Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut în data de 16 noiembrie 1903 în Vlădeni, judeţul Braşov. A fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei, fiind profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător.
A urmat cursurile Liceului confesional umanist „Andrei Şaguna”, apoi, în 1922, a primit o bursă la Universitatea din Cernăuţi. Licenţa în Teologie a fost elaborată sub conducerea prof. Vasile Loichiţă, cu tema Botezul copiilor; a primit o bursă pentru studii de specializare la Atena.
În toamna anului 1928 şi-a susţinut, la Cernăuţi, teza de doctorat cu titlul Viaţa şi opera patriarhului Dosoftei al Ierusalimului şi legăturile lui cu Ţările Româneşti, sub îndrumarea prof. V Loichiţă.
În ianuarie 1929 a plecat să studieze la Berlin, având profesori pe Hans Lietzmann şi Reinhold Seeberg, apoi la Paris şi la Belgrad, pentru studii de Bizantinologie și Dogmatică şi documentare asupra operei originale a Sfântului Grigorie Palama.
La întoarcerea în ţară a fost încadrat profesor suplinitor la catedra de Teologie fundamentală a Academiei Teologice „Andreiene”, unde a desfășurat activitate didactică timp de 17 ani.
În 5 octombrie 1930 s-a căsătorit cu Maria (născută Mihu), doi ani mai târziu a fost hirotonit preot, iar peste încă un an, în 8 octombrie, s-a născut fiica lui, Lidia.
În iunie 1936 a fost numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, funcţie îndeplinită până în 1946.
A apărut la Sibiu, în 1946, primul volum din traducerea Filocaliei și tot în același an a fost transferat prin „chemare” la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, urmându-l la catedra de Teologie ascetică şi mistică pe Nichifor Crainic.
Din 1950 a participat la întâlnirile organizate de grupul Rugul aprins, din care nu a făcut parte, dar unde a conferenţiat de câteva ori.
În 1958 a început un nou val de arestări în România, iar la 4 septembrie a fost arestat și ulterior dus la Aiud. A fost eliberat cinci ani mai târziu în ianuarie şi a lucrat ca funcţionar la Biblioteca Sfântului Sinod.
A primit titluri de onoare din partea mai multor universități din lume:
- 1976 – Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Tesalonic;
- 1980 – I-a fost acordat premiul „Dr. Leopold Lucas” al Universităţii din Tübingen;
- 1981 – Doctor Honoris Causa al Institutului ortodox „Saint Serge” din Paris;
- 1982 – I-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causaal Facultăţii de Teologie a Universităţii din Belgrad;
- 1981 – A fost premiat la Londra cu distincţia onorifică „Crucea Sfântului Augustin din Canterbury”, pentru merite teologice şi creştineşti;
- 1991 – A fost numit Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Atena;
- 1992. A fost numit Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti;
A devenit membru corespondent al Academiei Române din 1990, iar membru titular din 1991.
A trecut la cele veşnice în ziua de 5 octombrie 1993.
Sursa: volumul Părintele Dumitru Stăniloae. Biobibliografie, apărut la Editura Patriarhiei Române, București – 2013.
Sursă foto: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 291
Id: 71890
Data: Nov 16, 2020
Imagine:
Website-ul Mitropoliei Basarabiei are o interfaţă nouă, cu un design grafic atractiv, fiabil şi uşor de navigat.
Adaptat fiecărui dispozitiv de pe care este vizualizat, website-ul şi-a păstrat în mare parte secţiunile .....
Data: Nov 16, 2020
Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit Grupului Psaltic „Theologos” Medalia omagială „Preot Nicolae Gherman”, care are pe ea imprimat chipul preotului și al fiicei sale Anuţa. Dirijorul, Arhid. Adrian Dobreanu, a primit Ordinul .....
Data: Nov 16, 2020
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi a lansat un program destinat educației religioase a credincioșilor și a înțelegerii în profunzime a adevărurilor de credință. .....
Data: Nov 16, 2020
Mitropolitul Gurie Hrosu a fost comemorat sâmbătă în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din Bălţi.
Slujba de pomenire pentru primul titular al Mitropoliei Basarabiei a fost oficiată de Episcopul .....
Data: Nov 16, 2020
Mitropolia Ardealului organizează o campanie prin care vor fi desemnați cei mai mari 10 filantropi ortodocși din istoria neamului românesc.
În lista propunerilor se află trei doamne filantrope: Elena Ghiba Birta, Iudita Măcelariu și Eliza Sturtdza (Hurmuzaki).
.....Data: Nov 17, 2020
O sută de mii de exemplare ale Noului Testament cu Psalmii vor fi oferite gratuit credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, până la finalul anului.
Distribuirea volumelor a început de
Data: Nov 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
06 - Manastirea Sf Gheorghe Camarzani - Din cer senin
02 - Manastirea Sf Gheorghe Camarzani - Buna seara c-a-nserat
18 - Manastirea Sf Gheorghe Camarzani - Viflaime Viflaime
10 - Manastirea Sf Gheorghe Camarzani - Pruncul Imparat
14 - Manastirea Sf Gheorghe Camarzani - Steaua care stralucea
01 - Manastirea Sf Gheorghe Camarzani - Axionul Nasterii Domnului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).