Au trecut 22 ani de la moartea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României: părintele Cleopa Ilie
Cu adevărat un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, părintele Cleopa şi-a pus amprenta asupra spiritualităţii româneşti, fiind o personalitate simbol a vieţii monahale din ţara noastră.
Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în 10 aprilie 1912.
Părinţii săi, Alexandru şi Ana Ilie, i-au pus numele Constantin şi a fost al cincilea copil din cei zece ai acestei familii de ţărani harnici şi credincioşi.
După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru, pe atunci pustnic la Schitul Cozancea.
S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria, împreună cu fratele mai mare, Vasile, în decembrie 1929.
A fost tuns în monahism în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. Din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi a fost numit egumen interimar, în iunie 1942.
Doi ani mai târziu a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, iar în anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit.
Cei 12 ani de ascultare ca cioban la oile Mănăstirii Sihăstria au fost pentru marele duhovnic şcoala de călugărie şi teologie, după cum el însuşi mărturisea cu smerenie, căci în acea perioadă a citit zeci de cărţi, fundamentale pentru formarea sa, şi a învăţat să iubească şi mai mult creaţia lui Dumnezeu.
Nu a trecut multă vreme şi s-a retras în munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obşte de peste 80 de călugări.
Anii de linişte s-au risipit deîndată ce Securitatea l-au urmărit din nou, astfel că părintele Cleopa s-a refugiat în Munţii Stânişoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. A fost adus la Mănăstirea Slatina, după doi ani, din ordinul patriarhului Justinian Marina, iar în anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras iarăşi pentru a treia oară în munţii Neamţului.
A pustnicit cinci ani, apoi s-a întors la aşezământul monahal de la Sihăstria, în anul 1964, ca duhovnic al obştii, unde a povăţuit şi a predicat neobosit, cu multă dragoste atât călugări, cât şi mireni, mai bine de trei decenii.
În data de 6 august 1987 Părintele Cleopa devine nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel – Ilie.
A trecut la cele veşnice în data de 2 decembrie 1998.
În urma Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie au rămas numeroşi ucenici care îi poartă amintirea vie, o seamă de lucrări duhovniceşti pline de înţelepciune şi modelul unui mare duhovnic în inima căruia a ars focul lăuntric al credinţei.
Foto credit: Arhivă Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 471
Id: 72055
Data: Dec 2, 2020
Imagine:
Grădinița Buna Vestire a Patriarhiei Române oferă servicii de before-school și after-school pentru școlari. Acestea includ asistență educațională personalizată pentru fiecare elev și asistență tehnică pentru conectarea la cursurile online.
.....Data: Dec 2, 2020
Jandarmeria Română a sărbătorit anul acesta Ziua Naţională a României prin două momente pline de semnificaţii. Drapelul României a fost arborat pe vârful Parângul Mare, la 2519 metri altitudine, iar imnul naţional a fost interpretat de un jandarm, la pian, în Munţii Căpăţânii, la .....
Data: Dec 2, 2020
Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, transmite o poziție privind recomandarea Comisiei Europene (CE) ca slujbele de Crăciun să fie înlocuite cu inițiative online sau televizate:
„Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera .....
Data: Dec 2, 2020
Părintele Ion Cristea, Parohul Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Leova, o localitate situată lângă Prut, în Basarabia,
Data: Dec 2, 2020
O ceremonie restrânsă a avut loc de Ziua Națională a României, 01 Decembrie 2020, la Arcul de Triumf din Capitală, fără public, fără parada militară obișnuită și fără slujbă religioasă.
Slujbe de Te Deum pentru eroii neamului românesc au fost oficiate în toate .....
Data: Dec 2, 2020
Misiunile diplomatice ale României și românii de peste hotare s-au implicat în serbarea Zilei Naționale într-un mod original: Cascada Niagara și mai multe clădiri din lume au fost iluminate în roșu, galben și albastru.
Luni seară, timp de 15 minute, începând de la .....
Data: Dec 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
05 Sfanta Manastire Putna - Cantari din Slujba Invierii - Hristos a inviat
06 Sfanta Manastire Putna - Cantari din Slujba Invierii - Canonul Pastilor
01 Sfanta Manastire Putna - Cantari din Slujba Invierii - Veniti de luati lumina
04 Sfanta Manastire Putna - Cantari din Slujba Invierii - Binecuvantarea
03 Sfanta Manastire Putna - Cantari din Slujba Invierii - Evanghelia
10 Sfanta Manastire Putna - Cantari din Slujba Invierii - Laudele
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).