Seminarul teologic sucevean, la ceas de sarbatoare

Elevi, profesori şi credincioşi apropiaţi de seminarul sucevean au venit în număr mare joi, 13 decembrie, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul seminariştilor suceveni, care au susţinut şi un scurt concert de cântece religioase. Sărbătoarea hramului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Dosoftei“ - Suceava s-a încheiat cu o agapă frăţească. Printre invitaţi s-a numărat şi pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector de religie în cadrul ISJ Suceava.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a evocat personalitatea marelui ierarh sărbătorit: „Mitropolitul Dosoftei al Moldovei a fost un ierarh de o cultură deosebită şi de o sensibilitate aparte faţă de limba română, faţă de învăţătura creştină şi faţă de activitatea pastorală a preotului. De aceea este cinstit ca plăcut al lui Dumnezeu, ca sfânt, pentru contribuţia sa la cultura generală, în special la cea teologică, şi pentru dragostea faţă de limba noastră, limbă atât de cuprinzătoare şi de expresivă“. În continuare, directorul unităţii de învăţământ, diac. prof. drd. Bogdan Hrişcă, a ţinut să sublinieze importanţa ocrotirii spirituale de care se bucură seminarul sucevean: „An de an, pe data de 13 decembrie, ne aducem aminte că noi, ca şcoală teologică, avem un ocrotitor adevărat şi spun aceasta pentru că nu toate şcolile din ţara noastră au privilegiul de a avea ca şi ocrotitor un sfânt al lui Dumnezeu. Majoritatea unităţilor şcolare poartă numele unor personalităţi de seamă ale culturii, dar care nu au atins culmile sfinţeniei. Şcoala noastră se bucură de această onoare, de a se afla sub ocrotirea Sfântului Mitropolit Dosoftei al Moldovei, un sfânt care transcende istoria şi care, deşi trupeşte nu este lângă noi, îl simţim că ne ocroteşte prin mijlocirile sale către Preasfânta Treime şi că este viu prin învăţăturile sale, prin opera sa, care rămân pentru noi un izvor pururea curgător. Astfel, gândindu-ne an de an, ne dăm seama că, dacă am evoluat material sau intelectual, progresul nu se datorează nouă, ci lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui. După cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care ne îndeamnă să fim cu luare aminte la înaintaşii noştri şi să le urmăm exemplul credinţei, realizăm, raportându-ne la viaţa Sfântului Ierarh Dosoftei, că am făcut puţin şi mai rămân multe de făcut“.

Despre  aşezarea ca ocrotitor spiritual al seminarului de la Suceava pe Sfântul Ierarh Dosoftei ne-a vorbit pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector de religie în cadrul ISJ Suceava: „Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei rămâne peste veacuri un teolog al întregii Ortodoxii, ierarh cu viaţă sfântă şi neîntrecut învăţător al dreptei credinţe în limba poporului său. «Psaltirea în versuri», cea mai cunoscută operă a Sfântului Ierarh, este capodopera cea dintâi a neamului nostru. Datorită acestui fapt, IPS Arhiepiscop Pimen a hotărât ca pe lângă ocrotirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan, seminarul sucevean să fie aşezat şi sub oblăduirea Sfântului Mitropolit Dosoftei. Elevii seminarului nostru, cei care se adapă din învăţăturile Sfintei Scripturi, au posibilitatea astfel de a-l avea ca model pe ctitorul de limbă şi cultură românească, Sfântul Ierarh Dosoftei“.

Cu prilejul hramului, în seminarul sucevean au fost organizate zilele trecute mai multe evenimente religios-culturale.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 583

Id: 26834

Data: Dec 14, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).