Scrisoare patriarhala si sinodala cu ocazia implinirii a 1070 de ani de la mutarea la Domnul a Sfantului Cuvios Ioan de la Rila

Adormirea Sf Ioan de Rila

Cu prilejul implinirii a 1070 de ani de la trecerea la Domnul a Sfantului Cuvios Ioan de Rila, 18 august 2016, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a transmis o scrisoare, adresata poporului binecredincios. Redam mai jos traducerea in limba romana a acestei scrisori:

Cand te-ai mutat de pe pamant in Patria cereasca, ... ai urcat muntele si ca un stalp ai fost spre cer, indrumand oamenii pe drumul mantuirii. Pentru aceasta te-ai si salasluit in pamantul dreptilor, cuviose parinte Ioane! (Sedealna, glas 5)

Iubiti frati si surori intru Domnul, fii ai Sfintei Biserici, in ziua in care praznuim 1070 ani de la mutarea la Domnul a Sfantului Cuvios si facator de minuni Ioan de la Rila, ne adresam tuturor cu scrisoarea arhipastorala pentru pace si comuniune in Sfantul Duh si facem apel sa va rugati osarduitor lui Dumnezeu si tuturor sfintilor Sai, printre care mai luminos ca soarele straluceste ocrotitorul bulgarilor si mijlocitorul nostru ceresc, Sfantul Cuvios parinte Ioan. Acest inger in trup, slujitor al Domnului si vorbitor cu ingerii, ca si acum multe veacuri, ne-a adunat astazi pe toti sa fim un neam ortodox recunoscator si sa aratam cinstea cuvenita si rugaciunea, dimpreuna cu dragostea noastra catre Domnul. Inaintea icoanei sale preacurate inaltam astazi cununi nefacute de mana si laude, pentru ca prin el au fost proslavite cerurile si pamantul si in el s-a intarit credinta si evlavia neamului nostru ortodox. Astazi, Bulgaria ortodoxa vede in acest sfant pe indrumatorul adevarat in drumul catre Dumnezeu si sprijinul cel mai sigur in zilele de incercare. Astazi, acest om duhovnicesc, evlavios si iubitor de Hristos, care a avut frica de Dumnezeu si i-a slujit cu putere (din Vietuirea populara), primeste cinstea pe care orice popor crestin o acorda stramosilor care s-au desavarsit intru credinta.

Asa a fost minunatul Ioan, ascet si rugator, sfant si biruitor al oricarei ispite, mladita cu mult rod, infrumusetare a pustiei si slava poporului bulgar. In el stramosii nostri au vazut un model si un luminator care a fost asezat sus, la vedere, ca sa raspandeasca lumina peste tot (Matei 5, 14). Un luminator care pe multi stramosi ai nostri, aflati in suferinta si intunericul credintelor pagane, i-a botezat si cu dragoste sincera le-a scris in testamentul sau: Oameni nou luminati, pe cei de un neam cu voi intariti-i in credinta si insistati sa lepede obiceiurile paganesti cele rele si necuviincioase, pe care ...  le mai tin chiar si dupa dobandirea sfintei credinte. Pentru ca fac aceasta din nestiinta lor; de aceea si au nevoie de invatatori .

Asa a fost si a ramas in amintirea fratilor sai in credinta si neam sfantul si facatorul de minuni din Rila, dedicat intru totul credintei in Dumnezeu, urmas adevarat al lui Hristos si ucenic al Domnului, a carui dragoste pentru Dumnezeu si aproapele nu are hotare si care continua sa reverse pana astazi har peste toti cei care cu credinta si nadejde alearga la cereasca lui mijlocire. El ne-a lasat si manastirea aceasta din pustia Rilei, care este cu adevarat centrul tainic al Ortodoxiei din tinuturile Bulgariei si care, de la intemeierea ei si pana astazi ramane nezdruncinata si plina de evlavia intregului popor. Slava ei, alaturi de slava intemeietorului, a trecut de multa vreme de granitele tarii si a ajuns in intreaga lume crestina. Testamentul lasat de cuviosul ucenicilor sai este si testamentul lasat intregului nostru popor: Sa paziti sfanta credinta neprihanita si nestinsa de orice gand rau, asa cum ati primit-o de la Sfintii Parinti, fara a va deda invataturilor straine. Stati bine si tineti traditiile pe care le-ati auzit si le-ati vazut la mine. Sa nu pasiti la dreapta sau la stanga, ci mergeti pe calea de mijloc cea imparateasca... Invatati legea Domnului ziua si noaptea... Ţineti-va strans de pravila bisericeasca si nu lasati deoparte nimic din aceasta, ca una ce a fost randuita de Sfintii Parinti... (din Testamentul Sfantului Ioan de la Rila). Acestea si multe alte nestemate ne-a lasat mostenire facatorul de minuni din Rila, ca sa ne sprijine in credinta si in lucrarea ascetica si sa ne aduca aminte ca de sus, de la Dumnezeu, ne vin toata darea cea buna si tot darul desavarsit.

Prin urmare, iubitilor, veniti impreuna in ziua in care a adormit el intru Domnul, ca sa-i cantam celui care, plin de ravna dumnezeiasca, a dispretuit orice ispita a acestei lumi, ca sa gaseasca insingurarea in pustia Rilei si acolo, in lipsuri si nevointe, cu lacrimi de pocainta a dobandit rasplata pe care Domnul a pregatit-o din veac celor care Il iubesc pe El (Iacov 1, 12; 1 Corinteni 2, 9). Sa ne inchinam cinstitei icoane si nevointelor celui care, in zorii nasterii poporului bulgar, a fost vas ales al Evangheliei lui Hristos si al harului nestins al lui Dumnezeu; celui care a biruit pe vrajmasul mantuirii noastre, minunand cetele ingeresti si primind binecuvantarea Domnului nu doar pentru el, ci si pentru frati, ca si noi astazi sa continuam sa cadem si sa ne rugam inaintea Tronului Celui Preainalt.

Sa tinem minte si sa pazim indemnurile lui pe care ni le-a lasat si sa-i urmam pilda iubirii negraite fata de Dumnezeu si de aproapele, taria in ispite si incercari si neincetata cautare a singurului lucru de care avem nevoie (Luca 10, 42) pentru a implini porunca Domnului: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui (Matei 6, 33). Atunci si noi vom fi vrednici sa ne numim fii si urmasi ai Sfantului Ioan intru Domnul, purtatori ai duhului sau de unitate si credinta, dreptate, fidelitate fata de Biserica si iubire jertfelnica fata de Dumneuzeu si aproapele.

Sfinte Cuvioase parinte Ioane, facatorule de minuni din Rila, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

†Neofit, Patriarhul Bulgariei, Presedintele Sfantului Sinod

Membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare

The post Scrisoare patriarhala si sinodala cu ocazia implinirii a 1070 de ani de la mutarea la Domnul a Sfantului Cuvios Ioan de la Rila appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 609

Id: 60854

Data: Aug 19, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei