În săptămâna când lumea marchează Ziua Internațională a Tineretului, peste 650 de tineri din țară și diaspora participă la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”. Serbarea aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni (1871). Inițiată de Mihai Eminescu și generația lui, ea a fost un moment de cotitură în definirea idealului de unitate națională. Locul ales contribuie la simbolismul manifestării.
În 1871, Comitetul de organizare al Primei Serbări a Românilor de pretutindeni a argumentat alegerea locului pentru serbare astfel:
„În trecutul neguros al națiunii române sunt multe puncte strălucitoare, unul dintre acestea, cel mai strălucitor, este acela în care apare umbra măreață a lui Ștefan cel Mare, pe lângă această suvenire să ne adunăm la mormântul acestui bărbat să ne dăm mâna, aici să o zicem în fața lumii, cum că am avut un trecut și vom a avea un viitor! Iată ideea sărbătorii!”
Alegerea era cu totul justificată, având în vedere că sfântul domnitor a fost primul care a realizat o formă de unitate românească, prin autoritatea pe care o exercita nu doar în Moldova, unde era conducător al țării, ci și în Tara Românească și asupra românilor din Transilvania.
Într-un document italian din 1459, el era numit Re de Dacia („Regele Daciei”), putând astfel vorbi despre o reconstituire în nume personal a Daciei, adică o reunire simbolică a urmașilor celor care trăiseră la începutul creștinătății pe aceste meleaguri. Abia peste un secol Mihai Viteazul va realiza prima unire statală a românilor.
Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, explica în Anul Centenar al Marii Uniri că Sfântul Ștefan cel Mare a fost domn al Moldovei, dar, pentru o perioadă, și al Țării Românești.
„De curând a ieșit la iveală că a fost numit conte sau guvernator al Transilvaniei. A stăpânit peste 100 de sate, târguri și cetăți în Transilvania, fiind cel mai bogat feudal din această țară. A creat episcopie, ajunsă la scurtă vreme mitropolie românească, la câțiva kilometri de Cluj, în satul Feleacu. A pus stema Moldovei peste tot, de pe Târnave până în regiunea Dejului se văd și astăzi frumoasele încrustații în piatră cu bourul Moldovei”, preciza în 2018 președintele Academiei Române.
Comitetul de organizare al primei Serbări a Românilor de Pretutindeni s-a confruntat cu numeroase piedici, printre care reticența autorităților austro-ungare și pierderea fondurilor pentru organizare odată cu falimentul unei bănci. Dar nu au renunțat.
S-au implicat doamne din înalta societate și alți donatori. Lungile liste de subscripție, păstrate în Muzeul Mănăstirii Putna, arată că românii au înțeles cum se cuvinte importanța evenimentului.
„… serbarea de la Putna trebuie să fie un act produs de o națiune întreagă; serbarea de la Putna are să fie întrunirea națiunii române în suvenirile trecutului, în însuflețirea prezentului și speranțele viitorului!”, scriau tinerii în 1870.
Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de studenții români în 1871 a inspirat alte generații de studenți și, împreună cu mănăstirea și cu ierarhul locului, a fost modelul pentru serbările pan-românești de la Putna din 1904, 1926, 1957, 1966 și 2004, când s-au împlinit și 500 de ani de la Adormirea Sfântului Ștefan cel Mare.
Ediția din 1926 a fost prezidată de Principesa Ileana a României, viitoarea Maică Alexandra. Atunci a fost așezat lângă biserică bustul lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Oscar Han.
Pe tot parcursul serbării din acest an (14-16 august), studenții care participă la ediția din acest an au organizat strajă permanentă la mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.
Foto credit: Mănăstirea Putna
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 331
Id: 74435
Data: Aug 12, 2021
Imagine:
„Cu cât vom fi mai atașați de sfinți, în aceeași măsură vom fi ocrotiți de ei și la adăpost de toate necazurile și suferințele noastre”, a spus Mitropolitul Irineu de sărbătoarea Sfântului Nifon la Catedrala din Craiova.
Părintele Mitropolitul a subliniat că Sfântul .....
Data: Aug 12, 2021
Episcopul Giurgiului a slujit marţi, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, la hramul bisericii din Letca Nouă, jud. Giurgiu. Lăcaşul de cult a fost ctitorit de .....
Data: Aug 12, 2021
Mitropolitul Andrei al Clujului a sfinţit marţi piatra de temelie pentru un aşezământ social în parohia .....
Data: Aug 12, 2021
Concursul internațional OrthPhoto Awards s-a încheiat marți printr-o ceremonie organizată la Centrul de Cultură Ortodoxă din Bialystok, Polonia. Agenţia de ştiri Basilica a Patriarhiei Române a fost reprezentată la eveniment de Consilierul patriarhal Aurelian-Nicolae Iftimiu. .....
Data: Aug 12, 2021
Cristian Leana, talentatul Domn Puzzle, a publicat joi filmul creării portretului lui Mihai Eminescu din 720 de cuburi Rubik.
El a anunțat că face aceasta „cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al .....
Data: Aug 12, 2021
În ziua de 15 august Biserica Ortodoxă cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine.
La Catedrala Patriarhală, slujbele se vor desfăşura după următorul program:
Sâmbătă, 14 august
16:00 – Slujba .....
Data: Aug 13, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur - Corul Gavriil Muzicescu al Filarmonicii Iasi
Saptamana Luminata - A doua Inviere sau Invierea mica
Slujba Canonului cel Mare si Sfanta Liturghie a Darurilor oficiate de PS Iustin Sigheteanul
Paraclisul Maicii Domnului - Manastirea Radu Voda Bucuresti - 21 iulie 2013
Slujba Privegherii in cinstea Sfintei Cruci si a Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena - Patriarhie
Canonul mare al Sfantului Andrei Criteanul - fragment (Trinitas TV 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).