosul Chiriac Sihastrul de la Neamț. Acolo Sfântul Pahomie împreună cu câțiva dintre ucenicii săi, s-a nevoit petrecând în rugăciune și în studiul scrierilor Sfinților Părinți.
În 1707 ,,liniștitorul Pahomie de supt Muntele Chiriacu” este ales episcop de Roman, iar după șapte ani de bună păstorire revine la sihăstria sa, dorind să înalțe lăcaș sfânt Împărătesei Cerului, în locul unde prin mila lui Dumnezeu a trăit experiența harului dumnezeiesc.
Biserica și schitul ctitorit de Cuviosul Ierarh Pahomie în decursul a peste 300 de ani de existență a fost restaurat și înnoit de mai multe ori prin strădania egumenilor, viețuitorilor și a credincioșilor care au iubit acest loc de rugăciune.
În prezent, așezământul aparține Mănăstirii Neamț din comuna Vânători fiind administrat de Protos. Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului, sub îndrumarea Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.
Foto credit: Facebook / Schitul Pocrov
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 369
Id: 69926
Data: Apr 20, 2020
Imagine:
În plină epidemie Covid 19, creștinii ortodocși au sărbătorit Învierea Domnului, cu credință și speranță. Vă prezentăm selecția noastră de fotografii din lumea ortodoxă realizate în perioada 13 -19 aprilie 2020. Hristos a înviat!
Data: Apr 20, 2020
În predica adresată credincioșilor prin intermediul rețelelor de socializare, luni, la finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Teodosie l-a elogiat pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, serbat în data de 20 aprilie.
IPS Teodosie l-a amintit pe sfânt drept „un om .....
Data: Apr 20, 2020
Patriarhia Română a anunțat o contribuție de încă 2.799.600 lei în ajutorarea tuturor celor afectați de pandemie, în perioada 13 aprilie – 17 aprilie 2020. Totalul ajutorului financiar și material de la începutul crizei medicale depășește 12,5 milioane de lei.
.....
Data: Apr 20, 2020
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat azi hramul: Învierea Domnului. În condițiile regulilor impuse de starea de urgență, au participat doar slujitorii sfântului locaș, în frunte cu Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru. Acesta a oficiat Sfânta Liturghie și a .....
Data: Apr 20, 2020
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost transferat luni seară la Institutul „Matei Balș” din Capitală, reprezentanții Bisericii confirmând că are simptome de Covid-19 de gravitate medie. Purtătorul de cuvânt al spitalului bucureștean a relatat marți că ierarhul are o stare .....
Data: Apr 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Casimcea, jud Tulcea (12 04 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Valea Stanii, Jud Calarasi (28 04 2015)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Lastuni, jud Tulcea (17 05 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Razboieni, jud Tulcea (29 03 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Sf Nicolae, Cucuteni, jud Dambovita (26 01 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Sfantul Gheorghedin satul Plopi, jud TR (03 11 2015)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).