Schiturile si manastirile trebuie sa fie locuri unde duhul lumii sa nu fie prezent

Sâmbătă, 4 august 2012, s-a aşezat piatra de temelie pentru noua biserică a Schitului Icoana Veche, schit ce aparţine de Mănăstirea Neamţ. Slujba religioasă de binecuvântare a locului şi de sfinţire a crucii pentru altarul noii biserici, ce va purta hramul Naşterii Maicii Domnului, a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Neamţ, arhim. Benedict Sauciuc, şi de egumenul Schitului Icoana Veche,  ierod. Macarie, au mai făcut parte arhim. Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din zona Neamţ, şi pr. Argatu de la parohia Boroaia - Suceava.

În cuvântul adresat monahilor şi credincioşilor prezenţi, IPS Teofan a vorbit despre menirea unei aşezări monahale, văzută ca un loc unde trebuie să primeze rugăciunea şi lepădarea de cele lumeşti. „Schiturile şi mănăstirile au fost şi trebuie să fie locuri unde duhul lumii să nu fie prezent, unde călugării şi călugăriţele, credincioşi jurământului de la intrarea în monahism, să găsească un alt spaţiu diferit de lume, unde să-şi mântuiască sufletul, iar pelerinii să găsească o oază de binecuvântare în care, unindu-şi rugăciunile cu obştea monahală, să se împrospăteze cu aer curat duhovnicesc. Un astfel de loc trebuie să fie şi Schitul Icoana Veche, unde călugării să aducă lumii bunul cel mai de preţ pe care-l pot oferi acesteia: rugăciunea“, a spus IPS Teofan.

Prima slujbă arhierească în parohia Pluton de la sfinţirea bisericii

Tot sâmbătă, începând cu ora 18:00, IPS Teofan a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei Pluton din Pipirig, Protopopiatul Târgu Neamţ, unde a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. La slujba religioasă oficiată în biserica ce-l are ocrotitor pe Sfântul Dimitrie, a participat şi protopopul Protopopiatului Târgu Neamţ, pr. Ioan Dogaru, alături de mai mulţi preoţi din parohiile vecine. Venirea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei în parohia Pluton a reprezentat un moment istoric pentru comunitatea de aici, fiind prima slujbă săvârşită cu arhiereu de la sfinţirea bisericii.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi în număr mare la slujba de seară, IPS Teofan a vorbit despre importanţa participării la slujbele Bisericii, participare ce trebuie dublată de o viaţă curată. „Se cuvine, iubiţi credincioşi, să staţi alături de Sfânta Biserică, să fie preotul tot timpul în mijlocul dumneavoastră şi dumneavoastră în jurul lui, formând astfel Biserica cea vie a lui Hristos din această localitate. De asemenea, vă îndemn să fiţi poporul lui Dumnezeu, care nu uită rugăciunea, nu uită postul, nu uită milostenia şi, mai presus de toate, nu uită participarea la sfintele slujbe ale Bisericii“, le-a spus IPS Teofan enoriaşilor bisericii din Pluton.

La final, pr. Ioan Marcu, parohul bisericii din Pluton, a fost hirotesit sachelar de IPS Teofan, ca urmare a eforturilor de păstrare a dreptei credinţe în sânul localităţii pe care o păstoreşte ce are numai membri ortodocşi.

Biserica „Sfântul Dimitrie“ din Pluton a fost ridicată în anul 1838, fiind ctitorită de vieţuitori ai Mănăstirii Neamţ, în vremea stareţului Neonil.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 355

Id: 23714

Data: Aug 5, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar